Skocz do zawartości

Kalkomania- wzory do wykorzystania

sukingad

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj postanowiłem odkurzyć tablet graf. i trochę pobazgrać. Poniżej, mniej lub bardzej udany, efekt, który przekazuję wszystkim zainteresowanym kolegom i koleżankom do wykorzystania jako kalkomanię. W miarę możliwości będę starał się dosyłać nowe i mam nadzieję udane wzory na kalki. Ten powinien wyglądać całkiem fajnie po zmniejszeniu np na wobku 5-6 cm.

post-50550-0-98333200-1350632241_thumb.png

Edytowane przez sukingad

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Coś ode mnie. Są to wzory robione na podstawie dostępnych zdjęć. Poprawione linie skrzeli, paski, trochę wyostrzone. Robione z myślą o wydrukach na zwykłym papierze i drukarce atramentowej. Można wykorzystać, poprawić, przerobić...

szczupaki.jpg

potka85cm.jpg

okobx.jpg

oko2.jpg

Ja to robie prosto po całej lini. W programie graficznym zmniejszam sobie zdj do wielkości całego woba, przykładam do ekranu i sprawdzam czy mniej więcej pasuje. Potem druk. Wycinam do danego kształtu, nacinam w kilku miejscach i przyklejam. Potem lakier, szlif, lakier szlif... I malowanko, i tak to wychodzi ;)

Ja wycinam na kartce kształt, przykładam do wobka i ewentualnie jeszcze dalej przycinam tak, żeby był w miarę dopasowany, potem skan do kompa, zaznaczanie zeskanowanego kształtu jako maski (np. w corel photo paint, sumo paint) i albo mazanie albo wstawianie zdjęcia. Z resztą, co ja się będę mądrzył- tu jest fajny wątek na ten temat: http://jerkbait.pl/topic/6314-obklejanie-woblerow-papierem-fotograficznym/page__hl__kalkomania#entry997043

Edytowane przez sukingad

Wzory które podajecie pochodzą ze strony / pracy Januarego Pawlosa. Więc komercyjne użycie może spowodować pewne kwasy...

http://www.regawoble...kolorystyka.htm

Drodzy Państwo,

Jeżeli wklejacie w tym wątku wzory kalki –utwory- pochodzące ze źródeł unormowanych prawami autorskimi, to róbcie to po uzyskaniu zgody autora, z podaniem jego imienia i nazwiska (oczywiście zgodę na publikację tych danych też trzeba uzyskać) oraz źródła pochodzenia.

Wprawdzie zakres własnego użytku osobistego, ze względu na wyświetlanie grafik na forum dopiero po zalogowaniu, jest zgodny z relacjami towarzyskimi- czyli jednym z dozwolonych celów wykorzystania grafiki, jednak dla własnego komfortu lepiej w tej sprawie porozumieć się z twórcą.

W razie wątpliwości zapraszam na pw.

Edytowane przez sukingad

gotowe wobki ze wzoru powyżej, może to nie kalko ale można spróbować ;)

post-47913-0-05487400-1350980579_thumb.jpg

Piękna robota, jak dla mnie lepiej niż 'hegemonki" :) Moi Drodzy, nie bójcie się wrzucać wzorów, które możemy wykorzystać dla naszych prywatnych celów- jeśli macie wątpliwości to piszcie do mnie- wszelkie prawne zaszłości wyjaśnimy i wzorki udostępnimy/bądź nie. Swoją drogą uważam, że wymogi prawa, stawiane przed nami nie są przeszkodą, ale motywacją do twórczej pracy. Ja to wyzwanie podejmę- już ściągam programy graficzne "portable" żeby móc się w robocie opierdalaxxxx" i malować, malować, malować!!! Wszystkie moje pomioty będą dostępne w tym wątku. Jeżeli chodzi o licencję artystyczną- ta est niezbywalna choćbym chciał, więc niniejszym: na wszystkie obecne i przyszłe wzory zamieszczone przez mnie w tym wątku udzielam licencji na niekomercyjne wykorzystanie każdemu użytkownikowi jerkbait.pl.

Edytowane przez sukingad

• 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Najlepiej Adobe Photoshop lub darmowy Gimp.

Tu jest instrukcja jak to nakładać:

Kartki do kalki maja w swoim sklepie około 8 zł chyba za sztuke, a druk na każdej dobrej laserówce wychodzi idealnie.

Edytowane przez qmichalq

Witam. Mam pytanko :)

Jaki program do obróbki grafiki należało by opanować aby poczynić pierwsze kroki i następnie się doskonalić w temacie tworzenia obrazków w późniejszym wykorzystaniu na kalko??

Jestem zielony w temacie :)

Nada się też Corel photo paint, Corel painter i Sumo piant, z którego mozna korzystać wprost z przedlądarki. Wspomniany wyżej gimp też jest bardzo dobry :)