Skocz do zawartości

VIS VANGEN

platynowłosy

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety dla mnie też wyglądała ciekawie, ale niestety nastąpiło rozczarowanie. Dwukrotnie pękały przypony fluorocarbonowe w miejscach zacisków. Stracona ryba z przynętą, a za drugim razem przynęta poleciała w kosmos. Zgłosiłem fakt producentowi. Twierdził, że była wadliwa seria i się zdarzało. Może wyciągnął  wnioski, ale dla mnie szkoda nerwów, czasu, ryb .

Teraz robię sam :).

Wojtek, przejdź na węzły z tych zacisków. Ja montuję przypony na rapala knot z przypaloną końcówką, żeby powstał taki grzybek, który dodatkowo zabezpiecza węzeł przed ewentualnym rozplątaniem, a zabezpiecza skutecznie. Najgrubiej wiązałem fluo 0,6mm choć zwykle wędkuję na przypony 0,47-0,5mm. Od ponad dziesięciu lat na 0,5mm nie miałem żadnej obcinki. Te, o których czytałem/słyszałem, dotyczyły Regeneratora SG, tyle że to nie jest fluorocarbon (albo nie był, bo kupiłem szpulkę raz dawno temu).

Węzeł rapali jest naprawdę świetny do przyponów. Stosuję go też na agrafkach przy zestawach boleniowych, bo nie ma przesztywnienia w miejscu styku z agrafką. Może i to objaw nerwicy natręctw, ale z drugiej strony woblery boleniowe, "dedykowane boleniom"????, i "pod bolenie" ???????? pracują drobno, szkoda je dusić.

• Like 1

A coś Ty taki purysta językowy ? :). "Dedykowane boleniom" i "pod bolenie" - dobre :), choć to określenie "pod" odnośnie przynęt, wędek etc. wk..wia mnie strasznie co najmniej tak jak "na sklepie" . Tak już mam :).

Zaraz purysta, akurat testuję jeden model aktualnie i rozmawialiśmy wczoraj z kolegą o przynętach boleniowych i tych tylko dedykowanych boleniom. Jak wiersze :D nie wiadomo czy się spodoba, dlatego tylko dedykowany...

• Like 2

Żaden przypon nie ma deklarowanej na opakowaniu długości. Mierzyliśmy w sklepie ze 30 opakowań i w każdym brakowało od 3 na krótkich do nawet 6cm na dłuższych przyponach.

Dla mnie to porażka i kant niskich lotów.

Nie mogę edytować więc sam siebie zacytuję :-)

Bo już mam na priv straszonko he he od fanów.

Mój wpis odnosi się do przyponów z fluorocarbonu.

• 5 miesięcy temu...

Niestety dla mnie też wyglądała ciekawie, ale niestety nastąpiło rozczarowanie. Dwukrotnie pękały przypony fluorocarbonowe w miejscach zacisków. Stracona ryba z przynętą, a za drugim razem przynęta poleciała w kosmos. Zgłosiłem fakt producentowi. Twierdził, że była wadliwa seria i się zdarzało. Może wyciągnął  wnioski, ale dla mnie szkoda nerwów, czasu, ryb .

Teraz robię sam :).

mi na zaciskach stalowe dozbrojki pękały z rybami, nigdy więcej tej firmy.

• 1 rok później...

No to strzeliłem babola , bo jakoś wcześniej nie znalazłem opinii a zakupiłem sporo przyponie metrowych do trollingu i teraz mam dylemat czy wywalić czy spróbować. Powód jak zawsze kasa bo rwe tego sporo . Przy czym miarowa rybę mam jedną na sezon i szkoda by było ją stracić.