Skocz do zawartości
  • 0

Nawigacja GPS - Android

IMMORTAL

Pytanie

Witam,

Poszukuje programu do nawigacji na Androida. Chodzi mi o nawigację terenową, która sprawdzi się podczas połowów z łodzi. Temat małej pojemności baterii pomijam, wiem że telefon nie zastąpi ręczniaka. Jednak chciałbym miec możliwość skożystania z GPS zawsze i wszędzie. Bez fajerwerków, wystarczą mi podstawowe funkcje tj. zapisywanie waypointów, edycja ich nazwy i opcjonalnie opcja "prowadź do". Plusem bedzie jeśli program będzie posiadał mapę w tle, może też kożystać z map googla.

Macie jakieś propozycje?

Pozdrawiam

Marcin

• Like 1

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Polecam Locus Pro, spełni Twoje oczekiwania i wiele wiele innych:)

https://play.google.com/store/apps/details?id=menion.android.locus.pro&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsIm1lbmlvbi5hbmRyb2lkLmxvY3VzLnBybyJd

Jest tez w wersji darmowej, ale polecam PRO.

• 0

Nie ważne czy będzie działać online czy offline. Właściwie wystarczyłyby mi mapy googla gdyby można na nich umieszczać waypointy. Jaką dokładność (+/-) zapisanej pozycji daje iGO? Da się trafić na wodzie w to samo miejsce?

Locus wygląda obiecująco, niestety jest naszpikowany aż za duża ilością opcji. Przetestuje go jutro. Może znajdzie się coś prostrzego?

• 0

Locus wygląda obiecująco, niestety jest naszpikowany aż za duża ilością opcji. Przetestuje go jutro. Może znajdzie się coś prostrzego?

Nie masz obowiązku używać wszystkich dobrodziejstw, jak się zapoznasz zobaczysz, że po skonfigurowaniu opcji pod siebie, użytkowanie będzie banalne i wygodne. Ja odpalam i po kilku sekundach mam aktualna swoją pozycję z waypointami pod ręką, szybki opis miejscówki, opcja nawigowania do niej, szybka fota powiazana z wp. Myślę, że polubisz appke:)

A prostrzą polecam tą https://play.google....rs.cabelas.fish

Edytowane przez PiECIA

• 0

Jaką dokładność (+/-) zapisanej pozycji daje iGO? Da się trafić na wodzie w to samo miejsce?

To jest nawigacja samochodowa offline, więc prowadzi dokładnie. To tak jakbyś wyznaczył trasę.

Jak stoję na wodzie i namierzyłem miejscówkę to wchodzę w nawi. Łapię aktualną pozycję i zapisuję jako "ulubione" pt. np. przykosa1

Jak chcę się tam wybrać to wchodze w ulubione i klikam na dany punkt, klikam start i gps prowadzi mnie aż dotrę do punktu docelowego. Zawsze startuję z brzegu i kieruje się w stronę danego punktu, pomniejszam mapę. Wiadomo będzie nas prowadzić drogą na lądzie ale zawsze pokazyje np. rzekę na której zapisany mam dany punkt. Nie zawiodła mnie nigdy na wodzie i na lądzie też nie było problemów. Trzeba miec tylko aktualne mapy. Zresztą każda nawi w swoich mapach ma pokazane jeziora i rzeki. Wystarczy wyznaczyć punkt na mapie (nie adres) i jedziemy :P

Nawet będąc w lesie na grzybach, ustawiam lokalizację auta i zapisuje w ulubionych. Potem łatwo trafić, gdy włączę nawigowanie to pomniejszam mapę i wiem w jakim kierunku iść na skróty bo zawsze pokarze drogę.

Ale wypróbuj te apk co koledzy wyżej zaproponowali i skorzystaj z podpowiedzi którą Ci wysłałem na PW :)

Edytowane przez superKRYSTEK1

• 0

Wczoraj testowałem Locus'a, sprawdził się dobrze. Dokładność programu jest wystarczająca (kilka do kilkunastu metrów) Bez problemu trafiałem w zapisana wcześniej górke czy dołek. Jeżeli chodzi o zużycie baterii to nie mam z tym problemu. Wygaszenie ekranu wystarcza aby lowić cały dzień. Podkreślam "łowić" a nie plywać szukając nowych miejsc czy trolować. Do odnalezienia sie na wodzie i zaznaczania miejsc jest to dobre rozwiązanie, tego właśnie szukałem. Program faktycznie daje duże możliwości, czasem ciężko się odnaleść.

W przyszły weekend zrobie test porównawczy z ręczniakiem Garmina, zobaczymy jak wypadnie.

Edytowane przez IMMORTAL

• 0

Wyraźnie gps z komórki nie jest taki zły, poza czasem znajdowania satelit, Garmin robi to momentalnie, Galaxy potrafi zagrać na nerwach, zawsze włączam wyszukiwanie kilka minut wcześniej.

Żeby gps znalazł szybciej satelity włącz na chwilę internet w tel. Wyszuka szybciej satki pobierając dane z sieci. Ja tak miałem w SAMSUNG Galaxy SPICA. Są też pewne modyfikacje ale trzeba grzebać w systemie w telefonie i podmieniać pliki. W tel. masz aGPS, to jest odmiana GPS.

Cytuję:

GPS (Global Positioning System) powstał dużo wcześniej niż AGPS (Assisted GPS). Jak sama nazwa wskazuje, AGPS jest w zasadzie odmianą GPS. Główna różnica między nimi to sposób odnajdywania lokalizacji urządzenia. GPS pracuje bazując na satelitach - położenie jest wykrywane na podstawie sygnału, który jest przekazywany z odbiornika do satelity i w drugą stronę.

GPS łączy się z kilkoma, a w przypadku najnowocześniejszych nawigacji – nawet z kilkunastoma satelitami w jednym czasie, żeby jak najlepiej określić pozycję. Natomiast w przypadku AGPS położenie urządzenia jest obliczane na podstawie sygnałów z BTS, czyli stacji bazowych GSM (anten) operatorów komórkowych.

W moim ARC S agps łapie szybko fixa, czasami bywa tak że trzeba poczekać ale to bardzo rzadko. Zależy to też od programu/nawi. Mam teraz AM i iGO w tel i bardzo szybko łapią satki.

• 0

ja od pewnego czasu uzywa GPS ESSENTIALS i jestem zadowolony. z czystej ciekawosci wrzuce sobie zaraz tego LOCUSa tak dla konfrontacji...

w GPS E... podoba mi sie to ze program pamieta zapisane miejscowki. Przy formacie tel nie trzeba się bawić w odzyskiwanie danych itp itd. logujesz sie ciach trach i masz wszystkie miejscowki :)

• 0

O właśnie, zapomniałem jeszcze o GPS Essentials, także godny polecenia. Jednak nie potrafiłem w nim wyświetlić mapy na cały ekran, bez dashboarda pod nią no i reklamy na dole dopełniły wyboru Locusa, którego kupiłem.

W Locusie fajne jest to, że po wyłączeniu ekranu wyłącza on GPS-a i przechodzi w tryb standby, co skutecznie wydłuża żywotność aku fona. Ponowne włączenie odbywa się zaskakująco szybko.

Edytowane przez PiECIA

• 0

polecam oruxmaps

https://play.google....m9ydXhtYXBzIl0.

za free do ściągnięcia

mapki online jak i możliwość wcześniejszego przygotowania sobie danego terenu w domu za pomocą wifi

ja preferuje właśnie takie rozwiązanie, bo tam gdzie my przebywamy z zasięgiem bywa różnie

dodam że rodzajów map jest od groma, od google po jakies rowerowe

Edytowane przez zenobiusz

• 0

nie bede tworzył nowego wątku. Szukam czegos co bedzie chodzilo na androidzie i bedzie mialo batymetrie baltyku w okolicy woj zach-pom. kiedys cos znalazlem ale zapomnialem jak sie nazywa i nie moge sobie przypomniec.

• 0

@mifek

zrób sobie aktualizacje andka na nowszy system

A teraz zdradzę wam małą tajemnice, jest pewna aplikacja na zasadzie sklepu google.

Znajdziemy tam dużo aplikacji płatnych które są za FREE.

Część aplikacji może się nie zainstlować mimo że została pobrana, chodzi o to że aplikacje są przypisane do modeli telefonów oraz do danego kraju.

Wiecej info na priv.

Pozdrawiam

• 0

krystek sporo apek z tego zrodla co podales (na prv) nie chce mi wchodzic.. nie wiem czy to kwestiamojego leciwego androida czy jak...

ma ktos gdzies jakis tutorial jak wgrac nowego - tzn wyzszego andka? nigdy tego nie robilem i nie chcialbym tego zepsuc

• 0

krystek sporo apek z tego zrodla co podales (na prv) nie chce mi wchodzic.. nie wiem czy to kwestiamojego leciwego androida czy jak...

ma ktos gdzies jakis tutorial jak wgrac nowego - tzn wyzszego andka? nigdy tego nie robilem i nie chcialbym tego zepsuc

Cześć

Tu masz dużo o systemie Android: http://forum.android.com.pl/

Zanim założysz nowy temat to poszukaj, bo jeśli będzie się dublował to go usuną lub będą kazali zmienić treść tematu na zrozumiały dla wszystkich. Dość często tak jest na tym forum. Taka polityka adminów.

Musisz poszukać działu odpowiedniego do swojego telefonu/smatfona-marka i model.

Przeważnie wszystko jest podpięte/przyklejone do danego działu więc łatwo znajdziesz temat jak aktualizować system. Jest bardzo prosty sposób, są specjalne programy które są na płytach od firm które produkują dany telefon np. Sony, HTC, Samsung itd. Instaluje się je na kompie, podpina się tel kablem USB i ten program sam wykrywa jaką masz wersje systemu i powinno Ci pokaza się okienko (zależy od dostawcy oprogramowania) że masz starszą wersję i można pobrać nową wersję systemu. Gdy zaczniesz pobierać już system na kompa NIE wolno odłączyć telefonu od USB, bo się nie zainstaluje i zawiesi smartfon. Potem już trzeba innym sposobem istalować system. Wszystko znajdziesz na tym forum z linku któy podałem wyżej.

Jak będziesz miał jakieś pytania to pisz, postaram się pomóc.

• 0

krystek moj tel jest taki sprytny / glupi ze twierdze ze system ktory ma jest dla niego najnowszym (and 2.2.2.) wiem ze mozna mu wpiac andka 3.0 stad moje pytanie...

przejrzalem to forum i ... jak dla mnie to nie moja bajka... juz wole serwisowac multiki :D