Dziad Wodny Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 (edytowane) Ale się wątek rozbujał, cieszę się A z tym Existem to nie jest tak, że LT są starymi Existami, a SF są nową konstrukcją? Waga LT dość mocno odbiega od SF. Wielkość korpusu to faktycznie może być problem, chciałem prawdziwe 2500... chyba. Problem w tym, że nie bardzo jest gdzie oglądać te wszystkie przydrogie młynki na raz, stąd internetowe szukanie po omacku. Edytowane 26 Sierpnia 2024 przez Dziad Wodny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 mam te wszystkie airity na stanie ale jak chcesz zwykły to żaden SF czy ST się nie nada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziad Wodny Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Wiem, bo u Ciebie chciałem je kupić Nie chcę zupełnej mikro-zabawki, to ma być kijek do 10g, 245cm długości, a nie "podlodówka". Teraz jestem rozdarty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Wielkość korpusu to faktycznie może być problem, chciałem prawdziwe 2500... chyba. Szukasz prawdziwego 2500 Daiwy - bierz Airity PC2500Szukasz lekkiego kołowrotka z przekładnią wielkości porównywalnej z 2500 Shimano oraz płytką szpulką - wystarczy LT 2000SP (lub LT 2500S, o ile większa średnica szpulki ma znaczenie). 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MefistoFishing Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2024 Wiem, bo u Ciebie chciałem je kupić Nie chcę zupełnej mikro-zabawki, to ma być kijek do 10g, 245cm długości, a nie "podlodówka". Teraz jestem rozdarty. PC 2500---mam teraz tylko H zwykłe be∂zie za miesiąc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Szukasz prawdziwego 2500 Daiwy - bierz Airity PC2500Szukasz lekkiego kołowrotka z przekładnią wielkości porównywalnej z 2500 Shimano oraz płytką szpulką - wystarczy LT 2000SP (lub LT 2500S, o ile większa średnica szpulki ma znaczenie). To kolejne pytanie, w związku z nazewnictwem/symbolami oznaczeń daiwy - co teraz oznaczają litery PC umieszczone przed rozmiarem kołowrotka? "Po staremu" było to power custom - mocniejsze bebechy od większego modelu, a szpula i rotor od mniejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Dalej jest tak samo P - power czyli niższe przełożenie i C - compact czyli mniejsze body. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Dalej jest tak samo P - power czyli niższe przełożenie i C - compact czyli mniejsze body. Chyba jednak nie niższe przełożenie, bo w katalogu widnieje przełożenie 5,2:1 dla PC LT2500 lub 5,7:1 dla PC LT2500 H lub 5,2:1 dla PC LT3000.Z mniejszym przełożeniem, czyli byłoby "power" jest tylko jeden model LT2000 S-P i ma 4,9:1 (bez oznaczenie PC na samym początku). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Chyba jednak nie niższe przełożenie, bo w katalogu widnieje przełożenie 5,2:1 dla PC LT2500 lub 5,7:1 dla PC LT2500 H lub 5,2:1 dla PC LT3000.Z mniejszym przełożeniem, czyli byłoby "power" jest tylko jeden model LT2000 S-P i ma 4,9:1 (bez oznaczenie PC na samym początku).I ten LT2000 S-P ma magseal czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2024 Chyba jednak nie niższe przełożenie, bo w katalogu widnieje przełożenie 5,2:1 dla PC LT2500 lub 5,7:1 dla PC LT2500 H lub 5,2:1 dla PC LT3000.Z mniejszym przełożeniem, czyli byłoby "power" jest tylko jeden model LT2000 S-P i ma 4,9:1 (bez oznaczenie PC na samym początku).To się porobiło...oznaczenie przełożenia jest po numerze rozmiaru kołowrotka. Z tego co udało mi się ustalić to chodzi chyba o rodzaj kołowrotka i jego korpus?. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Może ktoś wie, który z tych modeli Airity 2500S czy Airity PC2500 jest odpowiednikiem dla Lexa LT2500S. Chodzi mi o wielkość korpusu i przekładni, bo że PC ma pojemniejszą szpulę to wiem, ale czytam, że z tymi korpusami i przekładniami to już różnie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Airity PC 2500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Dzięki. Szkoda, że nie ma płytkiej szpuli. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mario Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Można dokupić 2500S lub 2500SS: https://www.hedgehog-studio.co.jp/product/3898 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waldek Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Łatwiej i taniej będzie nawinąć podkład, ale dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kokosz Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2024 Łatwiej i taniej będzie nawinąć podkład, ale dzięki za info.Możesz kupić u chińczyka. W wątku o certate były podane modele - kwestia dokupienia „pokręcajki”. Mam taką, właśnie do certate (+dorzucone łożysko zamiast tulei w tej szpuli)do łowienia okoni na cienkie plecionki sprawdza się bardzo dobrze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Tak daiwa airity PC 2500 i PC 3000 to są hybrydy. Posiadam model Airity PC 3000 mega fajny kołowrotek.właśnie do mnie dojechał PC3000 zajebisty młynek, bardzo lekki, kompaktowy z naprawdę dużą przekładnią. Jutro zabieram nad wodę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Darek, Jak wielkościowo do innych wypada? Potwierdzasz że wersje PC to teraz klasyczne 2500, 3000 itp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elpojo Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Darek, Jak wielkościowo do innych wypada? Potwierdzasz że wersje PC to teraz klasyczne 2500, 3000 itp?PC rozmiarowo identyczne jak klasyczna Certate, odpowiednio 2500 i 3000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia PC rozmiarowo identyczne jak klasyczna Certate, odpowiednio 2500 i 3000.Tak czułem, nieźle nas robią w bambuko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Darek, Jak wielkościowo do innych wypada? Potwierdzasz że wersje PC to teraz klasyczne 2500, 3000 itp? PC rozmiarowo identyczne jak klasyczna Certate, odpowiednio 2500 i 3000. Tak czułem, nieźle nas robią w bambuko. Mimo to przekładnia w PC LT2500 i tak większa niż w 2500 Shimano. Do tego w korpusie w całości metalowym. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Nie neguję tego że to świetne młynki, po prostu nie lubię jak ktoś robi ze mnie głupka.Poprzestawianie literek w opisie nie dodaje mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Nie neguję tego że to świetne młynki, po prostu nie lubię jak ktoś robi ze mnie głupka.Poprzestawianie literek w opisie nie dodaje mocy.Ale ujmuje gramów muszą jakoś kombinować, gdyby nie zrobili wirażu z rozmiarówką ciężko było nawiązać walkę w wojence na gramy z Shimano, szczególnie w tych tańszych modelach. R4 były dość solidne rozmiarowo jak na 2500. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bass-74 Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Ale ujmuje gramów muszą jakoś kombinować, gdyby nie zrobili wirażu z rozmiarówką ciężko było nawiązać walkę w wojence na gramy z Shimano, szczególnie w tych tańszych modelach. R4 były dość solidne rozmiarowo jak na 2500.Daiwa R4 rozmiar 2500 to jak obecne 3000d-c, R4 rozmiar 3000 to obecne 5000.Stare R4 Certate 3000 ważyło 280g a najnowsze 5000 waży 290g. I gdzie to light, jak widac nie wszędzie ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 26 Stycznia Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia Porównanie LT PC3000 z Certate LT3000 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi