Skocz do zawartości
  • 0

Ciekawa pozycja w sklepie wędkarskim

explorator73

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Co do kłósownikow.

Jest ich duzo a zwiazki PZW niekiedy to olewaja choc u Nas ostanio zalapano paru i prawie utopino w stawie...

Kiedys spotaklem w krakach klusola i sprzdalem mu buta w plecy i wpadl do wody a pozniej na gnoja napieprzalem az sasiedzi z blokow wyszli i mnie uspokojali a tego skubanca chcialem pobic dolnkiem Jerka ale szkoda wedziska. Jak poszedl to wyciaglem taka siatke z wody i uwolnilem pare ryb- chyba tam bylo kilka jazgarzy, karas i ze dwa okonie i raki. Ostanio tez zbalazlem sznur od sicie i jak pociaglem i z wody wyszla siec a w sieci szczupaczek i cos tam jeszcze a pozniej przyszedl inny wedkarz i mi pomogl. Kłusownikow wieszac na Plecionce 0,80 i ciagnac przez brzeg stawu...juz ochlonolem...pppsssssss :angry:

• 0

1,2 miljona malego narybku szczupaka blisko vastervik.To bardzo cieszy.

W niedziele bylem na malej wycieczce w Nykoping,tam nie szczupaki a pstragi poszly w sobote do wody ,7000sztuk .

U nas się więcej zarybia.

Dla porównania Zbiornik Poraj o pow. ok 500 - 550 ha

Narybek szczupaka :600 kg

Narybek letni szczupaka: 52000 szt.

źródło informacji: http://www.pzw.org.pl/19/szablon.php?ids=1190

Przy powierzchni szkierów liczonej w setkach km kwadratowych 1,2 mln wylęgu szczupaka to wielkośc symboliczna.

A tak dla porównania jeśli chodzi o pstrąga to:

Na niewielki odcinek Warty wpuszczono łącznie 15 000 + 20 000 szt. narybku.

http://www.pzw.org.pl/19/szablon.php?ids=1189

• 0

W Szwecji w sklepach wędkarskich sa sprzedawane sieci i nikomu to nie przeszkadza. Na wielu jeziorach prezy wykupieniu licencji na połów ryb np dozwolone jest:

- postawienie siatki 20 m,

- sznura z 10 hakami

Same narzędzia szkód nie robią tylko w rękach złego człowieka.

Szwecja, to Szwecja. My akurat w tym roku w Szwecji mieliśmy taki przypadek, że gościu jak zobaczył, że łowimy to wpłynął i zagrodził część zatoki sieciami - na naszych oczach, przed nami no i skończyło się łowienie. Cwaniak ustawił sieć dokładnie w miejscu najlepszych brań - później jeszcze pluł w wodę jakby ją czarując - śmieszne co? I to w Szwecji.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Turystyka wedkarska jest tu na wysokim pozionie.Wedkarze z calego swiata moga przyjechac na ryby.@cezorator a czy to turysta z niemiec czy z chameryki ,kto ma wziasc rybe ten ja wezmie .Wiekszosc przyjezdza z mysla na ryby a nie po ryby.

Tak jak pisal @pitt -800 szczupaka i wszystko do wody .Turysta i turysta .

Zarybianie -zgadzam sie to szczatkowe ilosci i powinno byc tego dozo wiecej.Ba to kropla w morzu .Zarowno u nas jak i tu.

@remek-mogliscie podplynac i grzecznie spytac o co chodzi.Takie zachowanie :wacko: z goscia strony bylo raczej nienamiejscu.

• 0

Co do kłósownikow.

[..]

Kiedys spotaklem w krakach klusola i sprzdalem mu buta w plecy i wpadl do wody a pozniej na gnoja napieprzalem az sasiedzi z blokow wyszli i mnie uspokojali a tego skubanca chcialem pobic dolnkiem Jerka ale szkoda wedziska. [..]

A potem się obudziłem i po powrocie ze szkoły wszedłem na forum Jerkbait :lol:

• 0

Ale tak w sumie to swietny pomysl przyjechac i troche z toba polowic w tej pieknej okolicy. :D Reklama dzwignia handlu.

Bardzo nam będzie miło, jak nas odwiedzisz. Na priv podam szczegóły gdzie dokładnie będziemy mieszkać. :D

A okolica jest piękna. (byłem tam w 2005 r 3 tygodnie)

• 0

@remek -niebierz tego do serca -moj dziadek plol zawsze na robaka ,moze ten pan chcial zaczarowac wode .A jak grzecznie nieszlo , to mogliscie-kowica za burte i maly trolling ,poczym udajecie glochoniemych w ciemnych okolarkach .

@cezorator -dziekuje za zaproszenie ,niestety nie jest mi ostatnio dane szkierowanie.Zazdroszcze ekipom pieknych polowow i mozliwosci jakie daja te wody.Nie jest to tez blisko i jak na dzien dzisiejszy ,sprawy osobiste .Rozomiesz mam nadzieje.Nie pozwalaja mi wytoczyc sie dalej niz na wyciagniecie reki. :(

Jeszcze raz dziekuje .

• 0

@remek -niebierz tego do serca -moj dziadek plol zawsze na robaka ,moze ten pan chcial zaczarowac wode .A jak grzecznie nieszlo , to mogliscie-kowica za burte i maly trolling ,poczym udajecie glochoniemych w ciemnych okolarkach .

No i zaczarował. Po jego splunięciu na całym Syrsan przestały brać ryby. Mówię całkiem serio.

Pozdrawiam

Remek

• 0

To nie był snuz ... no chyba, że zażarł całą paczkę. Pluł na wszystkie strony świata przez kilkanaście ładnych minut. Poza tym po spłynięciu na brzeg obserwował nas jak komandos zza krzaków, zza domku itd.

A oto nasz Abbore - po bułeczkach :D

abbore.jpg

• 0

Mam staw, sieci służa do odławiania ryby. Nie mogę siedzieć z wędką żeby odłowić nadmiar karpi. Więc sieci nie tylko służa do kłusownictwa, a swoją drogą widziałem jak grupa wędkarzy z wędkami, kolowrotkami i na końcu zamiast przynęty mieli założone kotwiczki z ciężarem i łowili tnąc wodę wzdłuż i w poprzek i na skosy w okolicy tamy w okresie kiedy ławice tam się zbierają. A więc osoby mające wędkę nazywają się waszym zdaniem wędkarzami czy kłusolami?

• 0

Witaj,

Pisząc tego posta nie miałem zamiaru dotknąć porządnych ludzi, tylko stwierdzić, że siata w sklepie wędkarskim jest ciekawostką. W swoim prywatnym stawie możesz robić na co tylko masz ochotę, jednak śmiem twierdzić, że większość nabywców sieci to albo rybacy albo pospolici kłusownicy.

Niestety Ci ostatni czasem posługują się wędkami.

P.