Skocz do zawartości
  • 0

Test statyczny wytrzymałości na zrywanie linek jubilerskich (przyponowych???) by Godski

godski

Pytanie

Przetestowałem kilka tanich chińskich linek jubilerskich w otulinie które teoretycznie mogłyby sie stać dobrym materiałem przyponowym. Według mnie sie do tego nie nadają. Albo może nadają się, ale ich parametry są dużo gorsze niż specjalistycznych linek. A ja wolę nie ryzykować :)

W tym wątku jest trochę na ten temat: http://jerkbait.pl/t...pakoweco-i-jak/

Przejdźmy do meritum, czyli do testu.

Jak testowałem:

- powolne podnoszenie stojącego na wadze akumulatora żelowego o wadze 31 kg.

- odcinki linek 50-60 cm, po zgrzaniu 35-40cm.

- nie stosowałem żadnych tulejek, linki były zgrzewane na odcinku 4-8 cm z każdej strony ( zależnie od grubości linki - im grubsza tym dłuższy odcinek)

- testowałem po 2 odcinki każdej z pięciu uczestniczących w teście linek aby uśrednić wyniki

Uczestnicy testu:

- tanie, chińskie stalowe linki jubilerskie w otulinie. Takie jak na fotografii @Poppera z linku wyżej. Cena 5 zł za grubość z otuliną 1mm/ długość 13 m 0,45 mm/ 100 m 0,7 mm/ 38 m 0,8 mm/28 m

- specjalistyczna linka w otulinie firmy AFW

Wyniki testu

1. Linka jubilerska o deklarowanej średnicy 0,45 mm

Rzeczywista średnica - 0,42 mm / bez otuliny 0,30 mm/ splot z 7 drutów

Rwała się przy 5-5,5 kg

2. Linka jubilerska o deklarowanej średnicy 0,70 mm

Rzeczywista średnica - 0,65 mm / bez otuliny 0,38 mm/ splot z 7 drutów

Rwała się przy 9-9,5 kg

3. Linka jubilerska o deklarowanej średnicy 0,80 mm

Rzeczywista średnica - 0,85 mm / bez otuliny 0,61 mm/ splot z 7 drutów

Rwała się przy 20-21 kg

4. Linka jubilerska o deklarowanej średnicy 1,00 mm

Rzeczywista średnica - 1,10 mm / bez otuliny 0,85 mm/ splot z 7 drutów

Akumulator 31 kg nie wystarczył. Czyli wytrzymałość statyczna na zrywanie powyżej 30 kg

Co do linek z punktu 3 i 4 to zgrzanie ich stanowiło już spory problem. Są to juz sztywne druty. Szczególnie ta 1 mm.

A na deser dla porównania specjalistyczna linka przyponowa produkcji American Fishing Wire.

1. Linka przyponowa AFW w otulinie o deklarowanej wytrzymałości 27 kg.

Średnica z otuliną 0,75 mm / bez 0,44 mm / splot z 7 drutów

Rwała się przy 24-25 kg !!!

Proszę porównajcie ten wynik z linkami jubilerskimi numer 3 i 4. Wnioski nasuwają się same .

Jutro postaram sie dorzucić wyniki uzyskane z przetestowania dwóch innych średnic linek AFW ale nie wiem czy to ma sens.

Moje uwagi:

Po informacji, że istnieja bardzo tanie linki stalowe w otulinie pomyślałem, ze po co przepłacać skoro za dużo mniejszą cenę mogę mieć towar porównywalny a przynajmniej niewiele gorszy od stosowanych przeze mnie linek AFW.

Po testach zdecydowanie pozostaje przy AFW. Na metrówkę trzeba długo czekać.... A jak już zjawi się na kiju to wszystko musi być the best a przynajmniej dobre.

Poza tym linki AFW lub innych uznanych producentów nie są wcale drogie. Za cenę dobrego woblera możemy mieć 10-20 metrów.

Natomiast same zgrzewanie linek bez stosowania tulejek jest bardzo dobrym rozwiązaniem kolegi @Busz321.

Tylko na koniec linki rurka termokurczliwa jest wskazana.

Zaznaczam, że test ten zrobiłem głównie dla swojej wiedzy, ale jeśli komuś pomoże , to mnie to ucieszy. :D

Edytowane przez godski
  • Like 5

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Linka jubilerska o deklarowanej średnicy 0,45 mm

Rzeczywista średnica - 0,42 mm / bez otuliny 0,30 mm/ splot z 7 drutów

Rwała się przy 5-5,5 kg

Tak sądziłem. Dzięki Andrzeju, za potwierdzenie przypuszczeń.

Ja przyrównałem swoją testową, do czegoś takiego http://allegro.pl/b-...2681689700.html

Na porównanie, z czymś lepszym jakościowo, bym się nie ważył ;)

Edytowane przez popper

• 0

1. Dziękuję

2. Jak ktoś chce mocno oszczędzać. Sprawdziłem, że przy zakupie 45 metrów linki w otulinie AFW o faktycznej wytrzymałości 13 lub 18 kg. zapłacę około 90 zł z wysyłką. Czyli 2 zł za metr. Wkrótce zamawiam , bo kończą mi się zapasy.

3. Byłaby, tylko że trzeba by było tulejkować bo ciężko się zgrzewa. Poza tym bałbym się jej zachowania przy dynamicznym podzarpywaniu. Może okazać się zbyt krucha.

@Busz321 - zgadza się. Wiem, że gorszy szajs sprzedają. I nic się nie dzieje bo zazwyczaj tanie plecionki sprzedawane w sklepach nie wytrzymują więcej. Kłopotem może być wieksza ryba...

• 0

polecam ta linkę zaciski i tzw. zaciskarkę,linka wytrzymuje bez problemowo 10kg,tyle co deklarowana wytrzymałość,naprawdę cały komplet godny polecenia,jakość bdb.

http://allegro.pl/stalka-20m-zaciski-i-zaciskarka-zrob-to-sam-i2691278240.html

dodam że ja ich nie sprzedaję,ani nie znam sprzedawcy.

Edytowane przez hasior