Skocz do zawartości

Kij do bocznego troka

Pat92

Rekomendowane odpowiedzi

Pany, szukam patyka do bocznego.
Najlepiej szczytówka która oddaje prowadzenie i brania ale z mocniejszym dolnikiem aby nie trzeba było machać całą wędką aby zaciąć oksa. Głównie na rzeki, ciężarki 10-25g, z łodzi ale długość 240-270 ktoś coś sensownego? Kasa nie gra roli.

Jest taki w Plecionie w dobrej promocji chociaż trochę krótszy niż szukasz i do 18g. Z tym, że one są niedoszacowane więc może by się nadał.

Ja mam do 21g i może sporo więcej.

https://pleciona.pl/pl/p/Wedka-Dragon-Fishmaker-II-Jig-2%2C30m-3-18g/19985

• Like 1

• 1 rok później...

Aż jestem zaskoczony, że tak mało wpisów dotyczących tej powszechnie używanej metody, zwłaszcza na zawodach. Chętnie "podepnę" się z pytaniem, szukam wędki do bocznego troka do łowienia z łodzi. Czyli jak najkrótszej, bez potrzeby oddawania bardzo długich rzutów, jak to przydaje się z brzegu. Niestety opisy katalogowe wędek są tak daremne, że zazwyczaj są bezużyteczne i trudno się zorientować, czy wklejka jest sztywna i ma pomóc brania wyczuwać, czy miękka aby brania bardziej pokazywać, jak to jest przydatne w tej metodzie. Ostatnio miałem okazję trzymać w ręku Kongera streeto jiger 1,83m do 5g i znalazłem również że występuje w długości 2,06m do 9g. Czy może ktoś próbował używać je do bocznego troka? Będę wdzięczny za ewentualne opinie lub inne sugestie.

Aż jestem zaskoczony, że tak mało wpisów dotyczących tej powszechnie używanej metody, zwłaszcza na zawodach. Chętnie "podepnę" się z pytaniem, szukam wędki do bocznego troka do łowienia z łodzi. Czyli jak najkrótszej, bez potrzeby oddawania bardzo długich rzutów, jak to przydaje się z brzegu. Niestety opisy katalogowe wędek są tak daremne, że zazwyczaj są bezużyteczne i trudno się zorientować, czy wklejka jest sztywna i ma pomóc brania wyczuwać, czy miękka aby brania bardziej pokazywać, jak to jest przydatne w tej metodzie. Ostatnio miałem okazję trzymać w ręku Kongera streeto jiger 1,83m do 5g i znalazłem również że występuje w długości 2,06m do 9g. Czy może ktoś próbował używać je do bocznego troka? Będę wdzięczny za ewentualne opinie lub inne sugestie.

Generalnie na łódkach używa się krótszych wędek ale do BT nie schodziłbym poniżej 2 m. Czasem łowisz z krótszym a czasem z dłuższym trokiem i wędką 183 cm bedzie się źle zarzucało. Osobiście od ponad 20 lat łowię na Kongera Championa 2,40 m do 8gr,  i nie potrzebuje nic innego, czasem na Major Craft Firstcast ale to rzadziej. 

Nie trzeba do BT jakiejś super wędki - czuła szczytówka pokaże wszystko co potrzeba. Budżetowe Mikado ogarnie łowienie okoni, np Mikado X-Plode Ultra Fine Spin do 8 gr masz w długościach 2,04, 2,30 i 2,40.  A w katalogach szukaj wklejanek z nazwą UL lub Perch do 8 lub 10 gr i będzie dobrze.

• Like 1

Aż jestem zaskoczony, że tak mało wpisów dotyczących tej powszechnie używanej metody, zwłaszcza na zawodach.

Obecnie, na zawodach, coraz mniej łowi się trokiem i ogólnie mniej łowi się okonie. Króluje szczupak na latarkę. Widać to wyraźnie choćby po tabelach wyników.