hewamich Opublikowano 16 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 (edytowane) Koledzy, Czy ktoś z was spotkał się z tym że po nawinięciu plecionki z podkładem pod rant w Tatuli 300 odczuwa się większą trudność ściągania przynęt gumowych w przedziale 100-180 ? Chodzi mi o przełożenie które ten multiplikator posiada tj. 6.3:1 i nawój 85 cm - wcześniej miałem multiplikator z przełożeniem 5.8:1 i nawojem ok. 70 cm i łatwiej mi się zwijało te przynęty gumowe. Nie wiedziałem że taka niska różnica wartości potrafi tak wpłynąć na odczucia ze zwijania. Zastanawia mnie jedno, czy jeśli odwinę trochę podkładu i nie będę nawijał plecionki pod rant to czy wpłynie to na zmniejszenie ilości zwijanej linki poprzez jeden obrót korbką i łatwiejsze ściąganie tych większych przynęt ? Dajcie znać co sądzicie i jakie macie przemyślenia. Edytowane 16 Czerwca 2023 przez hewamich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DamianeQ Opublikowano 16 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2023 https://jerkbait.pl/topic/154993-Daiwa-tatula,-plecionka-trze-o-wodzik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zastanawia mnie jedno, czy jeśli odwinę trochę podkładu i nie będę nawijał plecionki pod rant to czy wpłynie to na zmniejszenie ilości zwijanej linki poprzez jeden obrót korbką i łatwiejsze ściąganie tych większych przynęt ?Tak. Zwinie mniej linki na obrót i będzie nieco lżej kręcić. Jednak nie będą to różnice znaczące, chyba że wypełnisz szpulę w 1/3 pojemności. Dokładniejsze dane dla poszczególnych średnic nawoju uzyskasz stosując wzór na obwód koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
code Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 Różnice raczej beda marginalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hewamich Opublikowano 17 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Czy jest tu ktoś kto użytkuje na co dzień Tatule 300 aby mógł odnieść się bezpośrednio do mojego pytania ? Może mi się tylko wydaje, chętnie poznam opinie użytkowników. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez hewamich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RBTS Opublikowano 17 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Czerwca 2023 (edytowane) Czy jest tu ktoś kto użytkuje na co dzień Tatule 300 aby mógł odnieść się bezpośrednio do mojego pytania ? A jakie było Twoje "bezpośrednie pytanie"? Wydaje się, że otrzymałeś na nie odpowiedź. Przełożenie przekładni i wzór na średnicę koła dotyczy w równym stopniu różnych multiplikatorów. Przy podobnych wartościach sprawność samej przekładni będzie miała pomijalne znaczenie.PS Pozostaje jeszcze kwestia długości ramienia korby. Edytowane 17 Czerwca 2023 przez RBTS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi