WOBLER-W1 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Serdecznie Was witam . Od 2 lipca jadę na kilka dni nad morze do miejscowości Gąski . Mam pytanie a zarazem prośbę . Czy mógłby mi ktoś udzielić informacji na temat połowu z plaży na spina . Cz na początku lipca jest tam szansa złowić jakąś rybkę . Jakich przynęt tam używać . Która część plaży jest najbardziej polecana . Za każdą informację będę bardzo wdzięczny . Pozdrawiam serdecznie Paweł B . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Nie znam akwenu ale patrząc na ta jednostajną plażę, w lipcu nastawiłbym się na flądry. Ewentualnie poszukałbym okoni w wymytych dołkach przy palach na plaży. Przyłowem może być belona ale raczej rano i wieczorem. Przy okazji proponuję zapoznać się z okresami i wymiarami ochronnymi ryb na morzu bo są inne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 19 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 Dziękuję Jacku za pierwsze podpowiedzi . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Temat zezwolenia ogarniesz przelewem. Wszelkie dane masz tutaj:https://www.gov.pl/web/girm/informacje-ogolne-nt-rybolowstwa-rekreacyjnego Pod tym linkiem poczytaj o przepisach:https://www.gov.pl/web/girm/wskazowki-praktyczne-oraz-odpowiedzi-na-pytania-najczesciej-zadawane-nam-przez-wedkarzy Napisz też czy masz spodniobuty, jakie wędki posiadasz/chciałbyś użyć - łatwiej będzie kolegom coś podpowiedzieć. Edytowane 19 Czerwca 2023 przez Okonhel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 19 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2023 (edytowane) Urwij 1- 2 popołudniówki i zajrzyj nad Parsętę. Do... Powiedzmy tu: https://maps.app.goo.gl/QS9jJmEZkyd6WgfY7Tylko opłaty inne Ale...No chyba, że za daleko lub musi być w solance????Piszę to, bo czasami, latem https://photos.app.goo.gl/paLstPVZfTPBucUG6 Edytowane 19 Czerwca 2023 przez popper 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Spodniobuty mam neoprenowe i grubsze gumowe . Kije mam 4 sztuki , Colmic Diamond 300 cm - 10-30 g . Shimano Catana 300 cm - 15 - 40 g . Shimano Nexave CX 300 cm - 14 - 40 g . Byron X12T 330 cm - 20 - 65 g . Wiem że to są już archaiczne kije ale i ja powoli zmierzam w stronę dinozaurów . Do tej pory dawały sobie radę to może i ten wyjazd przetrzymają . Inne kije to już 270 cm . Jeśli chodzi o przynęty to myślę o ciężkich wahadełkach . Mam ich trochę bo jak pewnie pamiętacie i dla wielu z Was coś tam klepałem . Gdybym się zdecydował na boczny trok to wezmę kilka mniejszych gum i laseczki ołowiane . Chyba że doradzacie coś innego . Nie chcę brać za dużo sprzętu żebym nie chodził obładowany jak wielbłąd bo mój kręgosłup już tego nie wytrzyma . Ponadto jedziemy jednym samochodem 4 osoby , a wiecie ile potrafią załadować do bagażnika 2 kobiety . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 To starczy Ci mejsca na podlodówkę i parę mornyszek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Waldku obawiam się , że nie uda mi się zorganizować 2 popołudniówek z dojazdem nad rzekę . Wiesz jak to jest gdy wypoczywa się nad morzem . Popołudniowa jazda samochodem to może się już nie udać . Dobrze będzie jak uda się zorganizować jeden dojazd pod ujście rzeczki czerwonej . Sławku obawiam się , że możesz mieć rację . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Paweł - skoro będziesz miał tylko 2 popołudnia, to spodniobuty guma (na neopren już za ciepło), Shimano Nexave (miałem) lub tego Colmica (nie znam) i skup się na flądrach. Przynęty to lotne wąskie wahadła z małą kotwiczką, tak jak Ci pisałem. Ewentualnie woblery bezsterowe tonące (np mniejsze Bodziasy) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Jacku nie chodzi o to , że będę miał 2 popołudnia , tylko że nie uda mi się zorganizować 2 na wyjazd nad rzekę jak doradzał Waldek . . Colmic to dosyć szybki - sztywny kijek . Wydaje mi się że najlepszy będzie Shimano Catana . Ma bardziej miękką akcję i da się nim dalej machnąć . Też tak myślę że raczej postawię na fląderki . Podobno wieczorami podchodzą bliżej brzegu . Nie mam doświadczenia dlatego mówię podobno . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Flexx Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 (edytowane) To starczy Ci mejsca na podlodówkę i parę mornyszek O ile udałoby się wejść na którąś ostrogę z palików wchodzących prostopadle w morze, to ta opcja sprzętowa paradoksalnie mogłaby okazać się całkiem niezła.Przed laty, za dzieciaka, stojąc na takich palikach obserwowałem stadka okoni w dołkach przy końcach tych ostróg. Oczywiście żartuję Mimo że jako dziecko wchodziłem na te paliki, odradzam takie próby. Edytowane 20 Czerwca 2023 przez Krzysiek Rogalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Jacku nie chodzi o to , że będę miał 2 popołudnia , tylko że nie uda mi się zorganizować 2 na wyjazd nad rzekę jak doradzał Waldek . . Colmic to dosyć szybki - sztywny kijek . Wydaje mi się że najlepszy będzie Shimano Catana . Ma bardziej miękką akcję i da się nim dalej machnąć . Też tak myślę że raczej postawię na fląderki . Podobno wieczorami podchodzą bliżej brzegu . Nie mam doświadczenia dlatego mówię podobno . To weź Catanę i Nexave w pokrowiec albo jeden z nich, który Ci najlepiej pasuje lub dalej rzuca - test z tym samym kołowrotkiem na pobliskim trawniku czy łące rozwiąże Twoje dylematy sprzętowe. Każde branie flądry poczujesz na obu wędkach z plecionką a z żyłką na pewno poczujesz jak szarpnie po połknięciu kotwiczki - skoro nawet mocne wędki surfcastingowe przygina."Podobno wieczorami podchodzą bliżej brzegu " - Wieczorem potrafią podejść w wodę po kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 W takim razie rozpocznę wieczorem gdzieś najbliżej kwatery a potem będę się zastanawiał co dalej . Waszym zdaniem jakiej grubości żyłkę założyć bo plecionki raczej nie będę zakładał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Bierz plecionkę. Jest jeszcze trochę czasu na zakup. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Pletki mam na szpulach ale na wszelki wypadek jeszcze coś dokupię , niech będzie nowa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Zmieniłem zdjęcie profilowe bo facjata już się postarzała 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 20 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Czerwca 2023 Jacek podpowiedział że blaszki na fląderki 6-7 cm . Poszedłem zatem do garażu i zrobiłem jedną 6 cm długości , 1,5 szerokości i 24,4 grama .jeszcze nie sprawdzałem jak chodzi ale jestem dobrej myśli. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 Zrobiłbym też lżejszą i bardziej podgiętą, by wolniej poprowadzić. Postawiłbym też na bardziej srebrny kolor, choć akurat miedź, może przypominać podwój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 Dzisiaj byłem sprawdzić blaszkęna pobliskim bajorku . Pracuje znacznie lepiej niż myślałem . Pruby trawnikowe lotności wyszły chyba pozytywnie.Przy średnim machnięciu wyszło 50 metrów.Pruba była wykonana na byle jakim trawelku teleskopowym, szklaku . Myślę , że pójdę w tym kierunku dorabiając kolejne przynęty . Cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 21 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2023 A co powiecie na temat bocznego troka . Czy będzie dozwolone podciąganie zestawem z 2 haczykami z glutem ołowianym na końcu zestawu , jeśli na haczykach będą małe gumy zamiast robala czy krewetki ? Kij 3 metry długości a metoda nie stacjonarna ale z ręki z powolnym podciąganiem po kilkanaście centymetrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 Poszperałem trochę i raczej na 2 haczykach to zamiast sztucznych przynęt muszą być raczej mięsne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 22 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 Poszperałem trochę i raczej na 2 haczykach to zamiast sztucznych przynęt muszą być raczej mięsne . 2 haczyki z przynętą "mięsną" tylko na flądry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 22 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2023 (edytowane) Dzisiaj dokupiłem plećkę 8 splotową , średnicy 016 . Dorobiłem też 2 blaszki 8,5 cm 30 gram ,1 blaszkę 7 cm 20 g , jedną 6,3 cm 16,5 g .te większe mają 16 mm szerokości a mniejsze po 14 mm. Edytowane 22 Czerwca 2023 przez WOBLER-W1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 23 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2023 Troszkę gruba ta plećka ale najwyżej zostanie później na szczupaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBLER-W1 Opublikowano 23 Czerwca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2023 Chciałem kupić 014 jednak nie było . Ale tak jak piszesz nie zmarnuje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi