Skocz do zawartości

Szczupak prawdopodobnie rekord świata.

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

163 . Mhm , Nie wierzę :)

Obejrzałbym te fotę, mimo tego co pisze Mario. Fakt opublikowania foty nie zwróci rybie życia, jest to też przypadek wyjątkowy.. nie beretowanie okazów, ale w tym przypadku rozmiar ryby.. Ciekawe też w jakim akwenie się uchowała.. Wniesie to sporo do wiedzy ichtiologicznej o gatunku i to w naszych wodach. A może jednak żyją w nich takie potwory.. Więc uważam że warto.

• Like 3

Jak już miałoby się pojawić zdjęcie to lepiej żeby nie było podane na forum gdzie ryba 'złowiona' . Zapytam kolegę czy zechciałby podesłać zdjęcie na priv ,zwrócę wtedy honor na forum jeżeli jest to prawda... Dla mnie jako gościa pływającego za szczupalami trochę czasu jest to jakieś science fiction.

• Like 1

W tym roku w Polsce padła sztuka 163 cm. Widziałem, a nawet mam zdjęcia. Nigdzie nie zgłoszona, gdyż padła jeszcze w okresie ochronnym. Zaznaczę, że nie ja byłem łowcą, więc proszę bez zbędnych komentarzy. Ja tylko dzielę się informacją , że takie ryby są w Polsce.

Mhmm, tia... sezon ogórkowy się zaczął

Obejrzałbym te fotę, mimo tego co pisze Mario. Fakt opublikowania foty nie zwróci rybie życia, jest to też przypadek wyjątkowy.. nie beretowanie okazów, ale w tym przypadku rozmiar ryby.. Ciekawe też w jakim akwenie się uchowała.. Wniesie to sporo do wiedzy ichtiologicznej o gatunku i to w naszych wodach. A może jednak żyją w nich takie potwory.. Więc uważam że warto.

Też mnie ciekawość zżera aby zobaczyć . Alę tylko fotę rybki , oprawca -morderca mnie nie interesuje.

Może zrobimy wyjątek tak jak wyjątkowa jest ta ryba  o wielkości tu mowa. 

Może Mario da się namówić choć na kilka dni a po tym czasie zamykamy temat. 

Bez żartów Koledzy i Koleżanki to jakaś bzdura największy jaki został udokumentowany to 140 cm I 25 kg wagi. Literatura mówi o możliwości dorastania szczupaka do 150 cm ile musiałaby ważyć bestia 163 cm. Wydaje mi się że to kolejna Morska opowieść.

• Like 3

Kolega trochę popracuje z ta ryba w fotoszopie to i 163 będzie miała, gdyby to było możliwe, to juz dawno w przepastnych zasobach internetu znalazłoby się kilka zdjęć co najmniej 140 czy 150 cm ryby.

Na żywo (No nie do końca zywo), ale myślę, że wiadomo o co chodzi, widziałem plywajaca do góry brzuchem po zarnowcu rowno 130 cm sztukę, w stanie niezbyt apetycznym, wypelniona gazami, po epizodzie z wędkarzami ultralajtowcami, albo siatka. Foto mam do dziś, ale bez miary, mierzona w wodzie.

Drugi osobnik również z zarnowca zlowiony przez mojego padre mial 125cm, to tyle z reala, w necie kilka fotek ryb w przedziale 130-135.

No i najwazniejsza sprawa, z którą niektórzy moze nie do końca zdają sobie sprawę, przyrost na długości ryby 120+, w porównaniu do ryb metrowych, no cóż, jest zupełnie nieporównywalnie dłuższy. Taki szczupak musialby pamiętać czasy słusznie minione, być może nawet te, gdy na Westerplatte wybuchały pierwsze bomby, co samo w sobie wydaje się nierealne.

Edytowane przez Ren
  • Like 2

Czy jestem w stanie wyobrazić sobię szczupaka 163 cm. Powoli tak. Pamiętam czasy gdy ryba 120+ wydawała się niewyobrażalnym potworem, teraz nie robi wrażenia.

Powyżej wkleiłem link do ryby 143cm. Do tego jeziora 6 cm szczupaki zostały wpuszczone w 2008 roku. Mają przebogatą bazę pokarmową. Sieje,kilka gatunków pstrągów,lipienie,okoniowate i karpiowate. Można je łowić od czerwca do końca września, czyli ostrożne muszą być 4 miesiące w roku. Jak się przegląda profile przewodników to ryby 130+ są łowione regularnie. Na stronie tego jeziora na fb co pewien czas pojawia się ryba 140+ ale po chwili radości łowcy i chęci podzielenia się tym szczęściem zdjęcie jest usuwane bo to tylko generuje jeszcze większą presję a jest ogromna.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Like 4