godski Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Ciekawe czy gdzieś w Polsce były próby w latach minionych z zarybianiem Musky. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matteoo Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Też mi trudno uwierzyć w rybę ponad 160cm, chociaż... Gdy byłem dzieciakiem, a to już było bardzo dawno, początek lat 80tych, kolega mojego taty złapał rybę która była kilka centymetrów wyższa niż ja. Ponieważ grałem już wtedy w piłkę miałem przed obozem letnim lekarza i mierzyłem 142cm. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roobek Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Widzę że nikt nie wieży w te 163 cm, jednak sama informacja jak widać budzi wiele emocji o ciekawości już nie wspomnę ????. Każdemu wędkarzowi podkreślam wędkarzowi, życzę rekordowej ryby dla mnie na razie marzeniem jest przebić się przez 120 cm I to jest plan na ten rok ???????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 28 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2023 Nie ważne ile faktycznie cm miał ten szczupak, ważne że "Internet zapłonął" . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybarak Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 W internecie łatwiej znaleźć zdjęcie Nessie niż szczupaka 160 cm. ☺ Stare powiedzenie mówi, że ryby najszybciej rosną po złowieniu. Dodatkowo im wiecej wódki tym ryby większe a kobiety piękniejsze. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Co jakiś czas trafia się człowiek chory na gigantyzm. No i mamy wtedy wynik 265 czy też 270cm. Potrafię sobie wyobrazić, ale w tym przypadku uważam za ściemę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bootleg Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Na jednym z filmów pleciony z Żarnowca było wstawione zdjęcie ryby rzekomo 145 cm złowionej w siatę przez rybaka... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert2 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) ... Edytowane 29 Czerwca 2023 przez robert2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Z tym prawdopodobnie to często jest tak : Jak bym trenował sumiennie koszykówkę to teraz prawdopodobnie grałbym w NBA . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majtreja Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Cóż Wam powiem, sorry za zamieszanie. Taką miałem informację, wstawiłem ją w dobrej wierze. Nie sądzę by ktoś zawyżał wielkość ryby świadom złamania regulaminu. Kilku kolegom z forum udostępniłem fotę. Miarki brak - fakt, ale ryba i tak robi ogromne wrażenie. Moje rekordowe 90 -tki przy niej to kijanki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Tak podłapując podniesiony przez Piotrka temat gigantyzmu...Złowiłem na kanale Żerańskim ukleję 26cm. Standard dla tej wody to tak poniżej 15cm.Spore odchylenie od normy Od razu też zaznaczę, że odróżniam ukleję od bolenia i nigdy nie miałem z tym problemu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Kiedyś kolega zlowil przy mnie na boczny trok jazgarza 28cm. Nigdy więcej takiego nie widziałem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaweł Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Na jednym z filmów pleciony z Żarnowca było wstawione zdjęcie ryby rzekomo 145 cm złowionej w siatę przez rybaka...Tak to jest prawda.Szczupak ten został złowiony na przełomie 2000 r.W siatę , w grudniu przez śp.Kawkę rybaka znanego ogólnie ze złej strony na Żarnowcu.Do tego jest jeszcze fota/138cm/ z lat 90 przez tego samego rybaka.Obydwie posiadam i pokazywałem na Zlocie.Niestety nie mogę przesłać na priva czy jakoś inaczej tylko na Zlocie mogę pokazać zainteresowanym.Widok potwora wiszącego w chlewie na haku nie jest miły, raczej. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Tak podłapując podniesiony przez Piotrka temat gigantyzmu...Złowiłem na kanale Żerańskim ukleję 26cm. Standard dla tej wody to tak poniżej 15cm.Spore odchylenie od normy Od razu też zaznaczę, że odróżniam ukleję od bolenia i nigdy nie miałem z tym problemu.Moj dziadek byl rybakiem jeszcze przed II wojna. Lowili na Bugu i starorzeczach. Mieli na to rodzinne papiery. Opowiesci o sumach na siatki to byly tylko z cyklu jaka duza dziura zostawala. Szczupaki moze z 10 kilo, bolenie wyskakiwaly nad siata, leszcze pod ( drygawica). Powaznie, zadne opowiesci o wielkich rybach oprocz jednej... SANDACZU 25 kg. Nie byl zlowiony przez niego tylko kogos ze wsi. Jak to mowia cala Wies sie zbiegla, aparatow nie mieli. Wiele osob to potwierdzalo. Ja osobiscie widzialem zdjecia okonia ponad 65 cm z Polski, wielkiego "czarnego" starego dziadka, ponoc jeden z wielu ryb ponad 60, widzialem zdjecie okonia 55 cm, ktory mial sylwetke ryby 35 cm. Jak mi koles zaczal opowiadac to z cyklu ok, dobre, za duzo wypiles. Za chwile zobaczylem zdjecia. Ryby byly zlowione na jakims rezerwacie co wedkarzy od bardzo dawna nie widzial, na spina, oczywiscie nielegalnie bo lowienie tam jest oficjalnie zabronione. Na wyspie sadzili trawe to jak juz tam plywali to ryby lowili Cos mi sie wydaje ze wielu jerkbaitowych rycerzy w lsniacej zbroi przeszlo by na ciemna strone mocy by tam polowic Wiem gdzie jest ta woda... Ale nie powiem :) Edytowane 29 Czerwca 2023 przez Bujo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Je taz chce zobaczy to zdjęcie Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mopar Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Ja też proszę o fotkę na pw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bujo Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 (edytowane) Jesli chodzi o duze szczupaki to o tym jak wielkie moga dorosnac decyduje rodzaj, ilosc pokarmu w okreslonej wielkosci. Pisal o tym kiedys "Blondyn" z Salmo. Cos okolo 40 cm, w wielkich lawicach. Plocie w Irlandi ( tam zjebali bijac komercyjnie szczupaki dla Ferroxow), palie jeziorowe od Szkocji poprzez Skandynawie po Alpejskie jeziora, Skandynawska Lapland gdzie szczupaki kazali nam wieszac na drzewach jak pierwszy raz tam pojechalem z niesamowicie wielkimi lawicami sieji do 40 cm, lipieni, okoni. W Polsce mazurskie jeziora maja szczegolnie w obecnych zmianach klimatycznych pewnie najwiekszy potencjal. Trzeba by tylko zarybic spowrotem sieja, sielawa,okoniem,plocia, bez rybakow itd. zrobic no kill nowej generacji... Edytowane 29 Czerwca 2023 przez Bujo 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sady Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2023 Zdjęcie kolegi widziałem ,nawet zamieniliśmy słowo przez tel. Ryba duża ,zdjęcie bez miarki. Więcej w temacie tej konkretnej fotki się nie udzielę. Co do dużych szczupaków 130+ , mogą się trafić w każdej wodzie , żwirowni czy jeziorze 2000 ha. Duży potencjał był w Rugii i kiedyś faktycznie , ryby ogromne tam łowili. Tylko nie specjalnie przejmowali się łowieniem w rezerwatach i parkach. W momencie jak zaczęli gonić wędkarzy z rezerwatów i parków to ogromne szczupale się tam skończyły .Są po prostu niedostępne. Tak czy siak potworów będzie łowionych w najbliższym czasie więcej przez możliwości jakie daje panoramix czy inny liveskołp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Jeśli można podeślijcie fote na priva Edytowane 30 Czerwca 2023 przez mirko filipovic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skwara Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 tez poprosze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rower26 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 też poprosiłbym o tę fotkę na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cerek Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 I dla mnie również jeśli to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zybi81 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Też proszę o zdjęcie na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Możecie podesłać fotkę . A co do rekordu Polski itd. To gdybym zgłosił to miałbym rekord Polski w leszczu złowionego na czarnego paprocha , ale nie zgłosiłem , nawet mu fotki nie zrobiłem Szczerze raz nie miałem czym, a dwa w takim szoku byłem Dodatkowo na kiju w jednym zbiorniku w Polsce miałem dwa razy (raz go widziałem a raz inny wędkarz ) sandacza , który na pewno bije rekord Polski a i może na światowy by się załapał. Na tym samym akwenie widziałem okonie żerujące na dużej płoci (i z tego powodu zaczęła się moja przygoda z tym zbiornikiem bo widziałem jakie okonie tam są -wcześniej słyszałem opowieści o okoniach 60+ , ale widok na własne oczy pochłoniętej przez okonia (pewny jestem ,ze nie były to sandacze) na raz płoci 25-30cm robi wrażenie ) . A okoni 50+ złowionych w Polsce widziałem kilkanaście , ale ludzie rozgłosu nie lubią. Podobnie jest z szczupakiem, gdzieś krążą fotki martwego szczupaka +140cm wyrzuconego na brzeg. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Misiek1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 30 Czerwca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 (edytowane) Czy naprawdę jest ktoś kto wierzy w szczupaka 163cm?Trochę logiki i znajomości biologii.Wiarygodności opowieści jednakowoż dodaje wzmianka, że ryba została złowiona okresie ochronnym i następnie zberetowana (mimo zapewne istnienia górnego wymiaru ochronnego w okręgu) - bo to jest akurat u nas absolutny standard. Znam pewną małą rzekę, gdzie duże szczupaki odbyły w tym roku rajd na odcinek, na którym da się normalnie łowić z brzegu. Nie przetrwały 2 tygodni, nawet ponad metrowe ryby (w małej rzece!) dostały szybko w łeb (górny wymiar ochronny 90cm) i znowu pływa tam głównie szczupakowy niewymiar totalny. Edytowane 30 Czerwca 2023 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi