Skocz do zawartości

Szczupak prawdopodobnie rekord świata.

Kuba

Rekomendowane odpowiedzi

Gdzieś na na necie widziałem rybę która miała podobno jakieś 140-150 cm . Szczupak złowiony na solinie w latach siedemdziesiątych albo nawet i wcześniej. Niestety została oczywiście zabita i zabrana. Fotka robi ogromne wrażenie i myślę , że bez problemu przebija wszystkie tutaj zaprezentowane okazy. Więc co to za kolos musiał się uchować na 163 cm... niestety z wiadomych względów nie mogę wrzucić zdjęcia

Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatalka

Gdzieś na na necie widziałem rybę która miała podobno jakieś 140-150 cm . Szczupak złowiony na solinie w latach siedemdziesiątych albo nawet i wcześniej. Niestety została oczywiście zabita i zabrana. Fotka robi ogromne wrażenie i myślę , że bez problemu przebija wszystkie tutaj zaprezentowane okazy. Więc co to za kolos musiał się uchować na 163 cm... niestety z wiadomych względów nie mogę wrzucić zdjęcia

Wysłane z mojego motorola edge 40 przy użyciu Tapatalka

POdeśłij mi na priv, to moje rewiry z chęcia zobaczę :)

Wcale nie taka prosta. Nie da się ocenić ile ma cm. Na zdjęciu nie ma nic co mogło by służyć do wyliczenia długości. Nie wiadomo ile wzrostu ma na osoba trzymająca. Jest duża.

Zresztą czy to teraz ważne? Nawet jakby się udało podać przybliżoną wielkość to i tak znajdzie się wielu co to zakwestionuje. Nie raz tak było i nie raz jeszcze tak będzie.

Na przyszłość nie ma co pisać o takich rybach, liczy się to co pokazują na kanalgratis

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

• Like 1

W tym roku w Polsce padła sztuka 163 cm. Widziałem, a nawet mam zdjęcia. Nigdzie nie zgłoszona, gdyż padła jeszcze w okresie ochronnym. Zaznaczę, że nie ja byłem łowcą, więc proszę bez zbędnych komentarzy. Ja tylko dzielę się informacją , że takie ryby są w Polsce.

Znasz wzrost kłusola? Mikry taki metr sześćdziesiąt w kapeluszu czy raczej sporo większy?

Nieźle się wątek rozwija. Cholera, muszę znaleźć zdjęcie dużego okonia gdzieś w sieci, i założyć nowy. Okoń 70 cm i nie nilowy.

Dobry pomysł. Jak byś jeszcze odnalazł zdjęcia z naszego podwórka, to by było coś.  Był taki mistrz, (niejaki Biegan) z Krakowa. Ten to miał fantazję i dar "przekonywania".

Coś mi się przypomina jak byłem chłopcem , kolega z podwórka opowiadał nam jak to jego ojciec jeździ po świecie i zarabia na statkach jako ochroniarz , był w legii cudzoziemskiej i takie tam hity. Pewnego dnia go "odwiedził" - z cynkówami i mgiełkami pod oczami racząc się na kocu Amandami i Turami :D , widzę, że to taka sama prawdziwa historia z tym szczupakiem .

Edytowane przez Szymon82

Nieźle się wątek rozwija. Cholera, muszę znaleźć zdjęcie dużego okonia gdzieś w sieci, i założyć nowy. Okoń 70 cm i nie nilowy.

To ja tez muszę poszukać, mam gdzieś zdjęcia okonia 84cm, szczupaka 233cm i sandacza 152cm, wszystko z jednego zbiornika, a słyszałem opowiadania, że rybacy wyciągali ryby tych gatunków jeszcze sporo większe.

• 3 tygodnie później...