pafek Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Witam,czy możecie poradzić który kijek z serii TD byłby odpowiedni na pstrągi ?Specyfikacje TD : http://www.firmadragon.pl/strony/oferta/wedziska/wedziska_te amdragon.htmlLubię kije dość szybkie (ale nie x-fast - bo to już jest przesada :)chyba że ktoś ma dobre argumenty za )ale jedmocześnie lubię jak się wygina kij conajmniej w półparabolkę, aby nie typowo szczytowo. Lubię łowić pstrągi lekko, dlatego na pierwszy rzut widzę taki model : 28-31-275(2.75 m / 3-14 g) - wędzisko kleniowo-jaziowe o klasycznej akcji semiparabolicznej, niesamowicie sprężyste, dzięki zwiększonemu zastosowaniu najsztywniejszych włókien grafitowych, bardzo mała średnica dolnika Jednak sprzedawca poleca mi ten: 28-32-260(2.60 m / 7-21 g) - prawdziwa perełka w serii, bardzo uniwersalny model o ekstraszybkiej akcji do spinningowania małymi i średnimi przynętami argumentując, że na pstrąga będzie ok a dodatkowo będę miał uniwersałek na szczupaczka (mój stary kij jest łamany w naprawie, ale małe szanse na sklejenie) Idąc tym tropem widzę kolejne 2 modele w ofercie, które mogłyby podejść pod uniwersał : 28-32-275(2.75 m / 7-21 g) - ekstremalnie szybki spinning szczupakowy, do połowu z brzegu w rzekach czy jeziorach, optymalnie pracuje z główkami 5-15 g czy obrotówkami nr 2 i 3. lub28-31-276(2.75 m / 7-21 g) - znacznie mocniejszy od innego parabolika w serii Team Dragon, testowany m.in. na łowisku brzanowym, niesamowicie sprężysty, dzięki zwiększonemu zastosowaniu najsztywniejszych włókien grafitowych, bardzo mała średnica dolnika. Jak widać dł to min 2,60m - rzeki są u mnie zarośnięte trzcinami i potrzebuję dłuższego kija. Jeżeli ktoś posiada któryś z wymienionych kijków proszę o poradę, jakieś wskazówki. Na koniec planuję zakup kołowrotka FD930i myślę że będzie ok do średniego spiningu (wobki do 8 cm, gumy do 15g, obrotówki 3-4)Słyszałem o nim wiele pozytywnych opinii, a co Wy o nim myślicie jakieś doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ja natomiast polecalbym Tobie Team Dragon 260 do 18gram,jest tym co Tobie by pasowalo,jest o akcji fast przy holu pochyla się glębiej prawie w parabole ale dolnik przy uchwycie jest sztywny.Mam wlaśnie tego kija i sobie chwale choć do jednej rzeczy można się przyczepić do teamów to slabej jakości korek duzo szpachlowań.Dobry bylby jako średnio mocny kij pod pstrąga.Używalem go nawet na odrze do polowu bolków i byo ok.Jeżeli szukasz coś do pstrąga na lekko to polecam Team Dragon 240cm 3-14gram.Swietny delikatny kij do typowo pstrągowych przynęt executor5,butcher,hornet.Trochę już pstrągów na niego wyciągnolem i niemialem żadnych problemów pzy holu mimo powiedzmy delikatności.Tydzień temu kupilem pstrągowego Avida AS76MLF2 i Team 240 3-14gr jest bardzo podobny w ugięciu i szybkości do niego. Ten też przy mocnym wygięciu gnie się do polowy kija a dolnik zostaje niewzruszony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pafek Opublikowano 18 Maja 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ja natomiast polecalbym Tobie Team Dragon 260 do 18gram,jest tym co Tobie by pasowalo,jest o akcji fast przy holu pochyla się glębiej prawie w parabole ale dolnik przy uchwycie jest sztywny.Mam wlaśnie tego kija i sobie chwale choć do jednej rzeczy można się przyczepić do teamów to slabej jakości korek duzo szpachlowań.Dobry bylby jako średnio mocny kij pod pstrąga.Używalem go nawet na odrze do polowu bolków i byo ok.Jeżeli szukasz coś do pstrąga na lekko to polecam Team Dragon 240cm 3-14gram.Swietny delikatny kij do typowo pstrągowych przynęt executor5,butcher,hornet.Trochę już pstrągów na niego wyciągnolem i niemialem żadnych problemów pzy holu mimo powiedzmy delikatności.Tydzień temu kupilem pstrągowego Avida AS76MLF2 i Team 240 3-14gr jest bardzo podobny w ugięciu i szybkości do niego. Ten też przy mocnym wygięciu gnie się do polowy kija a dolnik zostaje niewzruszony. Trout, dzięki za bardzo treściwy post ! 28-31-260(2.60 m / 5-18 g) - kij pstrągowy na większe rzeki, czuła szczytówka i mocny dolnik, równomierne ugięcie. Faktycznie zwraca na siebie uwagę a jest w sumie nie aż taki krótki tylko te 10 cm mniej od normy mojej . Z jakimi przynętami najlepiej współpracuje ? Z kolei ten 28-31-240(2.40 m / 3-14 g) - superprecyzyjny kij pstrągowy, o szybkiej akcji, idealnie pasujący do niewielkich woblerów i obrotówek, znakomicie przenosi prać przynęty.jak dla mnie ciut za krótki, chociaż warto go mieć w swoim arsenale na letnie leśne odcinki, gdzie brzegi nie są zabagnione a rzuca się stojąc przy samej wodzie lub nawet w.Niestety jak narazie niestać mnie na 2 kije tej klasy co TD. Jeżeli możesz to wyślij mi zdjęcie szczytówki tego do 18g na tle np zapałki. pfkatoja@wp.pl Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trout Opublikowano 18 Maja 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2007 Ten do 18gram wedlug mnie to dobry do executor 7,hornet 5 obrotówka aglia 3 itp.Jak lowi się przynętami opisanymi w poprzednim poście bardzo dobrze za pomocą tego do 14gram to ten do 18 już jest troszkę sztywny. Od zapalki Team 260 do 18gr,Team 240 do 14gr,Avid 229 do 14gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi