Skocz do zawartości

Wędka pod plastik

Tomaszek

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć

Jakie cechy waszym zdaniem powinna mieć wędka do łowienia na miękkie plastikowe przynęty? Pytam głównie o akcję wędki a nie jej długość choć i to może mieć znaczenie. W czym inna powinna być jej akcja, ugięcie, szybkość, sami to nazwijcie, od wędki do łowienia na pullbaity i crankbaity w podobnym przedziale wagowym?

Zaznaczam że nie chodzi mi tu o wskazanie takiej czy innej wędki ale o poznanie waszych opinii nt doboru wędki do rodzaju przynęt.

Dla mnie - szybki kij o szczytowym ugięciu. Dla mnie bardzo ważne, by błyskawicznie tłumił drgania po rzucie.

Dla mnie kij pod twarde przynety jest bardziej ustepliwy, trochę wolniejszy, pozwala na pełniejsze załadowanie się pod nienajlepiej fruwajacymi przynętami.

Dla mnie - szybki kij o szczytowym ugięciu. Dla mnie bardzo ważne, by błyskawicznie tłumił drgania po rzucie.

Dla mnie kij pod twarde przynety jest bardziej ustepliwy, trochę wolniejszy, pozwala na pełniejsze załadowanie się pod nienajlepiej fruwajacymi przynętami.

W dziesiątkę. Krótko i na temat :)

bardzo duzo zalezy, wedlug mnie, od preferencji i techniki prowadzenia wabika ... w przypadku kiedy lowie podbijajac klasycznie i skaczac po gruncie, czyli wszedobylski opad, preferuje wedki o charakterystyce jak opisal kuba, znaczy sie, kij ma byc twardy, szybki, ma podbijac i niezwlekac przy czym szczytowka powinna byc powiedzmy czula ...

natomiast kiedy lowie na tzw leniucha, prowadze gume tylko kolowrotkiem lub jak swimbaita w pol wody, to wole kije o akcji mod-fast a nawet mod z tym, ze brutalnie przesztywnione, cos w stylu klasycznej jerkowki pod szczupakowe hardbaity

Hey chłopaki! Dzięki za odpowiedzi.

szybki kij o szczytowym ugięciu. Dla mnie bardzo ważne, by błyskawicznie tłumił drgania po rzucie.

A czy wędka pod plastik nie powinna być bardziej ustępliwa? Plastikowe przynęty uzbrojone są typowo w haczyki a nie kotwiczki co może wymagać od ryby więcej czasu żeby dobrze zażreć. Z kolei najeżony kotwicami wobler sprawdza się lepiej na mie mogących się zdecydować wąchaczy i niepewne prania, próbowania. Do takiego zadania zdawać by się mogło lepiej nadaje się kij szybszy. Czyli inaczej niż mówią koledzy.

prowadze gume tylko kolowrotkiem lub jak swimbaita w pol wody

Wiedziałem że nie da się uciec do końca od, "zależy jak łowisz". Chciał bym to na ile można pominąć, choć zdaję sobie sprawę że można temat rozdrobnić do innej charakterystyki do opadu, innej do dropshota i innej do szybkiego prowadzenia przy powierzchni.

Ponownie bardziej ciekaw jestem opinii i ogólnych doświadczeń w tym temacie niż odpowiedzi na jakies konkretne pytanie.

w zasadzie staralem sie odpowiedziec na to pytanie uwzgledniajac techike prowadzenia klasycznego wabika typu guma na haku z kawalkiem olowiu i ze wzgledu na fakt, ze obydwie wspomniane przezemnie metody prowadzenia sa najbardziej rozpowszechnione (tak mi sie przynajmniej wydaje) i rownoczesnie spogladajac na kwestie przez pryzmat moich (osobistych) doswiadczen ... nie mniej i nie wiecej ... miejsce na interpretacje pozostawilem z premedytacja, poniewaz kazdy ma inne preferencje, co zreszta jasno widac w twoim poscie

...

A czy wędka pod plastik nie powinna być bardziej ustępliwa? Plastikowe przynęty uzbrojone są typowo w haczyki a nie kotwiczki co może wymagać od ryby więcej czasu żeby dobrze zażreć. Z kolei najeżony kotwicami wobler sprawdza się lepiej na mie mogących się zdecydować wąchaczy i niepewne prania, próbowania. Do takiego zadania zdawać by się mogło lepiej nadaje się kij szybszy. Czyli inaczej niż mówią koledzy.

...

ja mam diametralnie inna opinie na ten temat, wedlug mnie kije pracujace srodkiem o akcji regular lub inaczej moderate nadaja sie do lowienia na woblery znacznie lepiej niz wedki o akcji klasycznie szczytowej, czyli szybkie w zamierzeniach kazdego normalnego producenta wedek, co nie zawsze idzie w parze ze zrozumieniem szybkosci przez konsumeta, ktory czesto gesto myli wedke sztywna z wedka szybka ... aby bardziej obrazowo przekazac co mam na mysli napisze to sam w ten sposob, dla mnie blank typu hot shot nie nadaje sie do lowienia na woblery tak dobrze jak blank typu crank bait ... i na odwrot ... podkreslam, to sa moje osobiste doswiadczenia i nie musza sie pokrywac z doswiadczeniami twoimi, kuby, guzu, mifka czy innego wedkarza

dlatego uwazam, nie da sie na 100% uciec do konca od 'zalezy jak lowisz' i 'zalezy jakie masz preferencje' :)