Skocz do zawartości

Shimano Stradic FM 2023

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

A to nie jest tak że to są modele JDM które z założenia nie są przeznaczone do "masowego" eksportu?

raczej aktualnie od iluś tam lat każdy dystrybutor na dany region świata może wybierać z oferty to co chce sprzedawać....moim zdanie w wielu przypadkach to porażka..bo zamiast iść w rozsądne rozmiary i propozycje to stosuje się np w jednym rozmiarze wielkotnośc tego samego praktycznie modelu...np 2500, 2500HG, 2500S, 2500SHG, C3000, C3000HG, C3000MHG, C3000XG...8 typów w jednym rozmiarze to nikomu nie jest potrzebne :)

Koledze chyba chodziło o wrażenie, jakie można odnieść z filmu porównującego Stradica 19 z tym nowym ;) Też zresztą miałem podobne: ten poprzedni przy nowym to jakiś badziew, albo nowy to prawie Stella :rolleyes:

Dokładnie o to mi chodziło

Filmik w stylu .....zrobiliśmy badziewie, sprzedaliśmy xxxx szt ale teraz to już będzie pożądny kołowrotek.

• Like 3

Koledze chyba chodziło o wrażenie, jakie można odnieść z filmu porównującego Stradica 19 z tym nowym ;) Też zresztą miałem podobne: ten poprzedni przy nowym to jakiś badziew, albo nowy to prawie Stella :rolleyes:

Tak też myślę - w sumie shimano jedzie po 19 ' jak bo burej su..e - w sumie nie wiem czemu bo oram 4000 jak tylko się da i działa i to działa dobrze.

Wejdzie na rynek na jesieni to będą testy - może faktycznie będzie laleczka i jakoś super premium - jak w podobnej cenie to tylko się cieszyć. 

Choć za wiele zmian tam nie widzę poważnych poza przekładnią. Reszta to już w mojej ocenie marketing przez duże M. Zastanawiam mnie jeszcze realnie czy ktoś ma problem z "brodami" bo ja tego nie zauważyłem w ogóle.

Edytowane przez zorroo85
  • Like 2

O ile wprowadzanie sprawdzonych rozwiązań z modeli droższych do tych tańszych może tylko cieszyć, to zastanawiam się, jaki skutek może mieć strategia marketingowa Shimano, ujawniająca własne błędy i niedostatki poprzedniego modelu. Który to przed czterema laty został uznany za niemal genialny (do sprawdzenia, filmiki dostępne na YT) Z niecierpliwością będę czekać na ich filmik reklamowy kolejnego Stradica. Wytykający grzeszki FM. :) Trochę jakby podcinanie gałęzi, na której się siedzi?  Na razie trzeba przyznać, że ta złotawa przekładnia FM, jak zauważył zorroo85-jedyna zauważalna istotna zmiana, dodaje kołowrotkowi niewątpliwego prestiżu. ;)

O ile wprowadzanie sprawdzonych rozwiązań z modeli droższych do tych tańszych może tylko cieszyć, to zastanawiam się, jaki skutek może mieć strategia marketingowa Shimano, ujawniająca własne błędy i niedostatki poprzedniego modelu. Który to przed czterema laty został uznany za niemal genialny (do sprawdzenia, filmiki dostępne na YT) Z niecierpliwością będę czekać na ich filmik reklamowy kolejnego Stradica. Wytykający grzeszki FM. :) Trochę jakby podcinanie gałęzi, na której się siedzi? Na razie trzeba przyznać, że ta złotawa przekładnia FM, jak zauważył zorroo85-jedyna zauważalna istotna zmiana, dodaje kołowrotkowi niewątpliwego prestiżu. ;)

Watpie w to, ze przekladnia w stradicu FM bedzie „złotawa”. Zerknij uwaznie na filmik ktory dodal Mefistofishing w pierwszym poscie (1:42 min u gory drobnym druczkiem)

Pozdrawiam :)

Edytowane przez hose4ras

Cholerka, faktycznie. Teraz już trzeba uważać na te odnośniki drobnym drukiem nie tylko w przypadku umów z bankami. :D Wypada poczekać do czasu ukazania się jakiegoś filmiku z rozbiórki Stradica FM na YT. Bo może się okazać, że takich kwiatków jednak oddalających FM od tej wymarzonej przez niektórych budżetowej Stelli będzie więcej. Ciekawe, czy przynajmniej nie włożyli łożyska kulkowego w śrubę mocującą rotor?

Edytowane przez jachu
  • Like 1

• 1 miesiąc temu...

Filmik pokazujący różnice między FM a FL szkoda, że nie po angielsku ale popatrzeć zawsze można i samemu złapać różnice. Przekładnia czarnuch ale szersze zęby na kole zębatym i chyba łożyskowana nakrętka rotora.

Nie wiem, moze zle Cie zrozumialem Przeciez mozna ustawic jezyk   angielski, tak samo polski Jak i inne Oczywiscie mowie o napisach

Edytowane przez adam 13

Z tego co wiem to rozmiar 1000 i 2000C mają ten sam korpus ale różnią się pojemnością szpuli i zapewne co za tym idzie rotorem.Ciekawe jakie korzyści daje posiadanie takiego 2000C?Niby tysiączek czyli taka "podlodówka" ale większa szpula.Zastanawiam się czy to się jakoś tam szybciej nie zużywa bo bebechy od maleństwa a obracać maja większym rotorem.Poprawcie mnie jeśli nie mam racji.Tak się cały czas zastanawiam jaką wielkośc do okoniówki wybrać i chyba jednak skłaniam się ku opcji 2500 bo bardziej uniwersalna ale fajnie jakby była z płytka szpulą... :D .Jesień się zbliża już bym kupił bo mój wysłużony 2500 FJ został przebazowany do kleniówki a jak nie było w sprzedaży tak nie ma...Chyba odpale ponton i popłynę sobie po niego do Malezji :angry:

W moim przypadku do 1,5-8g poszedł 1000, do 2-10g biorę 2500.

Czasami na tym kiju 2-10g robię dropa i potrzebuję dalej rzucić, a i zębaty potrafi przywalić więc hamulec też mocniejszy.

Biorę wersję 2500S właśnie z płytką szpulą.

Edytowane przez Marcin70

Ta wersja 2500S będzie dostępna w Polsce?Nie przypominam sobie czy stradic FL był w takiej konfiguracji oferowany...Jak się sprawdza taki rozmiar 1000 przy UL?

Jest u MefistoFishing w przedsprzedaży.

https://www.mefistofishing.pl/shimano-stradic-fm-2500s-new-2023-przedsprzedaz-p-2777.html

Rozmiar 1000FL przy UL u mnie się sprawdza dobrze.

Edytowane przez Marcin70

• 3 tygodnie później...