Skocz do zawartości

Shimano Stradic FM 2023

MefistoFishing

Rekomendowane odpowiedzi

Dla mnie najważniejszym czynnikiem będzie to jak wykonali spasowanie ośki szpuli i prowadnic. Jeżeli tego nie poprawili względem FL to lipa. 

Gdyby już ktoś takowy FM posiadał to mógłby zdjąć szpule i przy skrajnych położeniach osi (szpuli), chwycił za ośkę i próbować poruszyć nią góra dół ( w kierunku do stopki i odwrotnie) - jeżeli stuka i ma luz to nic nie zmienili. 

• Like 1

Materiałowo nawet niema co porównywać daiwy Lexy że stradicem. Daiwa lexa to koło napędowe z cynku a stradic to aluminium utwardzane. Miałem caldie mq i po roku lekkiego lowienia rozmiarem 2000 czuć jest luz na przekładni. Vanford czy stradic to inna dużo wyższa jakość niż caldia mq czy ta lexa.

Koło napędowe stradica odkuwane jest z mieszaniny kliku pierwiastków ale głównie aluminium i cynku. Luz przekładni, który obserwujesz nie ma nic wspólnego ze stopem użytym do odlania koła przekładni kołowrotka. 

post-50477-0-99088300-1695422098_thumb.jpeg

Edytowane przez guciolucky
  • Like 5

Koło napędowe stradica odkuwane jest z mieszaniny kliku pierwiastków ale głównie aluminium i cynku. Luz przekładni, który obserwujesz nie ma nic wspólnego ze stopem użytym do odlania koła przekładni kołowrotka. 

attachicon.gif received_924854822199202.jpeg

Skład jak zwykłe PA 9. Magnezu tylko brakuje

• Like 2

Materiałowo nawet niema co porównywać daiwy Lexy że stradicem. Daiwa lexa to koło napędowe z cynku a stradic to aluminium utwardzane. Miałem caldie mq i po roku lekkiego lowienia rozmiarem 2000 czuć jest luz na przekładni. Vanford czy stradic to inna dużo wyższa jakość niż caldia mq czy ta lexa.

Ciekawe, ja już trzeci sezon kończę łowić legalisem 2000 i jedyny luz jaki się pojawił to na knobie, a co dopiero luzy po roku w MQ.

W jaki sposób wspomniany luz na przekładni się objawia?

• Like 1

Zamówiony.Jak dobrze pójdzie to we wtorek będzie kręcone :D .Postanowiłem się pospieszyć bo z tego co obserwuje to wyrwałem w akceptowalnych pieniądzach a dolar drogi więc pewnie te co przyjadą nieco później na sklepy to już będą po plus minus 9 stówek.Nigdy więcej "ząbkowania"! :D

Zamówiony.Jak dobrze pójdzie to we wtorek będzie kręcone :D .Postanowiłem się pospieszyć bo z tego co obserwuje to wyrwałem w akceptowalnych pieniądzach a dolar drogi więc pewnie te co przyjadą nieco później na sklepy to już będą po plus minus 9 stówek.Nigdy więcej "ząbkowania"! :D

Nie chce Cie martwić, ale przerobiłem masę shimaniakow od ultegry po stelle i jakoś dziwnie właśnie stradicki najczęściej ząbkowały... :P

To jak z tymi caldiami LT MQ? Muszę coś kupić niedługo pod okonie i to był główny faworyt. Czy możne lepiej stradica lub vanforda?

Sam popatrz na caldie

https://m.youtube.com/watch?v=2ICiJazGphg&t=776s&pp=ygUNQ2FsZGlhIGkgZmlzaA%3D%3D

Nowy stradic obmacany.Plecionka nawinięta ale łowione będzie dopiero w weekend :( ...Trudno powiedzieć czy mogę polecić.To będę wiedział może gdzieś za jakiś rok.Natomiast tzw. pierwsze wrażenie bardzo pozytywne.Względem poprzedniej serii wizualnie zmiany kosmetyczne a co do tzw. technologii to każdy zainteresowany wie co zmieniono.Dobrze spasowany,kręci jak to nówka - b.przyjemnie.Teraz tylko ryby mogą przetestować resztę a z tym to jak znam życie łatwo nie będzie...Z ciekawostek o których być może nie każdy wie ,bo ja takiej informacji nigdzie nie spotkałem, - shimano dorzuca razem z podkładkami zapasową "płetewkę" z tworzywa odpowiedzialną za ten system antysplątaniowy.Taka popierdółka ale pewnie w autoryzowanym serwisie zaśpiewają za to z 3 dychy więc spoko że jest na zapas.

• 3 tygodnie później...