Darek_W Opublikowano 19 Maja 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Maja 2024 Taki kupię za 250! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz1990 Opublikowano 12 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2024 A może miał ktoś styczność z mniejszymi rozmiarami np. 1000 ? Też tak szeleszczą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert91 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 Kupiłem na ten sezon FM 2500 pod klenia i 4000 MHG pod bolenia. W obu przypadkach kręcąc na sucho w fotelu słychać było szum. Nad wodą problem znika, tak jak i w wielu innych kołowrotkach Shimano. Czy to kwestia rozprowadzenia smaru, obciążeń czy może raczej myślenia o rybach a nie głupotach tego nie wiem. W każdym razie na razie jestem zadowolony, złego słowa nie powiem. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 A ta 4000 MHG to jest zwykły 4000 tylko z przełożeniem 5,7 czy tam jest większy korpus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 (edytowane) Różnica w przełożeniu i w mhg jest płytsza szpula buda ta sama. Edytowane 13 Czerwca 2024 przez tetsu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz1990 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 Kupiłem dzisiaj model c2000s , praca bajka niczym nie różni się od innych lepszych modeli np.twin power, vanquish , efekty dźwiękowe również takie same , nawijam plecionkę i nad wodę z nim ???? 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMIS1975 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 Będziesz pan zadowolony ???????????? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz1990 Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 Bardzo dobrze się zapowiada ten kołowrotek ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 13 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2024 (edytowane) Mam podobne odczucia Nigdy nie miałem Shimano, zawsze Daiwa i też różne inne młynki. Teraz kupiłem Stradica FM 4000 i jestem bardzo zadowolony. Edytowane 13 Czerwca 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 14 Czerwca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2024 Mam dwie FM-ki w rozmiarze 4000 i kolejny kołowrotek to też będzie Fm-ka naprawdę udane konstrukcje. Po dopieszczeniu chodzą jak masełko. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2024 Czyli faktycznie FM dobrze nadaje ? W stosunku do FL'a widoczna poprawa...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 13 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2024 (edytowane) Jak popatrzysz w wątku to Przemek porównywał koło przekładni FM do FL nawet tutaj spora różnica. Poprzeglądaj ze 2 - 3 strony wcześniej sporo fajnych uwaghttps://jerkbait.pl/topic/182432-shimano-stradic-fm-2023/?p=3192492 Edytowane 13 Lipca 2024 przez Darek_W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Mam pytanie odnośnie Stradica, czy w zestawie powinienem mieć zapasowy ten plasticzek z ramienia kabłąka? Chodzi mi o ten czarny od środka ramienia z rolką kabłąka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Mam pytanie odnośnie Stradica, czy w zestawie powinienem mieć zapasowy ten plasticzek z ramienia kabłąka? Chodzi mi o ten czarny od środka ramienia z rolką kabłąka.Tak powinien być tak jak podkładki do regulacji nawoju. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Zapasowy??? Nigdy nie spotkałem się w żadnym z moich zestawów. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tetsu Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 (edytowane) Zapasowy??? Nigdy nie spotkałem się w żadnym z moich zestawów.Koledze chodzi o tą plastikową płetwę co jest pod rolką. Mam dwie FM-ki i w każdym była zapasowa płetwa. Edytowane 14 Lipca 2024 przez tetsu 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Tak powinien być tak jak podkładki do regulacji nawoju.Dzieki, no to u mnie w zestawie nie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebulba Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 Mam stradic FM w rozmiarze 2500, kręci bajecznie. Mam też 2sztuki wersji fl, w rozmiarach 4000 oraz hybrydę 3000mhg. Nie zauważyłem różnic w pracy pod obciążeniem, stradic to mega sprzęt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 14 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2024 (edytowane) Zapasowy??? Nigdy nie spotkałem się w żadnym z moich zestawów.Waldek chodzi tylko o ten plasticzek tego systemu zapobiegającemu wypadaniu żyłkichodzi o ten czarny element który jest zamontowany w ramieniu kabłąka Edytowane 14 Lipca 2024 przez Darek_W 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Valo Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2024 Czy 3000MHG będzie komfortowych do gum 10-15cm z ołowiem do 20g ? Obrotówka 3-5? Głównie chodzi mi o przełożenie, nie chce rozmiaru 4000, a ta hybryda bardzo mi odpowiada gabarytowo do wędek. Jedynie zastanawiam się czy to przełożenie nie będzie wpływać na to że zwyczajnie będzie się ciężko zwijać większe przynęt. Nigdy nie miałem nic szybszego niż klasyki 5.0-5.3 Tak jeszcze zastanawiam się nad Caldia 3000 z rynku japońskiego, tylko ta z body 3000 bez literki C. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jesień Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2024 (edytowane) Dzień dobry Wszystkim! Interesuje mnie zakup tytułowego kołowrotka. Przeczytałem z uwagą wszystkie posty, obejrzałem już chyba wszystkie na YT filmiki o Stradic FM.Podoba mi się ten młynek i chciałbym mu dać szansę. Nie jestem specem od majsterkowania przy kołowrotkach i nie mam większego pojęcia o sprawach technologicznych ale nie oznacza to, że nie mam pojęcia o niczym... Nie mniej jednak bardzo chciałbym pogłębić swoją wiedzę - oczywiście nie na siłę - i dlatego dołączyłem do tego forum. Po przeczytaniu wszystkich postów w temacie Shimano Stradic FM 2023 muszę stwierdzić, że fachowców tu nie brakuje. Wielki szacun dla Was Panowie. No dobra, do brzegu...Jeżeli zakupiony przeze mnie model będzie szumiał podczas kręcenia lub wydawał jakieś inne dziwne dźwięki to rozumiem - po przeczytaniu wcześniejszych postów - że, tak na początku może być i trzeba zacząć nim łowić aby jego głośna praca z czasem stała się cichsza. To akurat nie jest dla mnie problem. Problemem na pewno będą te zbyt duże luzy - o których wcześniej przeczytałem - na korbie, rotorze i nie pamiętam gdzie jeszcze. Z tego co wcześniej w tym temacie wyczytałem stwierdziłem, że - jeśli go kupię - to nie będę zbytnio ingerował w tuningowe poprawki. No może łożysko w rolkę i w knob... ale to się jeszcze zobaczy... Ale jeżeli te luzy będą zbyt duże i pewne części kołowrotka będą mocno się w nim chybotały to będzie mi to przeszkadzać. I w tym momencie proszę o fachową pomoc. Proszę mi powiedzieć czy sam będę w stanie pozbyć się tych luzów a w zasadzie sam je troszkę zmniejszyć montując odpowiednie podkładki w odpowiednie miejsce? Nie mam oporów w razie "wu" aby rozkręcić młynek i złożyć go z powrotem. Z pomocą filmów Ivana Z YT uważam, że dam radę.Tylko musiałbym wiedzieć co i jak. Jakie podkładki kupić, smar, ewentualnie tam gdzie ma to sens zmienić tuleje na łożyska etc. Jeśli ktoś by mi podpowiedział jak się za to zabrać to chętnie kupię tego Stradica FM 4000 i ewentualnie spróbuję wpłynąć na jego przyjemniejszą kulturę pracy. Edytowane 27 Października 2024 przez GoFishing! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2024 Chłopie przecież to nie samochód. To nie decyzja na całe życie z którą będziesz musiał żyć do końca swych dni. Idź kup, zamontuj do wędki i łów.Shimano tych kołowrotków sprzedaje tysiące i zdecydowana większość kupujących jest z nich zadowolonych. A nawet gdybyś miał pecha i trafił Ci się egzemplarz wadliwy to zawsze jest gwarancja.Z ludźmi jest tak że jak ktoś jest zadowolony z zakupu to nigdzie tego nie zaznacza, ale jak trafi się egzemplarz wadliwy to wypisują o tym na wszystkich forach. Wielokrotnie kupowałem kołowrotki tej firmy (często przez internet) i jeszcze nie zdarzył mi się egzemplarz który musiał bym zwracać.Druga sprawa,poprawianie na siłę producenta może spowodować więcej szkody niż pożytku. Oczywiście jeśli są miejsca gdzie tulejki możesz zmienić na łożysko to to zrób. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek_W Opublikowano 27 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2024 Z ludźmi jest tak że jak ktoś jest zadowolony z zakupu to nigdzie tego nie zaznacza, ale jak trafi się egzemplarz wadliwy to wypisują o tym na wszystkich forach.wypraszam sobie https://jerkbait.pl/topic/182432-shimano-stradic-fm-2023/?p=3213511 U mnie FM sprawdza się bardzo fajnie. Nad wodą nic nie słyszę a i „luzik” rotora też mi nie przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas 24 Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Sorry!Chociaż jeden???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 28 Października 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Października 2024 Dzień dobry Wszystkim! Interesuje mnie zakup tytułowego kołowrotka. Przeczytałem z uwagą wszystkie posty, obejrzałem już chyba wszystkie na YT filmiki o Stradic FM.Podoba mi się ten młynek i chciałbym mu dać szansę. Nie jestem specem od majsterkowania przy kołowrotkach i nie mam większego pojęcia o sprawach technologicznych ale nie oznacza to, że nie mam pojęcia o niczym... Nie mniej jednak bardzo chciałbym pogłębić swoją wiedzę - oczywiście nie na siłę - i dlatego dołączyłem do tego forum. Po przeczytaniu wszystkich postów w temacie Shimano Stradic FM 2023 muszę stwierdzić, że fachowców tu nie brakuje. Wielki szacun dla Was Panowie. No dobra, do brzegu...Jeżeli zakupiony przeze mnie model będzie szumiał podczas kręcenia lub wydawał jakieś inne dziwne dźwięki to rozumiem - po przeczytaniu wcześniejszych postów - że, tak na początku może być i trzeba zacząć nim łowić aby jego głośna praca z czasem stała się cichsza. To akurat nie jest dla mnie problem. Problemem na pewno będą te zbyt duże luzy - o których wcześniej przeczytałem - na korbie, rotorze i nie pamiętam gdzie jeszcze. Z tego co wcześniej w tym temacie wyczytałem stwierdziłem, że - jeśli go kupię - to nie będę zbytnio ingerował w tuningowe poprawki. No może łożysko w rolkę i w knob... ale to się jeszcze zobaczy... Ale jeżeli te luzy będą zbyt duże i pewne części kołowrotka będą mocno się w nim chybotały to będzie mi to przeszkadzać. I w tym momencie proszę o fachową pomoc. Proszę mi powiedzieć czy sam będę w stanie pozbyć się tych luzów a w zasadzie sam je troszkę zmniejszyć montując odpowiednie podkładki w odpowiednie miejsce? Nie mam oporów w razie "wu" aby rozkręcić młynek i złożyć go z powrotem. Z pomocą filmów Ivana Z YT uważam, że dam radę.Tylko musiałbym wiedzieć co i jak. Jakie podkładki kupić, smar, ewentualnie tam gdzie ma to sens zmienić tuleje na łożyska etc. Jeśli ktoś by mi podpowiedział jak się za to zabrać to chętnie kupię tego Stradica FM 4000 i ewentualnie spróbuję wpłynąć na jego przyjemniejszą kulturę pracy.Brzmi jak AI 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi