Skocz do zawartości

Problem z Alphasem

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem. W Alphasie CT SV 70 SHL zaklinowała się oś szpuli w łożysku polika i nie można wyjąć szpuli. Czy ktoś miał taki przypadek i jak zaradzić temu zjawisku?
Zaznaczam, że szpula się normalnie obraca bez oporów, nie można jej tylko odłączyć od polika. :(

Aleks szpula powinna bez problemu dać się wyjąć z polika. Wiem też, że wiesz :D ale tak przy okazji przypominam, że w poliku jest też hamulec i może rotor gdzieś haczy po być może nieuważnym wyciąganiu lub wkładaniu bo niby wchodzi na klik, ale moim zdaniem trzeba to robić z uwagą. Nie upadła Ci przypadkiem szpulka wcześniej na rant albo na rotor ?

• Like 1

Nie, nie upadła. Na to zwracam szczególną uwagę przy jakichkolwiek manewrach ze sprzętem. Muszę poluzować do zera hamulec, to może jest przyczyna. Spróbuję dzisiaj.

Dzięki za wskazówki.

ja bym spróbował zmienic temperaturę, różnica w rozszerzalności cieplnej może wystarczyć... najlepiej byłoby schłodzic samą ośkę, ale to raczej trudne:) wsadź całość na kilka godzin do zamrażarki i może wystarczy... jak nie pomoże to nic nie tracisz:) 

• Like 1

Hej . Nie mam tego modelu ale pamiętam ,że w jakimś z multiplikatorów pod dociskiem szpulki były dodatkowe podkładki ,a między nimi taka podkładka z drutu . Która zakleszczała się w żłobieniu osi szpulki . Może tam jest i trzyma .

Zakleszczyła się oś w poliku, więc nie ma to niczego wspólnego z dociskiem, z korpusu wychodzi bez żadnych oporów.

ja bym spróbował zmienic temperaturę, różnica w rozszerzalności cieplnej może wystarczyć... najlepiej byłoby schłodzic samą ośkę, ale to raczej trudne:) wsadź całość na kilka godzin do zamrażarki i może wystarczy... jak nie pomoże to nic nie tracisz:) 

Dzięki za podpowiedź. Spróbuję.

Zakleszczyła się oś w poliku, więc nie ma to niczego wspólnego z dociskiem, z korpusu wychodzi bez żadnych oporów.

Oś szpulki wchodzi w łożysko. Nie sądzę aby ono było przyczyną. Jeśli już to jakiś brud, który się tam dostał. Sugerowane przez kolegę @czarny1 włożenie do zamrażarki to dobry pomysł. Od razu będziesz wiedział czy samr w środku przyzwoity ????

Oś szpulki wchodzi w łożysko. Nie sądzę aby ono było przyczyną. Jeśli już to jakiś brud, który się tam dostał. Sugerowane przez kolegę @czarny1 włożenie do zamrażarki to dobry pomysł. Od razu będziesz wiedział czy samr w środku przyzwoity

w zasadzie to smaru tam nie powinno być... co najwyżej oliwka...

Oś szpulki wchodzi w łożysko. Nie sądzę aby ono było przyczyną. Jeśli już to jakiś brud, który się tam dostał. Sugerowane przez kolegę @czarny1 włożenie do zamrażarki to dobry pomysł. Od razu będziesz wiedział czy samr w środku przyzwoity

Już raz sobie wpakowałem z ciekawości chińskie łożysko 100% ceramiczne na oś szpulki. Miałem dokładnie tan sam problem ;)  Nigdy więcej!

• Like 2