Alexspin Opublikowano 10 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2023 Mam problem. W Alphasie CT SV 70 SHL zaklinowała się oś szpuli w łożysku polika i nie można wyjąć szpuli. Czy ktoś miał taki przypadek i jak zaradzić temu zjawisku?Zaznaczam, że szpula się normalnie obraca bez oporów, nie można jej tylko odłączyć od polika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 11 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Aleks szpula powinna bez problemu dać się wyjąć z polika. Wiem też, że wiesz ale tak przy okazji przypominam, że w poliku jest też hamulec i może rotor gdzieś haczy po być może nieuważnym wyciąganiu lub wkładaniu bo niby wchodzi na klik, ale moim zdaniem trzeba to robić z uwagą. Nie upadła Ci przypadkiem szpulka wcześniej na rant albo na rotor ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 11 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2023 Nie, nie upadła. Na to zwracam szczególną uwagę przy jakichkolwiek manewrach ze sprzętem. Muszę poluzować do zera hamulec, to może jest przyczyna. Spróbuję dzisiaj.Dzięki za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Niestety, nie pomogło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 ja bym spróbował zmienic temperaturę, różnica w rozszerzalności cieplnej może wystarczyć... najlepiej byłoby schłodzic samą ośkę, ale to raczej trudne:) wsadź całość na kilka godzin do zamrażarki i może wystarczy... jak nie pomoże to nic nie tracisz:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
golsyl1980 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Hej . Nie mam tego modelu ale pamiętam ,że w jakimś z multiplikatorów pod dociskiem szpulki były dodatkowe podkładki ,a między nimi taka podkładka z drutu . Która zakleszczała się w żłobieniu osi szpulki . Może tam jest i trzyma . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Hej . Nie mam tego modelu ale pamiętam ,że w jakimś z multiplikatorów pod dociskiem szpulki były dodatkowe podkładki ,a między nimi taka podkładka z drutu . Która zakleszczała się w żłobieniu osi szpulki . Może tam jest i trzyma .Zakleszczyła się oś w poliku, więc nie ma to niczego wspólnego z dociskiem, z korpusu wychodzi bez żadnych oporów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 ja bym spróbował zmienic temperaturę, różnica w rozszerzalności cieplnej może wystarczyć... najlepiej byłoby schłodzic samą ośkę, ale to raczej trudne:) wsadź całość na kilka godzin do zamrażarki i może wystarczy... jak nie pomoże to nic nie tracisz:) Dzięki za podpowiedź. Spróbuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Zakleszczyła się oś w poliku, więc nie ma to niczego wspólnego z dociskiem, z korpusu wychodzi bez żadnych oporów.Oś szpulki wchodzi w łożysko. Nie sądzę aby ono było przyczyną. Jeśli już to jakiś brud, który się tam dostał. Sugerowane przez kolegę @czarny1 włożenie do zamrażarki to dobry pomysł. Od razu będziesz wiedział czy samr w środku przyzwoity ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czarny1 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Oś szpulki wchodzi w łożysko. Nie sądzę aby ono było przyczyną. Jeśli już to jakiś brud, który się tam dostał. Sugerowane przez kolegę @czarny1 włożenie do zamrażarki to dobry pomysł. Od razu będziesz wiedział czy samr w środku przyzwoity w zasadzie to smaru tam nie powinno być... co najwyżej oliwka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Miałem na myśli ten w środku multiplikatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Oppeln Bronikowski Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 A może trafił pech na swego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Oś szpulki wchodzi w łożysko. Nie sądzę aby ono było przyczyną. Jeśli już to jakiś brud, który się tam dostał. Sugerowane przez kolegę @czarny1 włożenie do zamrażarki to dobry pomysł. Od razu będziesz wiedział czy samr w środku przyzwoity Już raz sobie wpakowałem z ciekawości chińskie łożysko 100% ceramiczne na oś szpulki. Miałem dokładnie tan sam problem Nigdy więcej! 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 (edytowane) I dlatego przed montażem dobrze jest sprawdzić "na sucho" czy to ma sens. Co to za łożysko było ? Edytowane 12 Lipca 2023 przez S.N. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zetika16 Opublikowano 12 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2023 Już raz sobie wpakowałem z ciekawości chińskie łożysko 100% ceramiczne na oś szpulki. Miałem dokładnie tan sam problem Nigdy więcej!Nie żartuj właśnie zamontowałem full ceramic z Ali . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 13 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2023 Do Alfa? Jeżeli ośka weszła bez oporu to nie powinno być problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 14 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 (edytowane) A może trafił pech na swego ? Jak zwykle, porada bezcenna. Godna powszechnie znanej erudycji autora... Edytowane 14 Lipca 2023 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 14 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Co to za łożysko było ?Białe, pełny ceramik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 14 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Do Alfa? Jeżeli ośka weszła bez oporu to nie powinno być problemu.Był minimalny opór i kliknięcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 14 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2023 Udało się wyciągnąć ? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2023 Niestety, nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mekamil Opublikowano 18 Lipca 2023 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2023 Jak nie poradzisz sobie z nim to podrzuć mi go to spróbuję coś wymyślić 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Lipca 2023 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2023 Dziękuję, skontaktuję się na PRIV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi