Skocz do zawartości

Pokrowiec / futerał na 2-3 wędki

rej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,noszę się z zamiarem kupna pokrowca na 2 wędki uzbrojone.Wedki to dwu składy,długość transportowa wędzisk to max 120cm.Czy moglibyście polecić jakiś pokrowiec?

Sam szukam czegoś takiego, do jazdy na rowerze, ale na 1 kij, żeby było kompaktowo na maxa, dotąd musiałem wozić dodatkowo sztycę od podbieraka w pokrowcu dla usztywnienia całości na wypadek zahaczenia o coś. Ale by mi się przydał pokrowiec 115-125cm usztywniany, nawet na 1 wędkę, więc jak ktoś znajdzie fajną i kompaktową/krótką opcję na 1 kij, to proszę o info.

Chyba najgorsza rzecz przy jeżdżeniu ze sprzętem to konieczność składania i rozkładania. No ale, tego się chyba nie przeskoczy.

Witam,noszę się z zamiarem kupna pokrowca na 2 wędki uzbrojone.Wedki to dwu składy,długość transportowa wędzisk to max 120cm.Czy moglibyście polecić jakiś pokrowiec?

Jestem świeżo po zakupie pokrowca, w zasadzie miałem podobne potrzeby jak ty, potrzebowałem czegoś na kije 2-2,40m, zastanawiałem się nad jakimiś szmaciakami za parędziesiąt złotych. Finalnie wziąłem dwukomorową tubę jaxona, 130cm. Po zaciągnięciu zamka robi się sztywna tuba, dwie wędki z kołowrotkami wejdą i jeszcze zostanie miejsce na jakieś nieuzbrojone kije. W środku rzepy do trzymania wędzisk. Przedzielająca komora, dość gruba, z jakąś pianką. Jakość rewelacja jak za te cenę. Tego samego dnia kupiłem drugi taki sam. Cena 110-150zł

post-74264-0-18956900-1689074567_thumb.jpeg

• Like 2

Jestem świeżo po zakupie pokrowca, w zasadzie miałem podobne potrzeby jak ty, potrzebowałem czegoś na kije 2-2,40m, zastanawiałem się nad jakimiś szmaciakami za parędziesiąt złotych. Finalnie wziąłem dwukomorową tubę jaxona, 130cm. Po zaciągnięciu zamka robi się sztywna tuba, dwie wędki z kołowrotkami wejdą i jeszcze zostanie miejsce na jakieś nieuzbrojone kije. W środku rzepy do trzymania wędzisk. Przedzielająca komora, dość gruba, z jakąś pianką. Jakość rewelacja jak za te cenę. Tego samego dnia kupiłem drugi taki sam. Cena 110-150zł

attachicon.gif IMG_3340.jpeg

Możesz podesłać link?

Dzięki

Westin miał w ofercie takie usztywniane pokrowce . Mam jeden ,jeszcze ten bordowo-brązowy ,bo teraz chyba tylko szare robią. Zaletą jest to ,że po rozsunięciu suwaka do końca można pokrowiec "zrolować" i np. włożyć do sakwy rowerowej.

Tak, natomiast zdaje się, że jest sporo mniejszy i nie ma dwóch komór tylko jedną. Co jest dużym minusem, bo kołowrotki i wędki będą się o siebie obijać. Ma rzepy do mocowania wędek?

Tak, natomiast zdaje się, że jest sporo mniejszy i nie ma dwóch komór tylko jedną. Co jest dużym minusem, bo kołowrotki i wędki będą się o siebie obijać. Ma rzepy do mocowania wędek?

Nie ma rzepów. Jeśli woziłem dwa zestawy : spining i cast - wtedy casta wkładałem w pokrowiec dla spokoju ducha .
  • Like 1

attachicon.gif IMG_3340.jpeg

A co powoduje usztywnienie tego pokrowca-tzn. jaki materiał usztywnia

Używam takiego foxa do przewożenia wędek w samochodzie. Generalnie jestem zadowolony.Spód usztywniony plastikiem, solidne zamki. Jak masz jakieś pytania to pisz.

zależy mi żeby wędki podczas transportu były dobrze zabezpieczone-czy ten pokrowiec jest na tyle sztywny by dobrze ochronić wędki i czy jest możliwość regulacji mocowania dolnika wędki-tak ażeby kołowrotki nie nachodziły na siebie

zależy mi żeby wędki podczas transportu były dobrze zabezpieczone-czy ten pokrowiec jest na tyle sztywny by dobrze ochronić wędki i czy jest możliwość regulacji mocowania dolnika wędki-tak ażeby kołowrotki nie nachodziły na siebie

Tutaj może coś zobaczysz. Jak dla mnie za mało "sztywny".

https://youtube.com/shorts/m14IsBkNjLM?feature=share4

Edytowane przez neronhell
  • Like 1

Jeśli chodzi o sztywnośc to jest taki jak w linku. Dobrze zabezpiecza przed obiciem w samochodzie, na pewno nie zabezpieczy przed zgniecieniem.... Jeśli wędzisko nie jest na maksymalną dlugiśc pokrowca to da się wyregulować tak aby kolowrotki nie były na tej samej wysokości.

Jeśli chodzi o sztywnośc to jest taki jak w linku. Dobrze zabezpiecza przed obiciem w samochodzie, na pewno nie zabezpieczy przed zgniecieniem.... Jeśli wędzisko nie jest na maksymalną dlugiśc pokrowca to da się wyregulować tak aby kolowrotki nie były na tej samej wysokości.

Ok- dziękuję-o taką konkretną odpowiedź mi chodziło.Najchętniej kupiłbym pokrowiec na wędki uzbrojone który to zabezpieczyłby wędki przed zgnieceniem ,tylko czy takie w ogóle są ?

Ok- dziękuję-o taką konkretną odpowiedź mi chodziło.Najchętniej kupiłbym pokrowiec na wędki uzbrojone który to zabezpieczyłby wędki przed zgnieceniem ,tylko czy takie w ogóle są ?

Np. Ten jaxona który podsyłałem wyżej. To jest pokrowco - tuba. O ile nie zrzucisz na to ciężarka 10kg z kilku metrów, to raczej marna szansa, że coś się może wydarzyć.

• 2 tygodnie później...

A ja z ciekawości zamówiłem ten usztywniany pokrowiec Westina, tylko i wyłącznie dlatego, że potrzebowałem jeszcze czegoś mniejszego niż Jaxon.

Jak ktoś się zastanawia to Jaxon jest sztywniejszy, lepiej wykonany, pojemniejszy i tańszy.

Edytowane przez GroPerch
  • Like 1