Skocz do zawartości

Długi kij castingowy

PILOT

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Jak w tytule - idąc na skróty zadaje pytanie na forum: jaki polecacie dobry kij 270/300cm do max 25/30g (może być i mniej) szybki, podczas prowadzenie przynęty pracuje szczytówka a podczas holu najlepiej żeby w parabolę przechodził... Chodzi mi praktycznie o konkretny model w dobrej cenie. Ma służyć wszechstronnie do połowu sandacza, okonia, szczupaka... Jakie polecacie?

Edytowane przez PILOT

tak jak kuba pisze. Niesamowita katapulta za niesamowicie rozsadne pieniądze. Wszystkie opisy na tych kijach są z czapy. kijki obsluguja zakres 10-60 ze szczegolnym naciskiej na 15-50 - to co ten kij potrafi zadziwnia najwiekszych przeciwników "chrustów"

nie czytasz uwaznie

opis na tych kijach sa z czapy wziete. wszystkie mars casty maja taki opis - pewnie jakiś chinczyk akurat takie naklejki mial pod reka... nie zmienia to faktu ze kije oblsuguja to co jest napisane powyzej... nie patrz na opis - wierz PRAKTYKOM :)

Ostatnio łowiłem na Narwi nowo zakupionym Fenwickiem HMXT 86MH-2-F. Kupiłem w Cent. Wędkarstwa w Wawie w dobrej promocji (15%) Świetne przenoszenie kontaktów przynęty z dnem (i niestety tylko z jednym niewielkim "szczypakiem") Dobrze wyważony, nie męczy ręki przy swojej mocy ( ma to dla mnie znaczenie bo do siłaczy nie należę) a cena jak za Dragona (które zresztą bardzo lubię) Kiedyś szukając UL pojechałem kupić Marc Casta i oczywiście nie kupiłem bo opis i real to dwie bajki (a teraz żałuję). Potwierdzam-2,7 mocny dynamiczny fajnie wykonany za podejrzanie małe pieniądze

BOB1

Witam

mam na zbyciu w b. dobrej cenie casta o dł. 2,6 i c.w do 21 gr. Fantastyczny kijek, którym łowiłem na Wiśle.

Powód sprzedaży; casta traktowałem jako ciekawostkę, alternatywną metodą połowu na sztuczne wabie.

Choć jest to metoda fajna i w niektórych metodach niezastąpiona, to jednak pozostaję przy maszynach staloszpulowych.

Jeśli jesteś zainteresowany, to daj info na priv.

pozdrawiam

Na rynku polskim nie masz specjalnego wyboru. Kije Salmon/Stealhead to zazwyczaj procent oferty kijów castingowych. Zostaje Ci praktycznie STC Wild RIver i Triumph albo coś zbudować dla siebie. Batson ma fajne blanki 8 i 9 stóp w rozsądnych pieniądzach. Podpytaj Kubę, łowiłem jego "wrednym sandaczoj...cą" na Batsonie i robił bardzo pozytywne wrażenia.

• 4 tygodnie później...

Ponawiam wątek w pomocy w doborze casta ok 270cm, max do 25/30 może być i 21, blank smukły, szybki i sztywny (podczas prowadzenia przynęty żeby pracował szczyt kija a nie do połowy a podczas walki niech pracuje z głębokim ugięciem) - bardzo mi odpowiada GuideSelect BanditCast, którego posiadam i tego typu kija szukam o podobnych właściwościach tylko może być cw nawet do ok 20g 270cm - jeżeli niczego nie znajdę to pomyślę nad kijem z pracowni ale puki co...

http://www.zbik.pl/wedkarstwo/wedki-wedziska/wedziska-castingowe - może coś z tego, myślę nad - http://www.zbik.pl/wedkarstwo/wedki-wedziska/wedziska-castingowe/st.croix-wild-river

To chodzi Ci o niedrogi kij castingowy , czy długi kij , bez cenowego ograniczenia ? Wybór wbrew opiniom niektórych , wybór jest w tej materii ogromny . Wszystkie markowe firmy oferują poszukującym całą gamę możliwości . Mniej markowe brandy , albo lokalni gwiazdorzy - również :rolleyes: