skiner Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 Daiwa Tournament 8xbraid – zielonanie zależny mi na tym aby kogoś specjalnie przekonywać i namawiać do kupna tej plecionki, sporo moich znajomych łowi na nią i raczej nie nazwali by jej badziewiem, po pewnym okresie samemu dochodzi się do pewnego standardu i wyrabia się swoje opinie, dobrze jest się nimi dzielić bez zbednnych emocji dobra plecionka to jedna z najważniejszych rzeczy w spiningowym zestawie, jest to rzecz, która się najszybciej zużywa i nie jest to tani wydatek, @PILOT jestem przekonany, ze szybko i Ty znajdziesz swoja plecionkę, która spełni Twoje oczekiwania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 wszystko zależy od warunków w jakich plećka ma tyrać.ja łowię na różnych łowiskach więc chcę mieć pewną plecionę a daiwa do nich niestety nie należy.jest droższa od strena czy nawet jaxona new concept a zużywa się 3 razy szybciej.przebrałem sporo plecion kasy poszło co nie miara więc koledzy mogą zaoszczędzić chybaże mają życzenie sprawdzić to oczywiście nie zabraniam a nawet chciałbym poznać opinie innych użytkowników.nie polecam równiż p-line. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Redzi Opublikowano 25 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Października 2012 (edytowane) a ja polecam Spiderwire Stealth użytkuje już 3 sezony 8 i 10lb i gdyby nie ubytki użytkowałbym dalej, a tak będzie trzeba je wymienić, dodatkowo obie dostają bardzo u mnie ostro bo przy połowie bolków pracują prawie na max przy niektórych przynętach : Użytkuję również 30 i 40 lb ale są dopiero po sezonie i również jestem z nich zadowolony no może poza tym że 40lb coś szybko straciła kolorek, ale to mało ważne bo z sumami sobie spokojnie radziła, a urwać to cholerstwo przy zaczepie było strasznie ciężko. Dodam, że tą 10 z powodzeniem łowię na gumy 20-30gr. Edytowane 25 Października 2012 przez Redzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 (edytowane) a ja polecam Spiderwire Stealth użytkuje już 3 sezony 8 i 10lb i gdyby nie ubytki użytkowałbym dalej, a tak będzie trzeba je wymienić, dodatkowo obie dostają bardzo u mnie ostro bo przy połowie bolków pracują prawie na max przy niektórych przynętach : Użytkuję również 30 i 40 lb ale są dopiero po sezonie i również jestem z nich zadowolony no może poza tym że 40lb coś szybko straciła kolorek, ale to mało ważne bo z sumami sobie spokojnie radziła, a urwać to cholerstwo przy zaczepie było strasznie ciężko. Dodam, że tą 10 z powodzeniem łowię na gumy 20-30gr.Ja również polecam Spiderwire Stealth. Użytkuję 17lb i 30lb (17lb już 3 sezon, oczywiście nie tą samą szpulkę ), obie się sprawdzają. Jedyne, do czego ewentualnie mógłbym się przyczepić, to szybkie tracenie koloru, ale przecież prędzej czy później każda straci Edytowane 26 Października 2012 przez WhiteWillow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zwierzu Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Następny wątek o plećce i to w baitcastingu ? ...czy rozmowa toczy się o plecionce a raczej badziewiu o nazwie daiwa tournament 8xbraid? Korzystam ze wspomnianej przez ten sezon (0,10 - zielona), głównie zaporówki, trochę ciurków, słoną wodę również zaliczyła.Jak do tej pory spisuje się świetnie i wspomnianych przez Ciebie buszu wad jak do tej pory nie zauważyłem, powiem więcej kończą mi się powoli PP na dwóch szpulach i jak na razie daiwa tournament 8xbraid stała się pretendentem do zastąpienia PP (0,14 i 0,18/0,20). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 może trafiłem 3 x podróbę nie wiem w każdym razie ja więcej nie zaryzykuję zakupu daiwy.co do spiderwire to chętnie zakupię lecz proszę o konkretną nazwę lub link bo z tego co zauważyłem jest ich co nie miara. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WhiteWillow Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Kupowałem Spiderwire w różnych sklepach wędkarskich i na Allegro bez większego wniku czy to podróbki czy oryginały bo i tak bym nie rozróżnił w momencie kupna. I te i te były dobre, nie różniły się niczym oprócz ceny (ale też nieznacznie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
busz231 Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 chodzi mi bardziej o rodzaj plećki.są różne kolry,ceny spiderów.nie wiadomo od której zacząć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
godski Opublikowano 26 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Jakiś czas temu kupiłem Strena Sonic Braid i Spiderwire Stealth. Szpula taka sama, szata graficzna podobna i jeszcze kilka cech wskazujących na to, że pochodzą z tej samej fabryki.Przy testach na wytrzymałość liniowa lepszy nieznacznie Stren. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 27 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Października 2012 To inne linki i inna chemia. Spiderwire to Dyneema a Stren to Spectra. Szpula moze od tego samego producenta ale linka juz nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 roznice pomiedzy spectra a dyneema sa znikome ... jest jeszcze jedno wlokno o tych samych wlasciwosciach i oczywiscie jest sprzedawane pod inna nazwa (ktos wie pod jaka?) ... podtrzymuje nadal moje zdanie, ze obydwie linki pochodza z tej samej fabryki, zreszta jak wiele innych ... btw. w USA sa trzy factories produkujace plecionki (OEM i EMS) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Masz na myśli pletki sprzedawane w azji jako UHMWPE? Bo Zylon od Toyobo(PBO fiber) to chyba inna bajka choć jest mocniejszy, tak samo jak słabsze Kevlar 49, Certran, Twaron, Vectran, Technora, Plasma. Może jednak Ultra 2 PE? Czyli Max Power lub WX8, plecione z wyższego modułu Dyneemy chyba z 75. Pitt pisz pod jaka bo jestem ciekawy Edytowane 31 Października 2012 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 W każdym przedziale cenowym są rzeczy dobre,średniej jakości i trafiają się buble, jak przeczytasz tematy o plecionkach, to poznasz ludzi,którzy nimi łowią[łowili] i ich opinie-ja tak zrobiłem. Jest na forum kilku ludzi,którzy mają spore doświadczenia w tej dziedzinie, ba, nawet pomogą jak ładnie poprosić! Moje skromne doświadczenia mówią mi,że w niskim przedziale cenowym to PP[warunek,to oryginał], słyszę i czytam,że stren sonic braid i kilka innych ale dorosłem już do zakupu linki,które poleca kolega Sławek z Łodzi-czyli linek japońskich,produkowanych na ich rynek a ceny tych mniej topowych ale niewiele odbiegających pod względem właściwości są na poziomie omawianych w większości w tym wątku. Problem w tym,że trzeba je ściągać zza wielkiej wody a tu nie każdy sobie poradzi [ja tak mam] ale za sprawą pomocnej dłoni jednego usera tego forum[nie jestem upoważniony do wyjawienia nicku] myślę ,że niedługo posiądę taki cud inżynierii.W ostateczności można kupić od komercjusza[jest userem tego forum] Varivasa a to już topowa plećka za ok 250-280zł za 150m - wszystko jest zależne od zasobności portfela Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 kiedys popelnilem tekst w temacie plecionek, zreszta do dzis nieopublikowany ... po poludniu postaralem sie go troche zaadaptowac do obecnego (wiecznego, niesmiertelnego, bezdennego) tematu i to wlasnie z tego powodu tyle w nim duzych liter i polskich znakow SPECTRA to POLYETHYLEN a DYNEEMA to HM-POLYETHYLEN (UHMWPE), jest tez trzeci materiał o tych samych właściwościach, ale ze względów marketingowo-patentowych jest on sprzedawany, jako CERTRAN … biorąc ten cały majdan do kupy mamy na rynku: DYNEEMA (DSM z Holandii), CERTRAN (Hoechst z Niemiec) i SPECTRA (Honeywell z USA) ... wszystkie wymienione produkty to materiał, swojego rodzaju prepreg, na linki PE Na planecie ziemia jest kilku (bardzo niewielu) producentów tzw. superwłókien, dokładnie mówiąc jest ich TYLKO 6: DSM, Akzo Nobel, DuPont, Allied Signals, Toyobo i Teijin ... do tego dochodzi bardzo niewiele fabryk produkujących z tych włókien linki, np. w USA sa tylko 3 fabryki produkujące plecionki wędkarskie, ze względu na ten fakt łatwo się zorientować, ze produkują je nie tylko pod własną marką, ale także w systemie OEM a nawet EMS Teraz pożonglujmy trochę cyferkami i teoriami (aby je na końcu o kant dupy rozbić) Wytrzymałość linearna pojedynczych włókien UHMWPE wynosi w warunkach laboratoryjnych ca. 450 kg/ mm², gotowa plecionka ma niestety znacznie niższą wytrzymałość, np. z powodów jak poniżej: - powierzchnia przekroju plecionki składa sie nie tylko z samych włókien, ale również w sposób nieunikniony z powietrza, które nieuchronnie wchodzi pomiędzy poszczególne okrągłe włókna splotu (tak, tak, pojedyncze włókna sa okrągłe, ale ze względu na technologię splotu żadna plecionka nie jest okrągła w przekroju – i nigdy nie będzie, nie będzie tak długo dopóki nie zostanie potraktowana w sposób podły, czyli mówiąc jasno dopiero obróbka termiczna lub chemiczna pozwala na zrobienie z plecionki linki okrągłej, która nota bene nazywa się po owej obróbce hybrid line, lub thermofised line ale w żadnym przypadku super line, braided line lub z lechicka plecionka) - ze względu na technologię splotu, pojedyncze włókna zostają w procesie zakrzywiane i tracą wytrzymałość w porównaniu z linearnie obciążanymi włóknami, (czyli włóknami niezakrzywionymi) Z powodów jak powyżej, gotowa plecionka osiąga wytrzymałość około 300 kg/ mm² … po przeliczeniu plecionka z UHMWPE o wyliczonym teoretycznym przekroju 0.18 mm może w najlepszym przypadku osiągnąć 7.6 kg wytrzymałości i więcej nie jest możliwe! Oczywiście, że parametry, które znajdujemy na wielu etykietkach wielu szpulek, wielu tzw. ‘producentów’ (SIC!) nie idzie w parze z powyższym, np. klasycznie 10.6 kg przy 0.06 mm … WOW! Przy takich parametrach wyliczamy bajeczne (w tym przypadku można potraktować to dosłownie) 3751 kg/ mm² wytrzymałości … WOW! Czyli mamy do czynienia z 10-cio krotnie wyższą wytrzymałością niż podawana przez producenta włókien UHMWPE … w rzeczywistości linka o przekroju 0.06 mm mogłaby, w zależności, od jakości jej splotu, osiągnąć wytrzymałość 0.85 kg, … czyli wędkarz zostaje traktowany, jak wiejski głupek bez szkoły … Utwierdzam się od wielu lat w przekonaniu, ze tak właśnie jest, ponieważ nie wierze, ze pisarze etykiet sami nie wiedza, co pisza … wiedza, co pisza, pisza bzdury i to z premedytacja … No OK, wróćmy do naszego przykładowego plecionego sznurka 0.06 mm … załóżmy, ze rozchodzi się o plecionkę wykonana z superwłókien dyneema (tak tez jest w ponad 85% przypadków) … maksymalna wytrzymałość takiego produktu mogłaby wynosić 24 kg (teoretycznie, w praktyce dochodzimy do cyfry 18 kg), jeżeli ta linka byłaby wykonana z jednego włókna … z tym ze nasze plecionki nie sa wykonane z jednego wlokna (jak sama nazwa wskazuje – PLECIONKA), tylko z 4-16 włókien (najczęściej 4-8) i dlatego powstają nieuchronnie straty w przekroju, powodowane technologia splotu (o czym już pisałem). Te straty w przekroju wynoszą jakieś 14-25% i powodują adekwatną stratę wytrzymałości … bara-bara-czary-mary i w reku zostaje nam wytrzymałość w granicach 15.5 kg … ale to jeszcze nie wszystkie czynniki wpływające na osłabienie plecionki … dochodzą jeszcze załamania włókien (25-35%), coating i farby (5-10%) powodują kolejne osłabienie splotu, który nota bene jest konieczny do zachowania długowieczności linki a także jej właściwości fizycznych (takich jak je znamy i lubimy). To wszystko co opisałem powyżej składa się na linearną wytrzymałość gotowej plecionki … raz jeszcze: ‘producent’ podaje 10.6 kg przy 0.06 mm … a owe cyferki liczy się i pisze się (na etykietach szpulek) mniej więcej tak: Podstawowe dane (baza laboratoryjna): linka 0,06mm spleciona z 8 superwłókien UHMWPE daje ca. 13% straty w materiale (powietrze w przekroju), wytrzymałość linki wynosi 300kg/mm², straty przy splocie wynoszą 26,5%, przy barwieniu i coatingu powstaje dodatkowa strata w granicach 7,5% Pisarze etykiet i katalogów wędkarskich liczą to wszystko według następującej formuły: 0,06 x 300 = 18 – 13% (2,34)= 15,66 – 26,5% (4,15) = 11,51 – 7,5% (0,86) = 10,65kg wytrzymałości linearnej … eeeee! Pse Pani Naucycielki … eeeee! … w tej folmule mamy ewidentny błąd … Pseeeee Paaaaniii! Ponieważ podane 0.06 nie jest powierzchnią tylko ‘średnicą’, czyli 0.06 mm średnicy daje w geometrii 0.0028 mm² (0,03² x 3,14) powierzchni … co przy średniej wytrzymałości 300 kg/mm² rezultuje w 0.84 kg wytrzymałości linearnej … więcej nie jest po prostu możliwe! to tyle w tym temacie (wiecznym, niesmiertelnym i bezdennym temacie plecionek) ode mnie... sprzedałem tutaj trochę wiedzy gromadzonej przez ostatnie XXXXXXXXX ...jednakże malutką część pozostawiłem w dalszym ciągu dla siebie i dobrze mi z tym 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 (edytowane) Wydaje mi sie ze Spectra to jednak HM-POLYETHYLEN (HMPE) czy inaczej mowiac UHMWPE tak samo jak Dyneema. Honeywell czyli producent Spectry pisze o tym na swojej oficjalnej WWW. Certran ktory rowniez jest z polietylenu i ma nizszy modul niz Spectra/Dyneema, wytwarzany jest w innej technologii wymyslonej przez pana Warda z Uniwerku w Leeds - ktora jest tansza ale rowniez wytrzymalosc produktu nie dorownuje HMPE. Z polietylenu jest tez Tensylon mocniejszy od Certana. Edytowane 31 Października 2012 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariano Italiano Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Ja w sezonie 2012 użytkuje Stren Super Sonic 14lb i 10lb.Co prawda zostały juz resztki ale byłem bardzo zadowolony.Na przyszły sezon zakupie 14lb i 20lb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rutra Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Bardzo dobry tekst pitt, tu właśnie chodzi o te niuanse np. 14-25% różnicy w splocie czy kilka procent w innych procesach technologicznych i o trwałość takich linek. Nie ulega wątpliwości,że najlepiej opisane i trzymające parametry to linki na wewnętrzny rynek japoński-to się chyba nazywa jakość,choć i tam są lepsze i gorsze produkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 http://www.comparestoreprices.co.uk/compare-prices/ron-thompson-dynacable-is-one-of-the-best-super-lines-on-the-market--proved-down-to-every-detail.-av TO jest bardzo przyzwoita plecionka, szczególnie te cieńsze... Nie "starzeje się" szybko, nie siepie, nie traci "na mocy", nie pląta, cicha też jest... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert.bednarczyk Opublikowano 31 Października 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Października 2012 Witam. Ta Daiwa Tournament zdecydowanie jest godna uwagi. Użytkuję 0,14 mm i na moje łowienie, głównie na stojącej wodzie sprawdza się na szczupaka, sandacza, a także na lżejsze, okoniowe przynęty - ten rozmiar wydaje mi sie optymalny. Dobrze współpracuje także z dość lekkimi woblerami. Nie dostrzegłem żadnych wyraźnych zmian wytrzymałości, a już parę miesięcy sobie popracowała. Niestety trochę jej straciłem ale to już moja wina - początkowo zbyt wysoko ją nawinąłem. Nieco starciła kolor i tę swoją sklepową, drucianą sztywność ale tak chyba musi być - struktura materiału, z którego jest wykonana poddawana była działaniu wody, słońca, a przede wszystkim przeciążeń, sczególnie mocnych przy twardych zaczepach. Ja jestem z niej zadowolony choć generalnie plecionek nie lubię z uwagi na zdarzające się bezpowrtne straty przy, zdawać by się mogło, niewielkich splątaniach. RB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TAJMIEN Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Wracajac do wyliczeń Pitta. Co w takim razie oznacza napis na szpulce "line test"?Czy nie oznacza to przypadkiem, że wytrzymałość nie została wyliczona, ale zmierzona np. dynamometrem, wagą lub innym przyrządem, taki pomiar można zrobić samemu w domu i porównać go zarówno z wyliczeniem z przekroju włókien i tym co podaje producent. Taki test porównawczy napewno ktoś już robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Zrobie testy wytrzymalosciowe, tylko probek mi brak Najwiekszy problem jest z mierzeniem srednicy jak kiedys przytomnie zauwazyl Pitt. Chyba ze na mikroskopie elektroniwym porowna sie plecke z jakims wzorem, tylko do czego porownywac? Moze do jakiejs zylki? Edytowane 1 Listopada 2012 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gooral Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 Zrobie testy wytrzymalosciowe, tylko probek mi brak Najwiekszy problem jest z mierzeniem srednicy jak kiedys przytomnie zauwazyl Pitt. Chyba ze na mikroskopie elektroniwym porowna sie plecke z jakims wzorem, tylko do czego porownywac? Moze do jakiejs zylki? mi sie wydaje, ze taki watek pojawia sie kilka razy do roku... moze by go jakos skompresowac i podwiesic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zorro Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 mi sie wydaje, ze taki watek pojawia sie kilka razy do roku... moze by go jakos skompresowac i podwiesic? A takie szukanie dziury w całem i co linka, to dziesięć skrajnych opinii... I jeszcze rozumiem jak kto śmiga konkretną linką rok, dwa ale zazwyczaj radykalne i "miarodajne"oceny wydają "zawiedzeni po trzech rzutach"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitt Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 mi sie wydaje, ze taki watek pojawia sie kilka razy do roku... moze by go jakos skompresowac i podwiesic? obydwa pomysly uwazam za swietne ...probki moge zapodac, ale z mierzeniem tzw srednicy to ja bym radzil odpuscic ... nawet we fraunhofer institut sobie siana dali, a glowy tegie ...moje kroliki doswiadczalne fotografuje co 3 miesiace celem porownania optycznego ... wiec zdjeciami zajme sie ja @ictus, to jak, podac cos? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ictus Opublikowano 1 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2012 (edytowane) Jasne, mam dostep do elektronowego. Podeslij przyklady do testow. Odezwe sie na priva. Ja tez cos pozbieram. Przydaloby sie jednak cos co bysmy sfotografowali na mikroskopie zeby zobaczyc rzad wielkosci takiej plecionki, nawet niedokladny ale jakis. Pomysly? Edytowane 1 Listopada 2012 przez ictus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi