Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

no to nie lepiej wybrac jakies miedziane przewody elektryczne? np 1 zylke z miekkie skretki telefonicznej. Przy czym najlepiej chyba zylke bo sa dostepne rozne srednice.

ALbo zrobic fotke na tle plyty kompaktowej czy innego podobnego przedmiotu (mowimy o skali macro-rowki te klimaty, chyba, ze to jeszcze nie ta skala...).

PS pasowalo by tez zrobic test np na 3 roznych dlugosciach - 1, 10 i powiedzmy 20m choc jednej plecionki - zylka na 90% byla by coraz mocniejsza wraz z dlugoscia...

moge wyslac na dzien dobry pewnie kolo 10 roznych plecionek w wiekszosci moze nie tyle nowych co malo uzywanych (z zylkami bylo by pewnie kolo 20, ale rzadko zapisuje parametry zylek a i plecionek zaczalem rok temu).

fotografowanie plecionki z zamiarem wyliczenia przekroju mija sie z celem, ot takie moje zdanie, co najwyzej mozna w ten sposob porownac grubosc linki w stosunku do wytrzymalosci i do konkurecji :)

to moze wygladac tak jak ponizej

post-45581-0-20021000-1351806564_thumb.jpgpost-45581-0-05280000-1351806583_thumb.jpgpost-45581-0-67004600-1351806598_thumb.jpg

ot porownanie optyczne i nic wiecej :)

przy okazji, tak dla draki, ktora z nich jest najstarsza i ile sezonow ma na puklu?

pitt masz racje jak linka plaska to se mozna rownie dobrze fotki jej cienia na tle golej baby robic - przynajmniej bedzie na czym oko zawiesic...

Ja glownei mialem na mysli ustalenie powiedzmy jakis "wzorcow" o grubosciach powiedzmy co 0.5mm i poroiwnanie wszystkich plecionek z podobnym opisem do wzorcowej zylki. albo na tle tej plyty cd czy czegos podobnego robic fotki samych plecionek np 12lbs.

Mozna tez olac wszelkie dokladne liczenia srednic etc w mysl zasady:

1 test wytrzymalosci i porownanie do tego co pisze na pudelku

2 porownanie (chocby z grubsza) do zylki o teoretycznie identycznej srednicy.

i jakis maly ranking - 1punkt za kazdy 1% sciemnionej srednicy lub wytrzymalosci - mniej punktow relatywnie lepiej opisana linka + jakies porownanie grubosci do wytrzymalosci. Gdzies na zagranicznym forum wyczytalem, ze np berkley fireline niezaleznie od opisu w lbs wytrzymuje okolo 65lbs - jakos nie wierze w to, ale sporo ludzi o tym pisalo w jednym watku.

komu i gdzie wysylac linki? ;)

jak cos mam juz chyba kolo 10 roznych plecionek przygotowanych w odcinkach po 2-3m (powinno styknac?) niestety w wiekszosci uzywane.

Edytowane przez gooral

• 2 tygodnie później...

Używał ktoś Spiderwire Ultracast? Widziałem dobre opinie i na nowy sezon chciałem się przygotować robiąc listę prezentów.

Ja używałem, a właściwie nadal używam (trzeci sezon) żółtej opisanej jako 0,17mm. Zostało z niej już tylko jakieś 50m, straciła kolor ale nadal mam ją nawiniętą na jedną ze szpul, tak na zaś :) Na wytrzymałości jakoś specjalnie nie zubożała, czasmi nią łowię, ale głownie juz leży w rezerwie. Na początku trochę drutowata, ale jak pojeździła po przelotkach to zmiękła. Moim zdaniem bardzo dobra linka.

Edytowane przez WhiteWillow

A znacie jakaś fajna pletke fluo na sandacza. Myslalem o sufix 832 neon limon ,ale potem znalazlem opinie jadace po tej pletce.

Fajnie bylo by jak by byla zielona jasna fluo albo pomaranczowa tez fluo.

Z gory dzia

:)

Raczej pajaka red nie chce bo sie sam śliznąłem na niej. Moze to byla podrabiana. Diabli wiedza.

Edytowane przez MIGOTKA

A znacie jakaś fajna pletke fluo na sandacza.

To może żółty stren sonic , ale fluo to nie jest :) Ja kupiłem z polecenia kolegi , który to śmiga tym 2-gi sezon i chwali sobie . Mi się spodobało to , że plećka nie traci praktycznie koloru , jak była żółta tak jest i w parametrch pozostałych też ok. Powinna się na zedach sprawdzić B)

Używał ktoś Spiderwire Ultracast? Widziałem dobre opinie i na nowy sezon chciałem się przygotować robiąc listę prezentów.

Superowa pletka lepsza zdecydowanie od PP tylko jak ze wszystkim, trzeba uważać aby nie wdepnąć np. na alledrogo w jakąś podróbkę.

Jest jeszcze dobry Dragon C-trhu, też warty uwagi, tylko z kolorami jest chyba mniejszy wybór.

...Jest jeszcze dobry Dragon C-trhu, też warty uwagi, tylko z kolorami jest chyba mniejszy wybór.

Jako że został mi plac na jednej ze szpul, to zakupiłbym coś innego niż dotychczas (tak na wypróbowanie).

Jozi jeśli używałeś C-thru to mogłbyś coś więcej skrobnąć w temacie ?

Becia 74 też jest godnym polecenia kontrahentem, kupowałem i również polecam.

Widzisz a ja trafiłem u tego sprzedawcy na 2xFAKE Spider Stealth Camo Braid i Spider Stealth Code red Braid. Po pierwszych kilku wypadach rwały sie jak nitki, tylko kupa złości nad woda. W cenie dwóch wylicytowanych miałbym jedna dobra szpulke plećki. Od tamtej pory nie oszczędzam i kupuje tylko to co sprawdzone.

Jako że został mi plac na jednej ze szpul, to zakupiłbym coś innego niż dotychczas (tak na wypróbowanie).

Jozi jeśli używałeś C-thru to mogłbyś coś więcej skrobnąć w temacie ?

No niezła plecionka, jak kupujesz 0,10 to ma 0,12 :) .Stosuję 0,10 na lekkiego kogutka tak do 20g i gumki max. 10g+gumiś 7cm.Jestem z niej zadowolony.Miękka, dobrze z niej leci przynęta.Koleś używa 0,08 na okonie i też jest bardzo zadowolony.