Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Jaki jest powód potrzeby posiadania jednorazowo większej ilości plecionki niż 100m podczas łowienia okoni? Pytam z ciekawości, bez złośliwości.

jesli rzucasz 40-50m to kazdorazowo z tych 100m wyrzucasz 40-50m do smieci czyli na powiedzmy 550m wyrzucasz 250. kupujac plecionki w szpulkach 275m na odcinku 550m wyrzucisz 80-100m - polowe mniej. osobiscie nei stosuje odczepiaczy i innych taki wynalazkow i na zaczepach plecionki wychodza mi raczej szybko nawet wersje realnei wytrzymujace +-6kg rzadko kiedy wytrzymaja sezon (mowa o szpulach 275m). oczywiscie jesli lowi sie  "spod jajek" na 2g glowki czy cos no to zasieg rzutow a zatem i marnowany odcinek linki gwaltownie maleje.

@gooral, traciłbym jeśli po każdym rzucie obcinałbym te 50m. Po skończonym łowieniu odcinam jedynie jakiś tam krótki odcinek linki i to nie zawsze. A tak na serio łowiąc okonie (bo o takim łowieniu tu w tej chwili rozmawiamy) rzucasz na odległość jaką wymieniłeś?

Edytowane przez Pumba

Witam!

PPro w małych średnicach kleszczy się na szpuli ( i to jest fakt) w związku z tym czasami są odstrzały i brody   :(

Serdecznie Pozdrawiam!

Mnie się tam nigdy PP w małych grubościach (ani w żadnych innych) na szpuli nie zakleszczało.Powodu takiego problemu doszukiwałbym się raczej gdzie indziej,np.w złym nawoju,nie dość ciasnym.Sama PP raczej nie jest problemem,bo niby dlaczego właśnie PP a nie inne miałaby się zakleszczać :huh:

Pozdrawiam

Edytowane przez drag
  • Like 1

What sets Power Pro Zero Impact Braided Line apart from other braided lines? A black, 32-inch section of line known as the “termination zone,” which occurs every 20-feet. This portion of the Power Pro Zero Impact Braided Line is 50% stronger in comparison to the rest of the line and made specifically for tying knots. Even the best-tied knots will reduce the strength of your line – sometimes by as much as 30%. Power Pro Zero Impact Braided Line is the first line to tackle this predicament with its revolutionary termination zone design. One of the key advantages of Power Pro Zero Impact Braided Line (beside its incredible strength) is that it gives anglers the confidence to button down the drag, set the hook hard, and horse fish out of deep cover. Perfect for more power-based applications, like flipping, punching, ripping crankbaits, and frogging, the Power Pro Zero Impact Braided Line is the next generation in braided line technology.

https://www.youtube.com/watch?v=6GAqDaIEOAQ&feature=player_embedded

Witam,

właśnie stałem się posiadaczem plecionki Varivas Avani sea bass #1 max 17,5 Lb ave. 16,4 Lb. Czyli powiedzmy maksymalnie 8 kg, a średnio 7,5 kg. przy kilku pomiarach, również na dwumetrowej długości kawałku, minimum to 4,5 kg a maksimum 5,5 kg. Generalnie ładna, okrągła, cienka, miękka, śliska, możnaby się pozachwycać. Gdyby nie ta wytrzymałość. Test robiony wagą elektroniczną przez agrafkę bezwęzłową, pękała za każdym razem 2-5 cm od agrafki.

Edytowane przez kostom63

Witam,

właśnie stałem się posiadaczem plecionki Varivas sea bass #1 max 17,5 Lb ave. 16,4 Lb. Czyli powiedzmy maksymalnie 8 kg, a średnio 7,5 kg. przy kilku pomiarach, również na dwumetrowej długości kawałku, minimum to 4,5 kg a maksimum 5,5 kg. Generalnie ładna, okrągła, cienka, miękka, śliska, możnaby się pozachwycać. Gdyby nie ta wytrzymałość. Test robiony wagą elektroniczną przez agrafkę bezwęzłową, pękała za każdym razem 2-5 cm od agrafki.

Robiłem próby plecionek na zerwanie i kiedy rosła długość testowanego odcinka rosła także jego wytrzymałość. Ciekaw jestem jak to wygląda w przypadku Varivasa.

• Like 1

Witam,

właśnie stałem się posiadaczem plecionki Varivas sea bass #1 max 17,5 Lb ave. 16,4 Lb. Czyli powiedzmy maksymalnie 8 kg, a średnio 7,5 kg. przy kilku pomiarach, również na dwumetrowej długości kawałku, minimum to 4,5 kg a maksimum 5,5 kg. Generalnie ładna, okrągła, cienka, miękka, śliska, możnaby się pozachwycać. Gdyby nie ta wytrzymałość. Test robiony wagą elektroniczną przez agrafkę bezwęzłową, pękała za każdym razem 2-5 cm od agrafki.

W to pisane nie do końca należy wierzyć, mimo tego że wiara czyni cuda.

1.Zobacz jaka ona jest gruba, #1przecież  to cienizna, powiedzmy w porównaniu do powerpro.

2.Nie przypuszczam aby była robiona z cud materiału jak również w cud technologii.

3.Dlatego nie wierzę, że obecny zakup #1,5 opisany 20kilka lb przełoży się na wytrzymałość 8-9kg.

4.Wytrzymałość, którą podają to wytrzymałość liniowa, nie do końca wiem jak badają to w laboratorium.

5.Jeżeli #1 wytrzymuje 5,5kg to po mojemu jest super :) .

Długość nie bardzo miała znaczenie, bo 5,5 kg było na dwumetrowym odcinku i półmetrowym. Jeśli chodzi o 5,5 kg to całkiem niezła wytrzymałość (4,5 to już jednak trochę mniej) bo plecionkna jest cienka. Power Pro 0,10 też pokazało 5 kg, ale jest prawie 3 razy grubsza na oko. Daiwa Tournament 8X 0,12 ma 4,5 kg, ale to taka strasznie cienka i śliska tasiemka.

• Like 2

Witam,

właśnie stałem się posiadaczem plecionki Varivas Avani sea bass #1 max 17,5 Lb ave. 16,4 Lb. Czyli powiedzmy maksymalnie 8 kg, a średnio 7,5 kg. przy kilku pomiarach, również na dwumetrowej długości kawałku, minimum to 4,5 kg a maksimum 5,5 kg. Generalnie ładna, okrągła, cienka, miękka, śliska, możnaby się pozachwycać. Gdyby nie ta wytrzymałość. Test robiony wagą elektroniczną przez agrafkę bezwęzłową, pękała za każdym razem 2-5 cm od agrafki.

prosze cie zrob podobny test za powiedzmy 10 wypadow na ryby. moj varivas super pe tracil kolor i wytrzymalosc w oczach z "papierowych" 9kg nie wiem czy kolo 4 jeszcze zostalo - uzywam go tylko do najdelikatniejszych wedek a i to zadko (a kupilem z mysla o szczupaku 9kg rozbudzilo mi wyobraznie ;)

Co byście wybrali z tych plecionek:

Dragon Ultima/Enigma/Quattro/Maxima  0,06 /0,08
Power Pro 0,08

Spro DYNAFIL PE 4X 0,08

Ewentualnie coś innego....

Chciałbym, żeby plecionka miała w miarę okrągły przekrój (wiem, że w tych grubościach nie jest to takie proste...) i powiedzmy tak jak powyższe minimum 125m na szpuli (czyli nie polecajcie Techrona). Przeznaczenie  - okoń. W ubiegłym roku używałem  Spiderwire Stealth 0,10 (ze 110 metrów zostało niewiele dlatego nie chce Techrona) i była ok ale chciałbym w tym roku spróbować czegoś cieńszego - także chciałbym żeby nowa plecionka była rzeczywiście 0,06/ 0,08 .

także chciałbym żeby nowa plecionka była rzeczywiście 0,06/ 0,08

w takim razie bedziesz musial: a] jeszcze dlugo czekac; b]wyslac list do mikolaja; c]przestac wierzyc w te brednie, ktore sie notorycznie drukuje w katalogach i bezmyslnie powiela po forach; d] skorzystac z jokera telefonicznego :)

• Like 1

w takim razie bedziesz musial: a] jeszcze dlugo czekac; b]wyslac list do mikolaja; c]przestac wierzyc w te brednie, ktore sie notorycznie drukuje w katalogach i bezmyslnie powiela po forach; d] skorzystac z jokera telefonicznego :)

Nie ma jak to wyciąć fragment czyjegoś postu i skomentować na swój sposób wyśmiewając kogoś...

To nie ja wymyśliłem metodę opisywania plecionki w średnicach, to po pierwsze. Z mojego postu jasno wynika że szukam plecionki opisanej jako 0,06/0,08 która będzie cieńsza od 0,10 Spiderwire (np Berkley whiplash 0,06 przypomina

0,14 Spiderwire).

Twój post raczej nic nie wnosi do tematu więc czemu miał służyć?

Chciałbym, żeby plecionka miała w miarę okrągły przekrój (wiem, że w tych grubościach nie jest to takie proste...) i powiedzmy tak jak powyższe minimum 125m na szpuli (czyli nie polecajcie Techrona). Przeznaczenie  - okoń. W ubiegłym roku używałem  Spiderwire Stealth 0,10 (ze 110 metrów zostało niewiele dlatego nie chce Techrona) i była ok ale chciałbym w tym roku spróbować czegoś cieńszego - także chciałbym żeby nowa plecionka była rzeczywiście 0,06/ 0,08 .

doprawdy nie wiem, czy zawartosc tego wpisu jest az tak zlozona, ze autor sam nie potrafi jej zinterpretowac?

To typowa sprzeczka wynikająca z rozmowy o tym samym i obaj na swój sposób macie rację, ale posługujecie się innym językiem(inną definicją) w tym wypadku opisu linki.

@erwinnf spróbuj poszukać sobie w necie plecionek na stronach gdzie opisane są w sposób imperialny (lbs) i dobierz sobie tą moc do kija, który masz nie myśląc w ogóle o czymś takim jak średnica, tak jakby nie było takiego pojęcia i wtedy życie stanie się prostsze :)

Mi też sporo czasu zajęło przestawienie się, ale mi się udało i wiele to upraszcza Tobie też tego samego życzę ;)