Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim

Od dwóch sezonów łowię rybki na tej plecionce DYNEEMA MICRO TEX jak dla mnie rewelacja cena do jakości brak jakich kolwiek splątań czy tak zwanych ''bród'' teraz zamawiałem koledze dwa rozmiary i testował ja od początku grudnia do końca na sandaczach i szczupakach i powiedział,   cytuje ''BELLA" :D

Witaj.

Przywitaj się w stosownym wątku na forum.

Brody i splątania w niezbyt dużej mierze zależą od samej plecionki. Ważniejszy jest sam kołowrotek(między innymi jakość nawoju) lub nawyki w trakcie łowienia np.szarpanie z zaczepem za pomocą wędki i kołowrotka przez co plecionka się wrzyna pod zwoje iw  następnym rzucie mamy piękne gniazdo :)

Ja używam P-line, męczyłem ją trochę i muszę przyznać, że za taką cenę nie szukam niczego innego. Cieńsza niz Power Pro i trzyma wytrzymałość. A jestem nad wodą częściej pewnie niż nie jeden z tego forum. Badziewna plecionka po 2-3 tygodniach była do niczego  :unsure:. Nie mogę tylko zrozumieć, dlaczego wędkarze u nas łykają cyferki na opakowaniach  :blink:. Linka 10 lb. na węźle to już mocna linka. 

Do listy pytań przyłączę się i ja...

O ile z wyborem grubszych plecionek nie mam aż takiego problemu, to nie wiem w do uderzyć jeśli chodzi o plecionkę bardzo cienką. Coś rzędu 0,04-0,08. Producenci lecą w kulki z faktyczną grubością swoich produktów i nie chciałbym wtopić z zakupem np. 0,08, która będzie realnie miała grubość rzędu 0,14. Zamknąć chciałbym się w kilkudziesięciu złotych.

Do listy pytań przyłączę się i ja...

O ile z wyborem grubszych plecionek nie mam aż takiego problemu, to nie wiem w do uderzyć jeśli chodzi o plecionkę bardzo cienką. Coś rzędu 0,04-0,08. Producenci lecą w kulki z faktyczną grubością swoich produktów i nie chciałbym wtopić z zakupem np. 0,08, która będzie realnie miała grubość rzędu 0,14. Zamknąć chciałbym się w kilkudziesięciu złotych.

Techron Kamatsu - poszukaj gdzieś jest wątek

Witam,

Może kij w mrowisko ale zapytam. Czy uważacie , że plecionka ( taką kupiłem ) 0,10 / 9 kg HM8X Forte Dragona jest wystarczająca na Wiślane sandacze i Szwedzkie szczupaki. Pytam celowo o Wasze zdanie. Ta moc plecionki  i kij 12lb ( do 21g) , to nie jest słabizna. Do podbijania 18-20g i woblerów.

Zalety; daleko leci, mały opór na wietrze (nie robi tak łuku ), szybki opad główki.

Czy mam się obawiać ? A co...nie wyciągnie szczupaka 8kg...? Przecież kij pracuje, nieprawdaż !

Może ktoś tylko powie, czasem lepiej jak opad jest powolny i wtedy się zgodzę .Ale czy mam się bać mocy tej plecionki , czy całego zestawu. 

Bardzo proszę kolegów o poradę. Nie ukrywam, że lżej , łatwiej i lepiej mi się łapie taką cienką plecionką ale dużych szczupaków jeszcze nie łapałem. Ewentualnie, jaki rozmiar sugerujecie minimum.

Z góry...wielkie dzięki za wszelkie sugestie..... :)  :)  :)

Celowo łowić takim sprzętem szczupaki(nie szczupaczki około kilograma) i potem je wypuszczać to trochę idiotyczne jak dla mnie. Pamiętaj że plecionka szybko się przeciera i słabnie. Czym cieńsza tym szybciej i więcej mocy traci. Ale to moje zdanie, każdy ma prawo łowić jak lubi. :)

Edytowane przez Majo
  • Like 2

Kolego Twoja linka ma albo faktycznie 0,10  i absolutnie 9 kg (myślę, że 2,5-3 kg na węźle max) albo faktycznie 9kg i plus minus 0,20-0,25. Jeśli pierwszy wariant to do Twoich zastos. zdecydowanie za słaba  :) .

Linka ok 20lb do kija 12 lb.....średnio....Ale 0,1mm i 10kg to trochę abstrakcja

Jak znam tego typu plecionki to średnica zaniżona, a wytrzymałość zawyżona. 

Słowem - wszystko kłamstwo...  :ph34r:

Co prawda zależy jaki to jest kij i jaka jest faktyczna wytrzymałość tej pletki o czym można by tu dywagować.

W ogóle żeby myśleć o celowym łowieniu szczupaków a nie szczupaczków pletka musi wytrzymać minimum 4-5kg w najsłabszym punkcie.

Wziąć trzeba pod uwagę, że się zużywa i przeciera dlatego warto mieć zapas żeby nie kolczykować ryb.

Jak weźmie porządna sztuka to nie zawsze jest czas na chłodną kalkulację tylko jak zapomnisz wyregulować od razu przed łowieniem hamulec to słaba plecionka strzeli nim mrugniesz okiem ;)

Jeśli na za delikatnym sprzęcie będziesz się bawił ze żwawą metrową mamuśką to od razu nie zapomnij zabrać noża do filetowania, bo ryba nie będzie się nadawała do wypuszczenia.

A tak w ogóle to temat jest albo do zamknięcia albo do przeniesienia do istniejącego już tematu:

http://jerkbait.pl/topic/18264-plecionka-kt%C3%B3ra/page-24

• Like 1

Co prawda zależy jaki to jest kij i jaka jest faktyczna wytrzymałość tej pletki o czym można by tu dywagować.

W ogóle żeby myśleć o celowym łowieniu szczupaków a nie szczupaczków pletka musi wytrzymać minimum 4-5kg w najsłabszym punkcie.

Wziąć trzeba pod uwagę, że się zużywa i przeciera dlatego warto mieć zapas żeby nie kolczykować ryb.

Jak weźmie porządna sztuka to nie zawsze jest czas na chłodną kalkulację tylko jak zapomnisz wyregulować od razu przed łowieniem hamulec to słaba plecionka strzeli nim mrugniesz okiem ;)

Jeśli na za delikatnym sprzęcie będziesz się bawił ze żwawą metrową mamuśką to od razu nie zapomnij zabrać noża do filetowania, bo ryba nie będzie się nadawała do wypuszczenia.

A tak w ogóle to temat jest albo do zamknięcia albo do przeniesienia do istniejącego już tematu:

http://jerkbait.pl/topic/18264-plecionka-kt%C3%B3ra/page-24

Wszystkim pięknie dziękuję za odpowiedzi. Chyba wiem , co macie na myśli.

Temat jest we właściwym miejscu, bo w tym wskazanym przez Ciebie nie mam odpowiedzi na moje pytanie a czytałem.

Plecionka o której pisałem , to Dragon HM8X Forte i kijek Elitka 12lb .

Oczywiście , że mam również mocniejsze plecionki oraz wędki ale myślałem , że jednak tak też można. I nie chodziło mi oczywiście o wyciąganie ryby przez godzinę. Myślałem , że moc 9kg (możliwe , że to liniowy wynik ) starczy. Ale widzę , że większość ma inne zdanie i po to pytam. Łapać a nie ciągać na siłę albo męczyć ryby. Daleki jestem od tego.

Czytam i nie wierzę :ph34r:  Żeby porywać się z boleniową 12lb wędeczką na metrowe zębacze :angry:  Przecież to głupota bo kij stanowczo za słaby na hol w normalnym czasie. A wymieniona moc plecionki , rzekome 9kg, nie ma tu żadnego znaczenia.

Zresztą miałem do czynienia z HM8X 0,10mm. Pod względem mocy jej nie sprawdzałem lecz sądzę iż na węźle nie będzie więcej jak 5-6kg a i jest dodatkowo mocno przegrubiona. Porównywałem do swojej Momoi Takumi 0,14 i 0,10mm HM8X był grubszy!

Następna sprawa to moc z jaką ciągniemy ryby. Ktoś myślał nad tym z jaką siłą ciągniemy nawet duże szczupaki czy inne parokilowe ryby? Sądzę że nie a prawda jest taka że będzie to do 3kg. Wiem na podstawie mocy zakręconego hamulca bo tak ustawiam sobie moją caldiuchę. Ja na Wisłę i ciężkie łowienie zedów na gumy używam Momoi 0,10mm o mocy na węźle ok 5kg, sprawdzane na testach z hantlami. A nominalną ma 6,1kg. I przyłowy sumów po 7-8kg wyjeżdżają z wody po może 2-3 minutach. Tylko że kij odpowiedni bo 25lb który odpowiednio szybko męczy rybę a nie witka która siądzie po rękojeść przy dziewiędziesiątce.