Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

0.10 słaba bo hol szczupaka powinien być siłowy i szybki

Trochę śmieszne to stwierdzenie bo szybciej kij złamiesz niż zerwiesz plećkę o tych przypuszczalnie ok 5kg wytrzymałości na węźle. Tym bardziej iż owa Elitka jest dedykowana do 12lb czyli dokładnie 5,4kg mocy linki.

• Like 1

Tomas81; " Zresztą miałem do czynienia z HM8X 0,10mm. Pod względem mocy jej nie sprawdzałem lecz sądzę iż na węźle nie będzie więcej jak 5-6kg a i jest dodatkowo mocno przegrubiona. Porównywałem do swojej Momoi Takumi 0,14 i 0,10mm HM8X był grubszy!"

Tomas nie opowiadaj głupot o grubości plecionki, bo tę akurat mierzyłem micrometrem dwa dni temu i miała dokładnie 0,10.

Co do reszty wypowiedzi kolegów , to się w ogóle nie sprzeciwiam , bo zapewne macie rację. Mam dodatkowo Dragona kijek HM-X Flash i tym sobie mogę połapać. Chciałem po prostu poznać Wasze zdanie w tym temacie.

Tomas81; " Zresztą miałem do czynienia z HM8X 0,10mm. Pod względem mocy jej nie sprawdzałem lecz sądzę iż na węźle nie będzie więcej jak 5-6kg a i jest dodatkowo mocno przegrubiona. Porównywałem do swojej Momoi Takumi 0,14 i 0,10mm HM8X był grubszy!"

Tomas nie opowiadaj głupot o grubości plecionki, bo tę akurat mierzyłem micrometrem dwa dni temu i miała dokładnie 0,10.

Co do reszty wypowiedzi kolegów , to się w ogóle nie sprzeciwiam , bo zapewne macie rację. Mam dodatkowo Dragona kijek HM-X Flash i tym sobie mogę połapać. Chciałem po prostu poznać Wasze zdanie w tym temacie.

Równo 0,1mm?! W cuda nie wierzę zatem domyślam się że zacisnąłeś go ma maksa i stąd mógł wyjść taki wynik. Zresztą poczytaj jak się mierzy plecionki, "nasze" miary w dziesiątych milimetra można włożyć między bajki. Liczy się tylko moc, ewentualnie przy najlepszych produktach japońskie PE.

Wybacz ale w plećkach siedzę już kupę lat, wieloma łowiłem a ten HM8X jest stanowczo przegrubiony wobec używanej przeze mnie Momoi-posiadam ich parę. I miałem porównanie bo znajomy używał. Zresztą jak byś łowił topowymi linkami, HM8X taką nie jest, to byś zauważył iż żadna z nich, choć czasem droższe od ww trzy razy, nie ma mocy 9kg przy tej "średnicy" a ok 6kg. Fizyki i obecnej technologii nie oszukasz. Jedynie papier, on wszystko przyjmie.

Trochę śmieszne to stwierdzenie bo szybciej kij złamiesz niż zerwiesz plećkę o tych przypuszczalnie ok 5kg wytrzymałości na węźle. Tym bardziej iż owa Elitka jest dedykowana do 12lb czyli dokładnie 5,4kg mocy linki.

śmieszne jest to jak ktoś wybiera się na szczupaka z plecionką 0.10 chyba że na pistolety się nastawiamy z przynętą jak paproch.

zatnij szczupłego 80+ na 0.10 pletce to w jakiej kondycji wypuścisz później szczupłego który będzie wymęczony i ciało zakwaszone, później rybka się męczy lub zdechnie

Bardzo Wam wszystkim dziękuję za wypowiedzi. Zgadzam się pewnie z większością wypowiedzi.

Nie potrzebne tylko gadki w stylu ; "głupi czy niegłupi " , etc. To był po prostu temat do wymiany naszych zdań i opini. 

Czasem tym lekkim zestawem wyciągałem piękne sandacze a obok mnie stali koledzy z plecionką jak sznurek i się męczyli , nic...kicha. Dlatego chciałem poznać Wasze opinie "za" i "przeciw" a szczupaki też na takie zestawy się trafiają... :)

Tomas81; 

Umiem mierzyć micrometrem już 35 lat .... :D a plecionki mam z różnych półek cenowych. Co do tej "nieszczęsnej" HM8X Forte , to po jednym sezonie złego słowa na nią nie powiem. Cicho, mocno i kijek ładnie pracuje.

śmieszne jest to jak ktoś wybiera się na szczupaka z plecionką 0.10 chyba że na pistolety się nastawiamy z przynętą jak paproch.

zatnij szczupłego 80+ na 0.10 pletce to w jakiej kondycji wypuścisz później szczupłego który będzie wymęczony i ciało zakwaszone, później rybka się męczy lub zdechnie

Na ową Momoi 0,10mm wyjąłem tylko w tym roku trotkę z awatara w niecałe 2 minuty z ok 40m, największego tegorocznego grudniowego szczupaka +90 ponad 6kg pi razy oko w minutkę, a zedów po 2-plus 3kg czy zębaczy 70-82cm nawet nie liczę bo wyjeżdżały z wody nakręcane na młynek. Do tego sumki 104 i 105cm w góra 3 minutki. Więc nie pisz mi bzdur że za cienka bo już zaczynasz działać spokojnemu człowiekowi na nerwy.

• Like 1

Na ową Momoi 0,10mm wyjąłem tylko w tym roku trotkę z awatara w niecałe 2 minuty z ok 40m, największego tegorocznego grudniowego szczupaka +90 ponad 6kg pi razy oko w minutkę, a zedów po 2-plus 3kg czy zębaczy 70-82cm nawet nie liczę bo wyjeżdżały z wody nakręcane na młynek. Do tego sumki 104 i 105cm w góra 3 minutki. Więc nie pisz mi bzdur że za cienka bo już zaczynasz działać spokojnemu człowiekowi na nerwy.

:) oddychamy i łowimy dalej

• Like 1

Ta plecionka co piszesz jest mocno przegrubiona i nijaka..Wiem bo sam ją kupiłem w tamtym roku tyle że 0,21mm. Na szczupłego to raczej 0,16-0,22mm realnej grubosci . Toże plecionka ma 9 kg to nie znaczy że wytrzyma ci tyle co żyłka 9kg to 2 różne bajki .Plecionka szybko się przeciera i ma praktycznie 0 rową rozciągliwość co powoduje że musi być te 2x mocniejsza od żyłki (moim zdaniem ).Kij do 20gr na szczupaka to porażka no chyba że będziesz łowił z dala od zaczepów i trzcinowisk i lubisz długi hol (ryba raczej na patelnię wtedy). A jak już jedzieszdo szwecji to kij co najmniej do 50-60gr no chyba że jakiś do 35gr z dużym zapasem mocy i silnym dolnikiem . Uwierz mi że łowiąc nie daleko trzcin duży szczupak przeważnie podczas pierwszej ucieczki kierujuje się właśnie w te trzciny i trzeba mocnego sprzętu żeby to powstrzymać..

Nie rozumiem skąd u niektórych wzięła się ta teoria,że na Szczupaki do Szwecji musi być kij do tych minimum 50-60 gram.Owszem ale chyba jak łowimy jerkami,bo nijak widzę łowienie taką lagą na gumy jak 100 razy lepiej sprawdzi się zwykły szczupakowy patyk do 30-35 gram.Kiedyś pewien znany przewodnik wędkarski w Szwecji wypowiadał się na temat brania wędek po nie wiem ile gram,a tak czy siak kończyli na łowieniu uniwersalnymi kijami o cw max. 30-40 gram.

Jak czytam teorie o grubości plecionki na szczupaka, to oczyma wyobraźni widzę prawidłowy hol szczupaka niczym obraz gościa na nartach wodnych sprawnie tnącego szczyty fal... Wszystko po to, aby koniecznie zakończyć hol w maksymalnie 10, no góra 15 sekund. W tym drugim wypadku koniecznie trzeba już użyć defibrylatora, aby pobudzić rybę do życia.

Ludzie, od kilku lat łowię głównie na żyłkę 0,16mm, czyli coś rzędu 3kg wytrzymałości. Szczupaki 50-80 cm ląduję w czasie 30-90 sekund. Z jednym mordowałem się jakieś 2 minuty, ale tylko dlatego, że strzelił na paraboliczną okoniówkę, a hak wystrzelił z pyska i trafił minimalnie nad oczodół. Po coś te kołowrotki mają hamulec, prawda ? Szczupak nie ma siły lina, aby 40 cm skurczybyk łamał wędki. Plecionka 0,10mm jest zupełnie wystarczająca jeśli w danym łowisku normą nie są szczupaki 100+. Poza tym szczupak holowany zupełnie na szybko, tzw. "jedno pociągnięcie", na sam koniec, mniej więcej 2-3 metry przed podebraniem, pięknie zatańczy nam na ogonie z rozdziawioną paszczą.

• Like 1

Jak czytam teorie o grubości plecionki na szczupaka, to oczyma wyobraźni widzę prawidłowy hol szczupaka niczym obraz gościa na nartach wodnych sprawnie tnącego szczyty fal... Wszystko po to, aby koniecznie zakończyć hol w maksymalnie 10, no góra 15 sekund. W tym drugim wypadku koniecznie trzeba już użyć defibrylatora, aby pobudzić rybę do życia.

Ludzie, od kilku lat łowię głównie na żyłkę 0,16mm, czyli coś rzędu 3kg wytrzymałości. Szczupaki 50-80 cm ląduję w czasie 30-90 sekund. Z jednym mordowałem się jakieś 2 minuty, ale tylko dlatego, że strzelił na paraboliczną okoniówkę, a hak wystrzelił z pyska i trafił minimalnie nad oczodół. Po coś te kołowrotki mają hamulec, prawda ? Szczupak nie ma siły lina, aby 40 cm skurczybyk łamał wędki. Plecionka 0,10mm jest zupełnie wystarczająca jeśli w danym łowisku normą nie są szczupaki 100+. Poza tym szczupak holowany zupełnie na szybko, tzw. "jedno pociągnięcie", na sam koniec, mniej więcej 2-3 metry przed podebraniem, pięknie zatańczy nam na ogonie z rozdziawioną paszczą.

ma się rozumieć że łowisz na paprochy :) wystrzel jerka min 40g to ta twoja żyłka 0,16 poleci razem z nim  :lol:

Ostatnio miałem "przyjemność" przetestowania  Varivasa Avani Sea Bass 20lb.

Najgorszy szajs jaki miałem. Fakt, jak się już uda wyrzucić przynętę  to jest cicha na przelotkach i rzuty są długie. Jest jedno ale: rwie się w przypadkowych miejscach. Co ciekawe , nigdy na węźle ale np 3-5 m przed szczytówką czy kilka cm przed węzłem / zaznaczyłem pierwsze 20 cm czarnym mazakiem / . Bardzo brudzi, tylko po nawinięciu jej na szpulkę miałem całą rolkę /rowek/ w kolorze jakim był Varivas . Po 7 rzutach na szczytowej przelotce miałem taki brudny smar / koloru plecionki / . Stosowałem PP , P Strike , Berkleya , Tuf Line i ŻADNA nie była tak zła jak ta. Ba , przy tej plecionce /Varivas/ wszystkie ją biją na głowę

Mógłbyś troszkę rozwinąć??? Nie wiem czy dobrze rozumiem:)

Jak zaczynałem przygodę z plecionką to pierwszą jaką kupiłem to był a PP 0,10mm niby cienka, mocniejsza od żyłki i fajnie się rzucało jednak szybko traciła właściwości .. Teraz używam pod stałą szpulkę minimum 0,14mm i wydaje mi się za cienka jednak przy stałej szpulce grubsza plecionka skraca rzuty  .Teraz wracając do tematu czemu lepiej jak plecionka jest mocniejsz od żyłki odpowiadam: plecionka 0,10mm około np 5kg i żyłka 0,24mm też około 5 kg, która wytrzyma bardziej wyskok dużego szczupaka lub jego ostre zrywy ? Wydaje mi się że żyłka  tej samej wytrzymałości dlatego uważam że plecionka musi byćmocniejsz od żyłki:) Jej zaletą jest tylko to że jest nierozciągliwa, a nie jej wytrzymałoś ..Jak by była żyłka która ma 0-rową rozciągliwość i dobrze trzymała na węźle  wolał bym pewnie żyłkę..

Duży szczupak jest krótko dystansowcem  i szybko się męczy co nie oznacz że nie jest silny .. Mi jeden w tamtym roku poszedł w trzcinę na caście o cw 14-35gr i plecionce 0,20mm i uwierz mi że mimo przechylenia wędziska tak żeby mi nie złamał i przytrzymaniu kciukiem szpuli nie udało mi się go zatrzymać .. Kiedyś też chodziłem z żyłką 0,18mm i nawet jednego około 4kg wyciągnąłem siłowo raczej fartem bo nie zdążył się obrócić ..Zależy co zamierza  się łowić ..Jak chcesz łowić większe szczupłe to i przynęta musi być większa, a taką żyłką 0,16mm i kijem do 20 czy nawet 30  gr  ciężko się rzuca .. Na pewno nie wybrał bym się na szwedzkie szczupaki z  cięnką linką  i kijem do 30gr  i małymi przynętami . Jak bym już tam był to łowiłbym na duże przynęty żeby złowić te największe smoki bo małe to można złowić i w Polsce , a to wymaga grubszej linki i mocniejszego kija..Pozdrawiam.

Edytowane przez darkonis

Heh mialem to samo z moim varivasem i z ygk gsoul. Wlasnie sie wybieram do polszy i na probe shiro okoniowe kupie.

gooral, ale o ile pamietam, Ty nie miałeś Avani Sea Bassa?

A tak poza tym to plecionka, jak sama nazwa wskazuje, na Sea Bassy. Z moimi Varivasami przy łowieniu Bassów nigdy nie miałem problemów. Powiem więcej, to najlepsza linka jaką do tej pory łowiłem Bassy w oceanie.

A gdzie ja napisalem ze uzylem sea bassa (zreszta jakos nie wydaje mnie sie by barwili rozne linki na rozny sposob)? Moj varivas tak chlapal farba az mialem brudny blank i przelotki....A co do g soula kupilem go niecaly rok temu. Uzylem moze z reka na sercu z 10 20 razy. Kupilem sobie wlasni nowa okoniowke i postanowilem przewinac gsoula na opak.bo sie bialy.zrobil. a tu zonk nawet najglebsze podklady nie sa juz takie jaskrawe jak nowe.

post-48321-0-01909000-1421612067_thumb.jpg

Edytowane przez gooral

Nie łowiłem na paprochy, ale dość klasycznie - guma 10 cm + główka 7-8 gram. Czasem obrotówka nr 4 czy wahadełko nr 2. Jak woblery, to takie klasyczne typu Executor od Salmo czy Jaxon Karaś (7-10 cm). Kijek do 30g, kręciołek w rozmiarze 3000. Podbieraka nie używam przy spinningu. Jerkami jak widać nie łowię, ale jeśli chodzi o motanie ciężkim zestawem na żyłce 16-18ście, to mam dłuuugą praktykę z gruntówki (koszyk z obciążeniem 25 gram).

Pisałem o szczupakach do około 80 cm, czyli takich, które najczęściej nam się trafiają podczas niesprecyzowanego łowienia. Często macham przynętami, na które strzelają zarówno okonie jak i szczupaki. Teraz w ogóle mam dziwny okres - 3 wyjścia, 9 szczupaków i tylko jeden okoń. Dla jasności - ustawiałem się typowo na okonia (wklejka do 13g, przynęty do maksymalnie 6 cm). Szczupaki od około 35 cm do ponad 70 cm (nie mierzyłem, wypuszczam możliwie jak najszybciej).

Pewnie gdybym planował zasiadkę na naprawdę duże skubańce (czyli bardzo selektywna 15 cm przynęta), to sprzęt byłby zupełnie inny. Na rzece podobnie.

To jest na granicy z "tysz prowdy" w dol ;)

90 sekundowy hol 80cm szczupaka na zylce .16? Moze w zimie (jak skubany sie ledwo rusza) dostalem w zyciu 2 szczupaki 70cm+ na zylke .16 w obu przypadkach diabli wzieli "terkotke" w szpuli (kolowrotek shimano exage 1000, ale jaki by nie byl i tak mocniej hamulca ustawic nei moglem bo wedka byla do 12g) zaliczylem conajmniej kilka odjazdow po kilka metrow. Zdrowa ryba 70-80cm poza okresem zimowym potrafi kilka razy wyciagnac linke na hamulcu ustawionym na dobre 4-5kg. Pozatym co to za kij na szczupaka co zapewni prowadzenie szczupakowych przynet (20-80g powiedzmy by nie przesadzac) i jakakolwiek amortyzacje w zestawieniu z zylka .16? Pozatym zycze powodzenia w lowieniu szczupakow przy krawedzi trzcin na taka niteczke - 0 mozliwosci zatrzymania ryby zanim wplynie w badziewia (ani wyszarpania przynety z lisci/lodyg). Pewnie, ze da sie wyciagnac szczupaka a i metrowego na zylke .10  tylko trzeba slabego szczupaka, glebokiej wody bez zaczepow i duzo tej zylki ;)A gdzie zacinanie szczupaka czym innym niz glowka jigowa 1/0 na takiej lince? (ostatnio dla testu kupilem jakas wedke "pontoon21" na "matach toray" o c.w. do bodaj 15g. w zamysle miala byc leka szczupakowka/mocna okoniowka nie udalo mi sie zaciac ani jednej ryby na "hairy killera" mimo uzycia plecionki 14lbs i ustawienia hamulca na granice mocy wedki - ryby spadaly po 1sec holu. wedki pozbylem sie po 1 wypadzie bo nie dawalo sie nia zaciac ryby (smiem twierdzic, ze przy mocy z jaka zacinalem te ryby .16 miala by problemy wytrzymac).

hmm wlanie przejzalem kilka filmikow z holi ryb 50-80cm. wiekszosc z nich dociagam do siebie w okolo 40-90 sekund (tylko na linke 14lbs)  jednak podebranie reka czasami wydluza hol do ponad 120 sekund. Przyznaje jednak 90 to calkiem dlugo wiiecej niz by mi sie wydawalo i poki woda czysta i brzeg z latwym dostepem to moze blizej "tyz prowdy" niz by mi sie wydawalo na poczatku ;)

Edytowane przez gooral