neor Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Poszukałem i znalazłem to http://spinningshop.pl/index.php?id_product=9341&controller=product To już drugi sklep który podaje takie wartości więc coś musi być w temacie . Przy takich parametrach to bez komentarza . Jak ktoś woli łowić grube plecionki to " Wolny kraj " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) A więc Kostom63 pomogłeś , że fest . Może więcej konkretów . Jeżeli wiesz to powiedz mi gdzie robię błąd w obliczeniach ? 1. Varivas Avani Sea Bass Premium PE 1,5 - 24,8 lb ( 11,16 kg) z poprzedniej strony tego tematu można wywnioskować że odpowiada ta grubość w przybliżeniu 0,205 mm tradycyjnej plecionce 2. Tradycyjna plecionka Dragon HM8X Forte 0,20 mm - 23,6 kg ( 52,44 lb ) Co robię nie tak bo nie chce mi się wierzyć że PE 1,5 ma w przybliżeniu 0,205 mm . Może ktoś konkretnie podać jakie są grubości plecionek Varivas ? Kolego Kostom63 wytłumacz mi też dlaczego forum podaje inne parametry niż sklep który sprzedaje te plecionki ? Varivas Avani Sea Bass Premium PE 1,5 - minimalnie (praktycznie nieodczuwalnie) grubsza od Power pro 10 lb - tak na oko mogę opisać.Opisy w mm czy inne to można sobie schować w szufladzie z bajkami Andersena. Edytowane 2 Marca 2016 przez Szymon82 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbynio63 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 neor!Plecionka PeeWee(mój typ)0,5=7lb.Średnica to ok.0,10-o,12mm.A jaka wytrzymałość w kg możesz przeliczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander+ Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Porównując plecionkę Varivas Sea Bass Tracer Max - 1,2 do Daiwa Tournament 8 Braid 0,12...organoleptycznie...zaznaczę że nie smakowałem i nie wąchałem...tylko dotykałem... linka Varivas jest zdecydowanie cieńsza...i czuć moc....Tournament przy niej wypada blado...natomiast obydwie linki porównując do np. Dragonowskiej HM8X...0,12 toż to sznur jak byk......pojedzie ze mną na Bornholm łowić dorsze...tam się nada,... ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Tak więc w telegraficznym skrócie dla amatorów matematyki stosowanej z "grubością" plecionki jest jak z zawartością cukru w cukrze. Plecionka jako materiał jest zgoła niewdzięczna do precyzyjnych pomiarów i z uwagi na to w krajach gdzie producenci nie mogą czy nie chcą robić wędkarzy w balona nie wpadnięto na pomysł traktowania średnicy jako wyznacznik i to jest całe klu zagadnienia, które regularnie inspiruje podobne pytania w tym wątku. Dobierajmy lb pletki do kija i nie szukajmy dziury w całym, komisji śledczej powoływać do takiej problematyki nie trzeba 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) No to muszę podsumować że łowicie na grube plecionki Kolego Zbynio63 - PeeWee 0,5 - 7 lb - 3,18 kg - 0,121 mm parametry ze strony : https://www.sklep.brc.com.pl/pl/p/Japonska-plecionka-POWER-EYE-PeeWee-LimeGreen,-od-5lb-do-20lb,-150m/909 i jak to porównać z HM8X gdzie najcieńsza dostępna 0,06 mm ma wytrzymałość 5,5 kg . A jakie lb to możesz przeliczyć ? Kolego Tomek88 z podawanych danych przez sprzedawców różnice są ogromne i osobiście znam niewielu wędkarzy którzy dobierają lb do kija a mogę się założyć że i Ty masz pozakładane większe lb plecionki niż mają kije . Więc taka argumentacja do mnie nie dociera . Ja mam tak na pewno Wiem jedno że puki sam nie kupię tej plecionki to nie dojdę z tym ładu . Niestety nie będę ryzykował za 170 zł . Może innym razem . Edytowane 2 Marca 2016 przez neor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Neor Nie dogadamy sie z Toba Bazujesz na tabelkach, ktore tak naprawde nie maja nic wspolnego z rzeczywistoscia Kup te dwie plecki, o ktorych wczesniej pisales i wtedy zobaczysz roznice Bedzie mala eureka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Tak właśnie zrobię . Niestety nie wierzę Wam . W sklepach piszą jedno , tutaj drugie znowu trzeba samemu a myślałem że będzie łatwo . To nie tabletki to brak wody Edytowane 2 Marca 2016 przez neor 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Kolego Tomek88 z podawanych danych przez sprzedawców różnice są ogromne i osobiście znam niewielu wędkarzy którzy dobierają lb do kija a mogę się założyć że i Ty masz pozakładane większe lb plecionki niż mają kije . Więc taka argumentacja do mnie nie dociera . Ja mam tak na pewno Wiem jedno że puki sam nie kupię tej plecionki to nie dojdę z tym ładu . Niestety nie będę ryzykował za 170 zł . Może innym razem .Dżentelmeni się nie zakładają, ale jeśli już zachodzi taka potrzeba to mamy kilkanaście tysięcy świadków. Szczypię się trochę z albinosem że stajni StC czyli 5sw70mhf, bo nie jest mi niezbedny, ale jeśli przegram to z przyjemnością kupię Ci ten blank a jeśli jednak nie to nie będę miał skrupułów, aby go od Ciebie nie przyjąć.Do piątu wieczór jestem poza domem, przyjeżdżaj jak wrócę i zobaczysz jakie zestawy mam w stojaku:) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Tak właśnie zrobię . Niestety nie wierzę Wam . W sklepach piszą jedno , tutaj drugie znowu trzeba samemu a myślałem że będzie łatwo . To nie tabletki to brak wody W sklepach nic nie piszą na konfekcjonowanych szpulkach plecionek oprócz cen na metkach tylko etykiety są drukowane wg słusznej lini dystrybucji, te same plecionki pakowane w europie zyskują nadprzyrodzonych właściwości i nikt tego nie potrafi ze sprzedawców wytłumaczyć, już nie dyskutuje z nimi na ten temat przy świadkach żeby nie robić im kreciej roboty, bo nic mi to nie daje a jak ktoś jest niereformowalny to jego prywatna tragedia. Polacy lubią być oklamywani chociaż w tym przypadku sprawa również dotyczy europy i lament powstaje jak ktoś mówi jak jest 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
X.rut Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 http://www.paulusjustfishing.com/4linetestingbuy.htm Co prawda ten link był już wrzucany ale wart go przypomnieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bomber Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Nero jedz do sklepu,ktory ma duzy wybor plecionek lacznie z japonskimi bierz do lapy ,albo lepiej szklo powiekszajace,czytaj opisy,porownaj. Potem grzecznie przeprosisz kolegow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Nie mam za co przepraszać bo nikogo nie obraziłem . Normalna dyskusja prowadząca do pewnych wniosków . Przedstawiłem dane które mi nie pasowały i odpowiedz dostałem . A jeżeli ktoś się poczuł dotknięty to niestety powiem tylko że mi przykro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomas81 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Może inaczej powinniśmy wyjaśnić te różnice. Otóż japońce podając "średnicę" w PE mając raczej na myśli pojemność jaką zajmuje plecionka na szpuli biorąc za podstawę coś dużo lepiej mierzalnego. Czyli monofil. Do tego dodają moc. Ogólnie: jak na szpulę wchodzi 100m mono 0,18mm to plećki o jakimś PE (dajmy na to PE1,2 na podstawie Daiwy Morethan), wejdzie tyle samo. http://japantackle.com/lines/pe-braid-spectra/daiwa-morethan12braid-pe-spectra.html Natomiast nasze europejskie "średnice" są brane z kosmosu, nimi nie ma co się sugerować. PS Co "śmieszne" ten Morethan jest u nas opisany jako 0,12mm a śkośnookie podają że zajmuje taka pojemność jak żyłka 0,185... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 Dyrdymały takie piszą na pudełkach, że głowa boli. Wstydzę się, że kiedyś się sugerowałem wymysłami rodzimej dystrybucji co do właściwości linek. Wystarczy wziąć pierwszą lepszą, zmierzyć moc na wadze do zawieszania oraz porównać średnicę do włosa, którego parametry są na wiki Nie chodzi tu o żadne promowanie swoich racji tylko przyjęcie merytorycznej dyskusji co nieraz oszczędza wiele niepotrzebnych eksperymentów, ja musiałem jeszcze wtedy przekonać się na własnej skórze, teraz te informacje są łatwiej dostępne dla potomnych (testerów). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 2 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2016 (edytowane) Naprawdę nie ma sensu powtarzać tego co tu jest napisane , raptem 700 wpisów ????, ale warto są zdjęcia z mikroskopu są testy na profesjonalnej zrywarce jak też moje na wadze de ryb , jak też próby określenia grubości plecionki zł pomocą ilości miejsca zajmowanego na szpuli, który mnie osobiście bardzo przekonuje . Warto poczytać. Zanim swoje wypociny napisałem trochę tu wpisów przybyło, przepraszać nie ma za co Edytowane 2 Marca 2016 przez kostom63 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neor Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Wielkie dzięki Panowie . To co piszecie jest bardzo ważne dla osób które stoją przed kupnem nowej plecionki . Są wędkarze którzy od lat stosują ten sam model i nic ich nie przekona do nowości czy innej firmy np. PP. Ja osobiście najlepszą plecionka z jaką miałem do tej pory styczność jest HM ( a przerobiłem ich trochę ) ale po sezonie widzę też jej niedoskonałości . Dlatego szukam czegoś nowego , lepszego innego . Teraz wybór padł na varivasa i mogę tylko powiedzieć że zobaczymy . Powiem że robię to bardziej z ciekawości niż z decyzji na podstawie podawanych danych . Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fatso Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 W sklepach nic nie piszą na konfekcjonowanych szpulkach plecionek oprócz cen na metkach tylko etykiety są drukowane wg słusznej lini dystrybucji, te same plecionki pakowane w europie zyskują nadprzyrodzonych właściwości i nikt tego nie potrafi ze sprzedawców wytłumaczyć, już nie dyskutuje z nimi na ten temat przy świadkach żeby nie robić im kreciej roboty, bo nic mi to nie daje a jak ktoś jest niereformowalny to jego prywatna tragedia. Polacy lubią być oklamywani chociaż w tym przypadku sprawa również dotyczy europy i lament powstaje jak ktoś mówi jak jest To jest trochę tak, jak z ciężarem rzutowym, podawanym na kijach (czy blankach) w Europie, a rzeczywistością/danymi z USA. Podobnie też z informacjami, podawanymi przez producentów samochodów, na temat spalania. W Europie bzdury zpalca wyssane, w USA dość dokładne i realistyczne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek88 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 To jest trochę tak, jak z ciężarem rzutowym, podawanym na kijach (czy blankach) w Europie, a rzeczywistością/danymi z USA. Podobnie też z informacjami, podawanymi przez producentów samochodów, na temat spalania. W Europie bzdury zpalca wyssane, w USA dość dokładne i realistyczne dane. Hehe no coś w tym jest, ale w przypadku cw można przyjąć linię obrony, że odpowiednio subtelnie można podawać większe ciężary a spalanie mierzone przy delikatnym głaskaniu pedału gazu lub/i z górki z wiatrem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dolot Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Bo w Stanach to grozi takie oszustwo natychmiastowym procesem a w Polsce mamy inne realia niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Bo w Stanach to grozi takie oszustwo natychmiastowym procesem a w Polsce mamy inne realia niestety. Takie cuda to na cala EU, nie tylko na Polske 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Właśnei odebrałem pelcionkę z Alliexpres Saratoga Shadowline 10lb , 8śmio splotową za 300m zapłąciłęm 15 "baksów" na sucho powiem tak w przekroju bardziej niż okrągła , rewelacyjnie cieniutka miękka i jedwabizta , zaje.... !!! po testach nad wodą zdam relację ale już czuję że jest rewelka , zwolennikom PP powiem tylko tyle PP nawet koło tej plećki nie leżało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 (edytowane) Zobaczysz po sezonie czy ten cudowny wynalazek wytrzyma 1/2 tego co stary sznurek z USA Edytowane 3 Marca 2016 przez Szymon82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomason Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 Również wiele kołowrotków "na sucho" i wizualnie prezentuje się rewelacyjnie, lecz po kilku wypadach na rybki, cały ten czar nagle gdzieś pryska i padają tylko niecenzuralne słowa. Woda bezlitośnie zweryfikuje co jest warta ta pletka. Będzie miło przeczytać relacje po kilkanstu wypadach z nowym nabytkiem.Oczywiście życze, aby usmiech nie znikał z twarzy podczas użytkowania owej plecionki, ale znając życie to warta jest tyly co jej cena. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2016 To i mnie się przypomniała taka plecionka którą kolega zabrał do Finlandii , miał ją na wszystkich kolowrotkach , po 3 dniach niestety nie miał czym łowić , bo jakoś łatwo się przynęty zrywali , najpierw przy zaczepie, a potem to już przy wyrzucie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi