Szymon82 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Alex daj spokój z tą Mikado...W podobnej cenie masz P-Line czy Durasilk Spidera , dzień do nocy na korzyść amerykańskich. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonis Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Pisałem o mikado O której piszesz? Bo jeśli o Nihonto Octa Braid, to mogę dodać, że używam tych plecionek w różnych rozmiarach (od 0,08 do 0,14) czwarty sezon. Wytrzymują spokojnie 1,5 do 2 sezonów (po pierwszym sezonie przewijam na drugą stronę). Jak wszystkie plecionki ze średniej półki jest nieco przegrubiona w stosunku do opisu, ale za to (przynajmniej w moim przypadku) trzyma parametry wytrzymałościowe. W tej cenie, a nawet w cenach o 50% wyższych lepszej nie kupisz.Jeśli rwie Ci się poza węzłem, to muszę Cię zmartwić, to podróbka. Tanie plecionki są rzadko podrabiane, ale widocznie tę się opłaca. Odradzam kupowanie jej na Allegro, bo tam właśnie jest mnóstwo jej podróbek, zwłaszcza jeśli oferowana jest "na metry". Najlepiej kupować w dobrych, sprawdzonych sklepach.Mikado Nihonto Octa Braid.. ona rwie się mi w przypadkowych miejscach . Nie na węźle , nie na brodzie w multiku tylko właśnie w przypadkowych miejscach ..Może mój błąd że za cienką też kupiłem bo pod zwykła korbę 0,14 a pod multik chyba 0,18mm chociaz miała być 0,20mm po prostu nie zauważyłem pakując ją... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Alex daj spokój z tą Mikado...W podobnej cenie masz P-Line czy Durasilk Spidera , dzień do nocy na korzyść amerykańskich.Jeśli 70-100 zł jest dla Ciebie podobne do 50-ciu, to znaczy, że Masaj jest podobny do Eskimosa. Ja pozostanę przy swoim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Brizzler Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Alex daj spokój z tą Mikado...W podobnej cenie masz P-Line czy Durasilk Spidera , dzień do nocy na korzyść amerykańskich.Dokładnie. Ja tez nie wydaje na sprzęt majątku ale wole dołożyć dwadzieścia złotych do lepszej plecionki niż babrać się z badziewiem. "po jakimś czasie" kwestia dwóch miesięcy, wypad na ryby dwa razy w tygodniu. Szkoda czasu bawić się w reklamacje, łatwiej unikać niż się męczyć.Moim zdaniem nie warto kupować octabride od mikado i jbride od daiwy, bo nie sa warte nawet tych 50złotych. Edytowane 24 Czerwca 2017 przez Przemek. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 (edytowane) Jeśli 70-100 zł jest dla Ciebie podobne do 50-ciu, to znaczy, że Masaj jest podobny do Eskimosa. Ja pozostanę przy swoim. Bez reklamy - przykładowo :Spiderwire 42,89 z dostawąhttp://allegro.pl/20-plecionka-spiderwire-dura-silk-0-14-137m-i6848196453.htmlP-Line do wyboru do koloru, 150 m 60 zł za ośmiosplotową , można taniej , 52 zł za zwykłąhttp://jerkbait.pl/topic/58857-echosondy-garmin-simrad-lowrance-ram-mount-power-pro-sunline-p-line-g%C5%82%C3%B3wki-sasame-kotwiczki-owner-st36-dobre-ceny/ Aleksandrze , pozostań przy swoim Edytowane 24 Czerwca 2017 przez Szymon82 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Kilka opinii z netu:https://forum.wedkuje.pl/f/plecionka-spiderwire/621132https://forumwedkarskie.pl/topic/173-plecionka-spiderwire-ez-braid/http://www.fishing-test.pl/yki-i-plecionki/25-yki-i-plecionki/377-plecionka-spiderwire-stealthhttps://wedkuje.pl/n/mikado-nihonto-octa/78125http://jerkbait.pl/topic/48718-plecionka-mikado-nihonto-octa-braid/?hl=%2Bocta+%2Bbraidhttp://fishing-test.pl/yki-i-plecionki/25-yki-i-plecionki/693-plecionka-mikado-nihonto-octaWydaje się, że nie ma co uogólniać, a dyskusja stała się akademicka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 24 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2017 Kolega bardzo chwalił tę Nihonto czy jak jej tam Miał ją 4 lata na szpuli, i dopiero po tym czasie musiał wymienić bo ciut straciła na parametrach No, ale mnie po 1,5 sezonu i Sunline Super PE poszedł do kosza. Apropo Sunline Super PE 8lb.... mógłby ktoś porównać jej grubość do Techrona 8lb? Mówię o grubości optycznej/palcowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Mam pytanie do znawców i użytkowników plecionek Spiderwire, co sądzicie o tej?Cena porażająco niska a w necie jest o niej bardzo mało informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 (edytowane) Kolega bardzo chwalił tę Nihonto czy jak jej tam Miał ją 4 lata na szpuli, i dopiero po tym czasie musiał wymienić bo ciut straciła na parametrach No, ale mnie po 1,5 sezonu i Sunline Super PE poszedł do kosza. Apropo Sunline Super PE 8lb.... mógłby ktoś porównać jej grubość do Techrona 8lb? Mówię o grubości optycznej/palcowej 1,5 intensywnego sezonu to bardzo dobry wynik . A którą kategorię "wagową" miałeś - bliżej 6 lb czy raczej 15 ? No i dlaczego do kosza poszła była ? Sorrki - dopiero dotarło , że 8 lb . Ale pytanie nr 2 nadal aktualne ... Edytowane 25 Czerwca 2017 przez malinabar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Kosz ją spotkał bo zostało na szpuli z 50 metrów. A zostało jej tyle, ponieważ parę wypraw temu nabrała tendencji do plątania się. Natomiast ja nie mam cierpliwości do splątanej plećki. Jak zrobi się parenaście metrów od końca taka wkurzająca, zaciśnięta pętelka (pewnie znacie to uczucie - coś stuka o przelotki, szybka kontrola linki, a tu jakiś @#$%^&*$ny węzełek na Waszej drogiej i fajnej lince), to ciągnę za linkę po obu jej stronach i albo sama się rozsupła, albo urwie. Baa...nawet jakieś ptasie gniazda powstawały...przez zeszły sezon nie miałem ani jednego, a od od kilku wypraw dwa. Jakbym miał oceniać....łowiłem nią na woblery 2-15cm, gumy na główkach do 30g(dawałem przypon strzałowy z PP 20lb), ze 2 razy też na obrotówki. Kamieni wiadomo, nie lubiła za bardzo ale też bez przesady, czochrałem płytkie rafy, przelewy i opaski i dramatu nie było a przyponu żadnego przeważnie nie stosowałem (tak, wiem że to sport ekstremalny). Znacznie lepsza od PP, która przecierała mi się częściej, plątała częściej, i wogóle najcieńsza PP to porażka - dwa razy spotkałem się z jakimś uszkodzeniem w połowie długości nowej szpuli nabytej z pewnego źródła.Także rozważam powrót do Sunline'a, aczkolwiek oczko cieńszej z racji tegorocznego zafascynowania ultralightem i cykadami. Natomiast jeśli najcieńszy Techron okazałby się podobnej grubości co Sunline Super PE 6lb....ma bardzo dobre opinie, więc pewnie bym go wypróbował 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Aaa , to rzeczywiście boskie uczucie jest , kiedy to na naszym cud plecionym dżapońskim sznureczku węzełek nierozwiązywalny powstanie . Ale reszta parametrów rzeczywiście jest bardzo OK . Praktycznie w tej chwili mam na zestawach 6 lb , 10 lb i 12 lb . Po przetestowaniu przedstawicieli japońskiej konkurencji ten model podszedł mi ( i chyba nie tylko mi ) najbardziej . Problemów z pętelkowaniem raczej nie stwierdziłem . Jeśli już coś się pojawiało , to tuż przed obróceniem na szpuli ,kiedy rzeczywiście już był na to czas . Może też kwestia młynka wchodzie w grę ...W każdym bądź razie ciekawość moją zaspokoiłeś - dzięki . Co do Techrona nic nie pomogę niestety ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 25 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2017 Tomek skrobnij coś o tej Pee Wee 4-splotowej. Jak wrażenia nad wodą?Cześć, no doczekała się moczenia w szwedzkiej wodzie. Cały tydzień była średnio używana, czyli jakieś 3 godz dziennie. Nie odbarwiła się wogóle. Tak jak myślałem szumi , ale nie jakoś bardziej niż PP , ślizga się naprawdę dobrze , czyli rzuty długie. Mimo przerzucania na drugą stronę górek zero strzępienia . Co prawda górki nie były mocno kamieniste , no ale z piachu to one też nie były. Splot ciągle ścisły. Tak jak podejrzewałem taka lepsza wersja PP. Natomiast coraz bardziej jestem rozczarowany Momoi Riu Jin. Że się wyciera kolor - trudno inne i tak tracą go szybciej , ciągle gładka i śliska - super, ale wytrzymałość na zerwanie ... oj słaba Ci ona jest Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 0,10 pletka płaska jak tasiemka. Nie podoba mi się przekrój.Dla przykładu mam dragona fishmaker plecionkę 0,08 i w stosunku do tej dragon ma okrągły przekrój więc postawię jednak na dragona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 26 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Czerwca 2017 Bez reklamy - przykładowo :Spiderwire 42,89 z dostawąhttp://allegro.pl/20-plecionka-spiderwire-dura-silk-0-14-137m-i6848196453.htmlP-Line do wyboru do koloru, 150 m 60 zł za ośmiosplotową , można taniej , 52 zł za zwykłąhttp://jerkbait.pl/topic/58857-echosondy-garmin-simrad-lowrance-ram-mount-power-pro-sunline-p-line-g%C5%82%C3%B3wki-sasame-kotwiczki-owner-st36-dobre-ceny/ Aleksandrze , pozostań przy swoim Konwencja nazw: 0.08 (6) - plecionka o grubości 0.08mm i wytrzymałości liniowej 6 kg. A czy to aby nie jest 0,08 cala???? - tak bezkrytycznie przeniesione na mm.W ten sposób przeliczają praktycznie wszyscy dystrybutorzy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 czyli według takiego wskaźnika plecionka opisana jako 0,08 miałaby 2mm. Chyba przesada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
milijon Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Chyba 0.2 mm 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jak by nie liczyć 1cal = 25,4mm x 0,08 = 2,03mm, chyba że mój kalkulator "wysiadł"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
venom_666 Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 (edytowane) Źle liczysz, tam nie podają przecinka, tylko tysięczne cala.Nie 0,08 tylko 008Różnica drobna a znaczącaOczywiście na alle i gdzie indziej też robią taki błąd przepisując z oryginału Edytowane 27 Czerwca 2017 przez venom_666 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Jeśli to 0,008 to się zgadzam z 0,023mm i to wizualnie i wypełnieniu pojemności kołowrotka miałoby potwierdzenie, ale @eRKa napisał 0,08 więc coś mi w tym nie pasowało. Teraz zgadzam się w 100%%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Słyszałem,że dzwonią,lecz nie wiedziałem w którym kościele....hahaha Kiedyś czytałem,że dystrybutorzy tak właśnie podchodzą do tematu "średnic" plecionek - no i w rezultacie mamy plecionki o oszukanych(kilkukrotnie zaniżonych w opisie) średnicach. Weźmy choćby Techrona. Mam, używam,jestem zadowolony.Ale - ma niby średnicę 0,04 mm.I to już bzdura - w porównaniu z ludzkim włosem jest kilkukrotnie grubszy... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 27 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2017 Konwencja nazw: 0.08 (6) - plecionka o grubości 0.08mm i wytrzymałości liniowej 6 kg. A czy to aby nie jest 0,08 cala???? - tak bezkrytycznie przeniesione na mm.W ten sposób przeliczają praktycznie wszyscy dystrybutorzy... Generalnie plecionki średnic nie mają, więc pal licho bezpośrednie przeliczanie w opisach cali na mm. Gorsze jest, że bezkrytycznie przenoszą funty na kg 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Plecionka nie ma i nie może mieć średnicy. Pisane tyle razy...Alex, cal ma 2,54mm a nie 25,4mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzegorz B. Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 (edytowane) Alex, cal ma 2,54mm a nie 25,4mm. Alex dobrze pisał.25,4 mm. Inaczej 2,54 cm Edytowane 29 Czerwca 2017 przez Grzegorz B. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Przeczytaj jeszcze raz i popraw co napisałeś o calu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotwitz Opublikowano 29 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2017 Alex dobrze pisał.25,4 mm. Inaczej 2,54 cm Przeczytaj jeszcze raz i popraw co napisałeś o calu. Racja Coś mi się pomerdało z rana 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi