Arbuzowski Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Witam chciałbym sięgnąć waszych opinii na temat tych 2 pletek - Power pro 0.08 vs duel x-wire 8 PE 0.06używać zamierzam ich do łowienie okonia oraz pstrąga przynetami do 5 g sporadycznie jakieś małe wobki max 7g Czy duża różnica w mocy jest pomiędzy power pro 0,08 lub duel x-wire 8 PE 0.06 inny pletki nie wchodzą w grę.glownie skupiam się przy duelu ale czy nie będzie za delikatny ? Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Jano Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arbuzowski Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Witam koledzy doradził by ktoś pomiędzy power pro 0,08 a 0.06 duel x-wire 8 PE ogólnie pod pstrąga okonia przynęty max 6g lowisko odra tylko i wyłącznie te klatki wchodzą w grę czy duża różnica mocy będzie pomiędzy nimi czy dual dużo słabszy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marioo Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Mam pytanie do znawców i użytkowników plecionek Spiderwire, co sądzicie o tej?Cena porażająco niska a w necie jest o niej bardzo mało informacji.Kupiłem wczoraj "spiderwire"8 braind 200m i pierwsze wrażenie takie,że to tanie badziewie,sztywna,farbuje ręce i multik.Tania plecionka więc super jakości nie oczekuję,a na WISŁĘ do orania może być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Plecionka nie ma i nie może mieć średnicy.Pisane tyle razy...Alex, cal ma 2,54mm a nie 25,4mm. Teoretycznie masz rację.(że nie ma średnicy)Tym niemniej w praktyce używa się średnic dla wyrobów których przekrój jest zbliżony do koła, a kołem faktycznie nie jest.Linka kotwicy - skręcona z tysięcy czy setek tysięcy włókien),linka przyponu 1x7, 7x7, przypony wolframowe(ile tam jest włókien nie mam pojęcia, żebrowany drut zbrojeniowy...Pewnie każdy dołożył by własne przykłady przedmiotów które średnicy nie mają lecz są w ten sposób - średnicą opisane. I moim zdaniem eliminowanie tego parametru z opisu nie poprawi czytelności.Mam porównywać,że plecionka x jest grubsza od Y?Sposób japoński - że tyle i tyle plecionki wystarczy do napełnienia szpulki takiego a takiego kołowrotka...(tak to leci? czytałem ale zapomniałem) - no bez żartów - kto to jeszcze kupi??? Można sobie wyobrazić, że owa "średnica" plecionki to teoretyczne koło narysowane na jej przekroju.I wszystko jasne. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafal.Bednarkiewicz Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Temat średnic plecionek widzę powraca jak bumerang. Ostatnio powaliła mnie na kolana plecionka o średnicy 0,02mm (najcieńszy ludzki włos) i wytrzymałości 2,55kg marki Shiro. Przyznam że żyłki 0,02mm nie widziałem.Aby rozwiać wątpliwości w Japonii nie używa się średnic linek tylko klasy PE producent jest zobowiązany do stosowania standardu sprzedaży jaki obowiązuje przy sprzedaży włókien. Korzystając z tych wyliczeń PE 0.2 = 40d Denier, oznaczenie den, jednostka gęstości liniowej włókien syntetycznych. Włókno o długości 9000 metrów i masie 1 grama ma gęstość 1 deniera. Rajstop nikt nie kupował żonie ? W Japonii wędkarstwo jest dużo prostsze może są mniej kumaci od nas w tych sprawach bo wędka ma opisaną moc blanku i jeżeli jest dedykowana plecionkom klasy PE jakie są do niej zalecane np 0.6-1.2PE a szpule kołowrotków mają opis ile można na nie nawinąć plecionki np 1.2 PE - 150m. Bardzo łatwo zgrać trzy elementy ze sobą. Podobnie w UK i USA. Natomiast u nas z uporem maniaka dystrybutorzy prześcigają się w wciskaniu ciemnoty na temat średnic plecionki.Parametr wytrzymałości też można włożyć między bajki i to na całym świecie bo mają się one do rzeczywistości tak jak zużycie paliwa w katalogach samochodowych. Tu akurat każdy ściemnia mierząc w laboratorium a nie w prawdziwych warunkach. Prosiliśmy już kiedyś Japończyków o wyjaśnienie. In Japan of PE has standard.It is denier.The denier is weight unit.9000m = 1 denier = 1g.Ex)200 denier = 200gPE # 1 = 200dPE # 1.2 = 240dPE # 1.5 = 300d…..etc.Best regards,Morris co.,ltd. 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysztof1983 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Myślę nad kupnem Varivas 8splotoey czy ktoś może coś mi powiedzieć o tej plecionce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) "Średnica" plecionek przydaje się chyba w takich momentach, kiedy widziałem... nie argumentów od dawna nie znajduję. Warto poświęcić chwil kilka i przeanalizować to: http://www.catch-zone.com/plecionki_pod_lupa/ . Którą to 0.10 mam kupić? Tę najcieńszą, czy najgrubszą? Edytowane 1 Lipca 2017 przez Młody wędkarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobo Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 "Średnica" plecionek przydaje się chyba w takich momentach, kiedy widziałem... nie argumentów od dawna nie znajduję. Warto poświęcić chwil kilka i przeanalizować to: http://www.catch-zone.com/plecionki_pod_lupa/ . Którą to 0.10 mam kupić? Tę najcieńszą, czy najgrubszą? Pytanie brzmi - producent, czy też dystrybutorzy dają ciała???? Mi osobiście - "średnica" plecionki nie przeszkadza byleby była zbliżona do rzeczywistej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Żbiku Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2017 Duel będzie sztywniejszy trochę, choć po kilku użyciach robi się bardziej miękki. Ma gładsza powierzchnie. Zauważyliśmy, ze potrafi się rozwarstwiać, np przy rozplątywaniu węzła.Dodatkowo, Duel, zwłaszcza cienki potrafi strzelać w niewiadomym miejscu na zaczepie. Kilka razy pękł mi przy odstrzeliwaniu z zaczepu kilka metrów powyżej zaczepu. Duel opisuje również moc jako wartość liniowa, a nie na węźle, jak np robi to Sunline, stad może wydawać się bardzo mocny po opisie. Ja uzywam X-Wire PE 0.6 i 0.8 na przemian z Sunline Super PE 8 Braid i ten drugi lepiej mi pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Witam koledzy doradził by ktoś pomiędzy power pro 0,08 a 0.06 duel x-wire 8 PE ogólnie pod pstrąga okonia przynęty max 6g lowisko odra tylko i wyłącznie te klatki wchodzą w grę czy duża różnica mocy będzie pomiędzy nimi czy dual dużo słabszy ?Niestety nie miałem nigdy PP 0.08 więc nie porównam ale skrobnę suchą opinię o "X-wire" Plecionka cienka "jak na standard" PE #0.8 - cieńsza np. od Varivasa Sea Bass PE #0.8Całkiem śliska, w testach statycznych całkiem mocna ale jeszcze nie łowiła.Ale niestety nie jest okrągła...przez to nie wiem czy warta swojej ceny. Do Twojego porównania dorzuć jeszcze Daiwę Tournament 8 np. 0.08 - 0.10 mmBo z tego co pamiętam to była całkiem okrągła, śliska i już można wyrwać w fajnych pieniądzach Tylko nie wiem czy nie trafisz jakieś sparciałej szpulki bo to już starszy produkt :/ Mam też plećkę Duel Hardcore X8 PE #0.6 - troszkę grubsza od odnowszej "X-wire" podobne właściwości do X-wire ale przez to, że to trochę tasiemkowate linki, pierwsze klikanaście rzutów Duel'em ciężko przechodziły przez przelotki Daiwy Silver Creek...taka ciekawostka odnośnie linek Duel'a :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Ja używam Robinsona phantom 0,06 (podobno robiony w tej samej fabryce co Power pro, a myślę,że to nawet to samo co power pro,tylko na szpulce Robinsona) i z całą odpowiedzialnością mogę go Tobie polecić. Jest bardzo wytrzymały zarówno na linii,jak i na węzłach,na początku trochę sztywny,ale po krótkim czasie robi się miękki, wytrzymały na przetarcia,dość gładki...Łowię nim na dużej rzece,gdzie jest pełno zaczepów i z reguły ,albo rozginam,albo łamię haki przy małych główkach.Ważne jest też to,że po długiej ciągłej eksploatacji nie traci tych walorów ,no może trochę się odbarwia,ale za tą cenę chyba nie znajdziesz nic lepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 A moze to ciekawostka odnosnie tych przelotek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Taka ciekawostka - miałem w rękach plecionkę 16 splotową. Bajka W moim odczuciu pomiędzy 16 a 8 splotową jest taki przeskok jak między 8 a 4 splotową. Ciekawe kiedy będą na naszym rynku...oraz czy ich cena będzie wysoka, acz akceptowalna czy też akceptowalna jedynie jeśli ktoś zdecyduje się sprzedać nerkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Taka ciekawostka - miałem w rękach plecionkę 16 splotową. Bajka W moim odczuciu pomiędzy 16 a 8 splotową jest taki przeskok jak między 8 a 4 splotową. Ciekawe kiedy będą na naszym rynku...oraz czy ich cena będzie wysoka, acz akceptowalna czy też akceptowalna jedynie jeśli ktoś zdecyduje się sprzedać nerkę Masz na myśli tą limonkową z Efttexu 2017 od kolegów z Japonii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Tak. Mówisz o tych z grubszą czy tych z cieńszą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 O tych, którzy wystawiali się również woblerami Adusta. Linka rzeczywiście robi dobre wrażenie. Rozmawiałem z nimi o cenie, która wbrew pozorom jest atrakcyjna. Rekomendowana cena sprzedaży dla sklepów będzie wynosiła ~ 120,00 zł za szpulę (bodajże 150m). Ta linka, którą mieli na targach obecnie jest prototypem. O dziwo część Japończyków ze stoisk nie slyszala o tym, że na rynku są dostępne takie linki jak np. 12-splotowy Morethan od Daiwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 A więc wychodzi na to, że 16splotówkę miały 3 japońskie stanowiska....a może jedno było chińskie? Szczerze to już się w tym pogubiłem, tyle fajnych zabawek a tak mało czasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 To, o którym piszę było japońskie. Innych 16-splotówek nie widziałem (fakt faktem nie one były celem mojej wizyty na targach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Night_Walker Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2017 Tak czy inaczej...bardzo mi się spodobały. Mam nadzieję, że możliwie szybko pojawią się takie do light game...Btw ciekawe czy na nastepnym Efftexie pokaza 24splotówkę. I czy będzie to miało jeszcze realne uzasadnienie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 A moze to ciekawostka odnosnie tych przelotek?Coloumb, Team Dragon 0.06 swobodniej przechodzi przez te przelotki niż tasiemkowaty Duel Hardcore w moim odczuciu jest dosyć poważnie tasiemkowaty :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Witam,Nie polecam Duel, używam jej co prawda 0,13mm na szczupaka, kupiłem w tym roku i nie mogę nią łowić kuję właśnie YGK. Przede wszystkim Duel strasznie się rozwarstwia przy wiązaniu i nawet jak zahaczę o naskórek przy palcu, praktycznie w ogóle nie można jej dotykać - dramat!!! 0,13 mm pęka w ręku po całym dniu łowienia pewnie ze względu na to, że strzępią się pojedyncze włókna i wytrzymałość spada. Dodatkowo podana liniowa tak jak piszę kolega wcześniej. Używałem do tej pory Power pro 0,10 mm albo 0,11mm i o niebo lepsza tylko nie jest tak gładka i niestety troszkę jest przegrubiona ale generalnie plecionka o niebo lepsza pod każdym względem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coloumb Opublikowano 3 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2017 Tak to jest, gdy uzywa sie japonskich linek 8x bez przyponu z fluorocarbonu ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawello Opublikowano 11 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2017 Jakiś czas temu zakupiłem nowość Dragona na ten rok czyli Nonocore x4. Do tej pory miałem pozytywne doświadczenia z plecionkami z pod znaku Dragona, głównie Jiggin Braid mi przypadł do gustu. Nanocore jest reklamowana jako wyrób firmy Momoi, znanej z plecionki Jigline i bardzo prawdopodobne że jest to właśnie kontynuacja Jigline. Czerwony kolor, ciasny splot (ciasniejszy niż Jiggin Braid), optycznie cieńszy niż Jiggin Braid. Jak na razie raz nią lowiłem i jest jeszcze lepsza od wspomnianej wcześniej Jiggin Braid. Na bardziej kompletną ocenę trzeba jeszcze poczekać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 13 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2017 http://allegro.pl/plecionka-owner-braid-x4-8lb-0-12mm-150m-i5455142369.html czy któryś z kolegów używał i może coś więcej powiedzieć/napisać na temat tej plecionki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 18 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2017 Przyłączam się do pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi