Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie krótkie pytanie z tych troszku durnych,czytałem ale nie wyłuskałem  :(

Zaporówka,sandacz, krótki kijek 12 lb, przynęty 5g-15g + max relax 3 co kupić z japońskich PE 0,8 ,1, czy 1,2 ? od 15g + używam YGK G-SOUL UPGRADE 1.5pe i jest ok.

Nie chodzi mi o firmę lecz rozmiar PE....

Dzięki

Jeśli w twoim łowisku brak zaczepów i nie spodziewasz się ryb 180cm + to myślę że wystarczy np.1 max 1,2 

Ja mam podobny problem bo jeszcze mało japońskich linek "przerobiłem" :)

...Też pod sandacza, gumisie 7-9 cm główki 15g. Do tej pory używałem Varivas Sea Bass PE#0.8 ale to za cienko.

Od jakiego "rozmiaru" spowolnię trochę opad ? ...PE# 1.2 czy bardziej PE# 1.5 ?

Sunline SuperPE8 czy PeeWee ? ...Obie linki podobno świetne i przedział cenowy podobny :)

Jeśli w twoim łowisku brak zaczepów i nie spodziewasz się ryb 180cm + to myślę że wystarczy np.1 max 1,2 

Dzięki za ...., ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś .

Chyba kolego za dużo Cię wszędzie, piszesz w każdym temacie nic nie wnoszące posty .

ps.proszę modów o ogarnięcie tematu

Tak jak @Michał. proponowałbym PE 1.0 lub 1.2 i to raczej ze wskazaniem na ten drugi rozmiar . Oczywiście jeśli mówimy o ośmiosplotówkach . Nie wiem , na ile wymagające masz łowiska pod kątem zaczepów i elementów mogących uszkadzać plecionkę w trakcie łowienia , ale moje zupełnie komfortowe w tym względzie wody szybko pokazały , że poniżej PE 1.0 nie ma co schodzić . Po prostu w którymś momencie plecionka zaczyna strzelać w sposób niezbyt przewidywalny . Tak więc do kijka 12 lb założyłbym PE 1.2 nie patrząc zbytnio , co japoński producent napisał na opakowaniu odnośnie wytrzymałości  :) . A jaki konkretnie model ? Tu już musisz sam sprawdzić . W wątku wiele osób poleca to , na co łowią  ale wydaje mi się , że trzeba przejść swoją drogę testową żeby dojść do tego , co sprawdza się u nas tak naprawdę  :D . Choć poruszając się w obrębie tych +/- czterech producentów japońskich popularnych tu  na Forum myślę , że droga nie będzie zbyt długa .

• Like 2

Ja obecnie używam tej plecionki w tym rozmiarze

Całkiem niezła, trochę szorstka bo to 4-splotówka. Dosyć cienka. Nie zauważyłem żeby jakoś się skręcała strasznie.

Jeśli zamierzasz łowić w rzekach, w miejscach z dużą ilością gałęzi, dużych kamieni to koniecznie przypon z FC.

Podczas łowienia w "czystym" otoczeniu można darować sobie FC.

Dobrze się wiąże.

Ta plecionka kosztuje ok. 100 zł to mniej więcej  tyle samo co np. Team dragon lub Fishmaker...więc ja wybieram Varivasa :)

PE#0.8 w moim zestawie i na moich miejscówkach to trochę za cienko - gumy 7-9 cm na główce 15g spadają na prawdę szybko na dno chyba aż za szybko :D

Także jak chcesz łowić na płytszych wodach  weź może lepiej jakiś grubszy rozmiar żeby trochę spowolnić opad...nie zawsze sandacz chętnie atakuje szybko spadający "młotek" ;)

PE#0.8 była by dobra to szukania grubych garbusów w trudnych warunkach...i z możliwością przyłowów...ale to taka moja opinia.

Tak jak @Michał. proponowałbym PE 1.0 lub 1.2 i to raczej ze wskazaniem na ten drugi rozmiar . Oczywiście jeśli mówimy o ośmiosplotówkach . Nie wiem , na ile wymagające masz łowiska pod kątem zaczepów i elementów mogących uszkadzać plecionkę w trakcie łowienia , ale moje zupełnie komfortowe w tym względzie wody szybko pokazały , że poniżej PE 1.0 nie ma co schodzić . Po prostu w którymś momencie plecionka zaczyna strzelać w sposób niezbyt przewidywalny . Tak więc do kijka 12 lb założyłbym PE 1.2 nie patrząc zbytnio , co japoński producent napisał na opakowaniu odnośnie wytrzymałości  :) . A jaki konkretnie model ? Tu już musisz sam sprawdzić . W wątku wiele osób poleca to , na co łowią  ale wydaje mi się , że trzeba przejść swoją drogę testową żeby dojść do tego , co sprawdza się u nas tak naprawdę  :D . Choć poruszając się w obrębie tych +/- czterech producentów japońskich popularnych tu  na Forum myślę , że droga nie będzie zbyt długa .

Dzięki,

Wody raczej zaczepowe ,bo to górskie zaporówki,i jak jest zaczep to raczej nie ma znaczenia czy to Pe 0,8 czy 1,5 :( 

Chodzi mi bardziej o kontrole nad przynętą i komfort łowienia. Bo kijek 12lb+pe1,5+ 7g + guma 3" i brakuje troszku kontaktu.

Zamówię Ygk Galisa pe1,2 i zobaczymy jak to będzie działało .

PE#0.8 w moim zestawie i na moich miejscówkach to trochę za cienko - gumy 7-9 cm na główce 15g spadają na prawdę szybko na dno chyba aż za szybko :D

Także jak chcesz łowić na płytszych wodach  weź może lepiej jakiś grubszy rozmiar żeby trochę spowolnić opad...nie zawsze sandacz chętnie atakuje szybko spadający "młotek" ;)

.

A to nie lepiej manewrować wielkością główki?

A to nie lepiej manewrować wielkością główki?

Główką manewruję, oczywiście...ale czasem nie można dać za lekkiej bo jest gorszy "kontakt" albo nie można dalej rzucić ;)

...Najlepiej łowi mi się gumami na główkach 12-15g. Spowolnienie opadu grubszą plecionką daje to, że guma spada wolniej ale mimo spowolnionego opadu "stuknie" i oznajmi rybie, że intruz jest w pobliżu.

Ten sposób podziałał już kilka razy na ospałe okonie, a teraz spróbuję przenieść to na zestaw sandaczowy ;)

A znacie może plecionkę Varivas Avani Sea Bass? Planuję zakup 0,8 na sandacze na lekko.

W tym rozmiarze proponuję YGK  egi metal, przewyższa varivasa , chyba pod każdym względem.  Z doświadczenia varivas , o którym piszesz lubi zrobić na delikatnym nawet zaczepie takie pstryk i to nie przy węźle -  tylko sama sobie wybiera miejsce i pstryk  ;)

• Like 2

W tym rozmiarze proponuję YGK  egi metal, przewyższa varivasa , chyba pod każdym względem.  Z doświadczenia varivas , o którym piszesz lubi zrobić na delikatnym nawet zaczepie takie pstryk i to nie przy węźle -  tylko sama sobie wybiera miejsce i pstryk  ;)

Dokładnie tak jest, przy odstrzeliwaniu z zaczepu straciłem około 40m varivas sea bass max power tracer 1,5 :(

Edytowane przez Michał.

Trochę dziegciu - zdecydowanie odradzam Momoi Jig Line 0,14mm do tradycyjnego spinningu, plącze się niemiłosiernie, podczas jednego wypadu, przez gniazda utraciłem 50m i poszła do kosza. Na tym samym kijku, kołowrotku i z tymi samymi przynętami "niskopółkowa" Mikado Octa Braid 0,14mm ani razu nie splątała się. Piszę nie żeby polecać Nihonto, ale ostrzec potencjalnych użytkowników Jig Line z dystrybucji Dragona.

Natomiast pochodząca z tego samego sklepu i zakupu Momoi Jig Line 0,18mm rewelacyjnie spisuje się w castingu. Na kijku Okuma Black Rock Cast 213cm/10-35g i Tatuli CT 100HSL, brak gniazd i odstrzałów, uzyskiwane odległości >30m.

A znacie może plecionkę Varivas Avani Sea Bass? Planuję zakup 0,8 na sandacze na lekko.

Jak w basenie to ok , mi na Wiśle 1.5 spisywała się kiepsko.Bardzo głośna i potrafiła strzelać na zaczepie , kiepski stosunek ceny do jakości.Ja nie polecam
  • Like 1

No to lipa jakaś. A jakaś 8-splotówka fajna? Najlepiej nie fluo... Mam zielona Sunline upgrade pe 8x w grubości 1- mocna linka, ale szukam czegoś cieńszego i niezbyt widocznego.

Cześć. Szanowny kolego wystarczy poświęcić trochę czasu i na temat plecionek w właśnie w tym wątku poczytać. Oczywiście można napisać jeszcze raz od początku wszystko w bardziej zwartej formie , ale treści od tego nie przybędzie a objętości i owszem. Poza tym kto miałby to zrobić?