cabage Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ja od siebie proponuje ygk g soul egi metal wx4 pe #1,0 18lb. Mega mocna i nie chłonie wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Panowie krótkie pytanie z tych troszku durnych,czytałem ale nie wyłuskałem Zaporówka,sandacz, krótki kijek 12 lb, przynęty 5g-15g + max relax 3 co kupić z japońskich PE 0,8 ,1, czy 1,2 ? od 15g + używam YGK G-SOUL UPGRADE 1.5pe i jest ok.Nie chodzi mi o firmę lecz rozmiar PE.... DziękiJeśli w twoim łowisku brak zaczepów i nie spodziewasz się ryb 180cm + to myślę że wystarczy np.1 max 1,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ja od siebie proponuje ygk g soul egi metal wx4 pe #1,0 18lb. Mega mocna i nie chłonie wodę.Dzięki,Jest na liście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ja mam podobny problem bo jeszcze mało japońskich linek "przerobiłem" ...Też pod sandacza, gumisie 7-9 cm główki 15g. Do tej pory używałem Varivas Sea Bass PE#0.8 ale to za cienko.Od jakiego "rozmiaru" spowolnię trochę opad ? ...PE# 1.2 czy bardziej PE# 1.5 ? Sunline SuperPE8 czy PeeWee ? ...Obie linki podobno świetne i przedział cenowy podobny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Jeśli w twoim łowisku brak zaczepów i nie spodziewasz się ryb 180cm + to myślę że wystarczy np.1 max 1,2 Dzięki za ...., ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś .Chyba kolego za dużo Cię wszędzie, piszesz w każdym temacie nic nie wnoszące posty . ps.proszę modów o ogarnięcie tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ja z SG finezka do 12g stosuje 0,8 ego metal i spisuje się bardzo dobrze. Główki 5-12g +4"-5" kajtki i jaskółki bez problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Ja z SG finezka do 12g stosuje 0,8 ego metal i spisuje się bardzo dobrze. Główki 5-12g +4"-5" kajtki i jaskółki bez problemówkurcze , 0,8 ego metal zamówiłem pod okonia .A pod sandacza myślałem o G-soul x8 1.0 lub ygk gesox wx8 1.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cabage Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 A jaki kijaszek na okonia używasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 22 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Września 2017 Dzięki za ...., ale przeczytaj jeszcze raz co napisałeś .Chyba kolego za dużo Cię wszędzie, piszesz w każdym temacie nic nie wnoszące posty .Pytałeś o rozmiar a nie firme to ci napisałem rozmiar więc nie rozumiem twojej wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Tak jak @Michał. proponowałbym PE 1.0 lub 1.2 i to raczej ze wskazaniem na ten drugi rozmiar . Oczywiście jeśli mówimy o ośmiosplotówkach . Nie wiem , na ile wymagające masz łowiska pod kątem zaczepów i elementów mogących uszkadzać plecionkę w trakcie łowienia , ale moje zupełnie komfortowe w tym względzie wody szybko pokazały , że poniżej PE 1.0 nie ma co schodzić . Po prostu w którymś momencie plecionka zaczyna strzelać w sposób niezbyt przewidywalny . Tak więc do kijka 12 lb założyłbym PE 1.2 nie patrząc zbytnio , co japoński producent napisał na opakowaniu odnośnie wytrzymałości . A jaki konkretnie model ? Tu już musisz sam sprawdzić . W wątku wiele osób poleca to , na co łowią ale wydaje mi się , że trzeba przejść swoją drogę testową żeby dojść do tego , co sprawdza się u nas tak naprawdę . Choć poruszając się w obrębie tych +/- czterech producentów japońskich popularnych tu na Forum myślę , że droga nie będzie zbyt długa . 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 A znacie może plecionkę Varivas Avani Sea Bass? Planuję zakup 0,8 na sandacze na lekko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 (edytowane) Nie obraź sie ale może tu: http://jerkbait.pl/index.php?app=core&module=search&search_in=forums Edytowane 23 Września 2017 przez FidoAngel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Ja obecnie używam tej plecionki w tym rozmiarze Całkiem niezła, trochę szorstka bo to 4-splotówka. Dosyć cienka. Nie zauważyłem żeby jakoś się skręcała strasznie.Jeśli zamierzasz łowić w rzekach, w miejscach z dużą ilością gałęzi, dużych kamieni to koniecznie przypon z FC.Podczas łowienia w "czystym" otoczeniu można darować sobie FC.Dobrze się wiąże.Ta plecionka kosztuje ok. 100 zł to mniej więcej tyle samo co np. Team dragon lub Fishmaker...więc ja wybieram Varivasa PE#0.8 w moim zestawie i na moich miejscówkach to trochę za cienko - gumy 7-9 cm na główce 15g spadają na prawdę szybko na dno chyba aż za szybko Także jak chcesz łowić na płytszych wodach weź może lepiej jakiś grubszy rozmiar żeby trochę spowolnić opad...nie zawsze sandacz chętnie atakuje szybko spadający "młotek" PE#0.8 była by dobra to szukania grubych garbusów w trudnych warunkach...i z możliwością przyłowów...ale to taka moja opinia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez77m Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Tak jak @Michał. proponowałbym PE 1.0 lub 1.2 i to raczej ze wskazaniem na ten drugi rozmiar . Oczywiście jeśli mówimy o ośmiosplotówkach . Nie wiem , na ile wymagające masz łowiska pod kątem zaczepów i elementów mogących uszkadzać plecionkę w trakcie łowienia , ale moje zupełnie komfortowe w tym względzie wody szybko pokazały , że poniżej PE 1.0 nie ma co schodzić . Po prostu w którymś momencie plecionka zaczyna strzelać w sposób niezbyt przewidywalny . Tak więc do kijka 12 lb założyłbym PE 1.2 nie patrząc zbytnio , co japoński producent napisał na opakowaniu odnośnie wytrzymałości . A jaki konkretnie model ? Tu już musisz sam sprawdzić . W wątku wiele osób poleca to , na co łowią ale wydaje mi się , że trzeba przejść swoją drogę testową żeby dojść do tego , co sprawdza się u nas tak naprawdę . Choć poruszając się w obrębie tych +/- czterech producentów japońskich popularnych tu na Forum myślę , że droga nie będzie zbyt długa .Dzięki,Wody raczej zaczepowe ,bo to górskie zaporówki,i jak jest zaczep to raczej nie ma znaczenia czy to Pe 0,8 czy 1,5 Chodzi mi bardziej o kontrole nad przynętą i komfort łowienia. Bo kijek 12lb+pe1,5+ 7g + guma 3" i brakuje troszku kontaktu.Zamówię Ygk Galisa pe1,2 i zobaczymy jak to będzie działało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Chodzi mi o niebieskiego varivasa sea bassa. Przez wyszukiwarkę nie znalazłem opinii o tej plecionce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shavt Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 PE#0.8 w moim zestawie i na moich miejscówkach to trochę za cienko - gumy 7-9 cm na główce 15g spadają na prawdę szybko na dno chyba aż za szybko Także jak chcesz łowić na płytszych wodach weź może lepiej jakiś grubszy rozmiar żeby trochę spowolnić opad...nie zawsze sandacz chętnie atakuje szybko spadający "młotek" .A to nie lepiej manewrować wielkością główki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 Dzięki,Wody raczej zaczepowe ,bo to górskie zaporówki,i jak jest zaczep to raczej nie ma znaczenia czy to Pe 0,8 czy 1,5 No raczej już ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Catrol Opublikowano 23 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Września 2017 A to nie lepiej manewrować wielkością główki?Główką manewruję, oczywiście...ale czasem nie można dać za lekkiej bo jest gorszy "kontakt" albo nie można dalej rzucić ...Najlepiej łowi mi się gumami na główkach 12-15g. Spowolnienie opadu grubszą plecionką daje to, że guma spada wolniej ale mimo spowolnionego opadu "stuknie" i oznajmi rybie, że intruz jest w pobliżu. Ten sposób podziałał już kilka razy na ospałe okonie, a teraz spróbuję przenieść to na zestaw sandaczowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MALIN. Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 A znacie może plecionkę Varivas Avani Sea Bass? Planuję zakup 0,8 na sandacze na lekko.W tym rozmiarze proponuję YGK egi metal, przewyższa varivasa , chyba pod każdym względem. Z doświadczenia varivas , o którym piszesz lubi zrobić na delikatnym nawet zaczepie takie pstryk i to nie przy węźle - tylko sama sobie wybiera miejsce i pstryk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smudek Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) W tym rozmiarze proponuję YGK egi metal, przewyższa varivasa , chyba pod każdym względem. Z doświadczenia varivas , o którym piszesz lubi zrobić na delikatnym nawet zaczepie takie pstryk i to nie przy węźle - tylko sama sobie wybiera miejsce i pstryk Dokładnie tak jest, przy odstrzeliwaniu z zaczepu straciłem około 40m varivas sea bass max power tracer 1,5 Edytowane 24 Września 2017 przez Michał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bobby0404 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 (edytowane) No to lipa jakaś. A jakaś 8-splotówka fajna? Najlepiej nie fluo... Mam zielona Sunline upgrade pe 8x w grubości 1- mocna linka, ale szukam czegoś cieńszego i niezbyt widocznego. Edytowane 24 Września 2017 przez Bobby0404 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 Trochę dziegciu - zdecydowanie odradzam Momoi Jig Line 0,14mm do tradycyjnego spinningu, plącze się niemiłosiernie, podczas jednego wypadu, przez gniazda utraciłem 50m i poszła do kosza. Na tym samym kijku, kołowrotku i z tymi samymi przynętami "niskopółkowa" Mikado Octa Braid 0,14mm ani razu nie splątała się. Piszę nie żeby polecać Nihonto, ale ostrzec potencjalnych użytkowników Jig Line z dystrybucji Dragona.Natomiast pochodząca z tego samego sklepu i zakupu Momoi Jig Line 0,18mm rewelacyjnie spisuje się w castingu. Na kijku Okuma Black Rock Cast 213cm/10-35g i Tatuli CT 100HSL, brak gniazd i odstrzałów, uzyskiwane odległości >30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon82 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 A znacie może plecionkę Varivas Avani Sea Bass? Planuję zakup 0,8 na sandacze na lekko.Jak w basenie to ok , mi na Wiśle 1.5 spisywała się kiepsko.Bardzo głośna i potrafiła strzelać na zaczepie , kiepski stosunek ceny do jakości.Ja nie polecam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suhhar Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 z tanich polecam shiro x8 ale nie SILK bo gorzej hałasuje jak x4. Ostatnio 0.13 ledwo urwałem i nie uciąłem kurtki nie mówiąc i rozcietym paluchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 24 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Września 2017 No to lipa jakaś. A jakaś 8-splotówka fajna? Najlepiej nie fluo... Mam zielona Sunline upgrade pe 8x w grubości 1- mocna linka, ale szukam czegoś cieńszego i niezbyt widocznego. Cześć. Szanowny kolego wystarczy poświęcić trochę czasu i na temat plecionek w właśnie w tym wątku poczytać. Oczywiście można napisać jeszcze raz od początku wszystko w bardziej zwartej formie , ale treści od tego nie przybędzie a objętości i owszem. Poza tym kto miałby to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi