Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

z tanich polecam shiro x8 ale nie SILK bo gorzej hałasuje jak x4. Ostatnio 0.13 ledwo urwałem i nie uciąłem kurtki nie mówiąc i rozcietym paluchu. 

Taaak, jeśli ktoś lubi plecionki "futerkowe" i puchnące o 50% deklarowanej grubości, to Shiro będzie idealna... :angry:

Panowie a jaki  fluorocarbon  na przypon pod zębate dowiązać  węzłem zderzakowym do plecionki

Chodzi mi o grubość , długość i markę sprawdzoną

Jest tego tyle na rynku że już sam nie wiem

Mam 0,28 Berkly i myślę długość 70-100cm.

Na końcu sama agrafka czy z krętlikiem ?

Chyba chodziło o plecionkę 0,28. A węzeł zderzakowy nie nadaje się do takiego zastosowania. Zresztą, to w ogóle słaby węzeł, do łączenia linek o podobnych średnicach lepiej użyć uni to uni.

Do łączenia plecionki z fluoro albright, alberto lub fg knot. A co do meritum, to już jest odpowiedni watek na forum, "Fluorocarbon na przypony szczupakowe" czy jakoś tak, wystarczy skorzystać z wyszukiwarki.

Grubość fluo na sandacza, bolenia 0.30-0.40, szczupaka 0.70-1.0, okonia 0.15-0.20.

Zgadzam się z dwoma pierwszymi.

Ja łowię okonie na FC 0,3, ponieważ szukam okoni, a nie ich dzieci.

0,15 czy 0,20 było na zawodach, ale nie podczas prywatnego łowienia.

Tapatalknięte z komórki

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Chwilę temu odebrałem nową linkę do UL Molix Ultra Light Game miała być PE 0.4 6lb 2,7kg dostałem PE 0.25 4lb 1,8kg co mnię trochę zdenerwowało, ponieważ potrzebna mi jest na teraz. Teraz pytanie czy ta 4lb nie będzie za słaba do MHX'a S871-2 przynęty 2,5-3cala głównie Kaitech i PM główki 2-3g. Okonie głównie 30+ ?

• 5 tygodni później...

...węzeł zderzakowy nie nadaje się do takiego zastosowania. Zresztą, to w ogóle słaby węzeł, do łączenia linek o podobnych średnicach...

Skąd taka opinia? Pytam,bo do takiego celu stosuję ten węzeł już parę dobrych lat, i nigdy mnie nie zawiódł. Na zaczapach puszczało wiązanie przy agrafce (palomar,rapala) ,a na łączeniu jeszcze mi się nie zdarzyło.

Skąd taka opinia? Pytam,bo do takiego celu stosuję ten węzeł już parę dobrych lat, i nigdy mnie nie zawiódł. Na zaczapach puszczało wiązanie przy agrafce (palomar,rapala) ,a na łączeniu jeszcze mi się nie zdarzyło.

Z doświadczenia. Kiedyś stosowałem wyłącznie zderzakowy, ale od dawna za zdecydowanie lepszy węzeł do łączenia linek uważam na uni to uni.

Swoją drogą palomar i rapala bywają okrutnie zawodne. Jeśli nie używam łączników bezwęzłowych to do plecionek stosuję wyłącznie double san diego jam.

Okazuje się że chyba nie do końca wiem jakiego węzła używam :unsure:

Jaka jest różnica między tym www.thefisherman.com/index.cfm?fuseaction=page.knotsteps&Knot_ID=34#sthash.QrM5WCKc.dpbs, a tym    2A www.carpplanet.eu/news.php?readmore=238 ?

Na tej drugiej stronce jako zderzakowy pokazany jest uni-to-uni. Wydaje mi się to błędne ponieważ odkąd pamiętam, w literaturze wędkarskiej i nie tylko, jako węzeł zderzakowy przedstawiany był blood knot.

W każdym razie cieszę się, że udało nam się wyjaśnić temat :)

Witam powoli rozglądam się za plecionką, średnica 0.08-0,06 Daiwa była, z Momoi średnio jestem zadowolony, a dokładnie z Ryujin ( bardzo się strzępi ) 

Możecie podzielić się opiniami o Varivasie bo nie korzystałem, ewentualnie zaproponujcie coś ciekawego.

Będę wdzięczny za info.

Edytowane przez Frogerset