Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć, tym razem wpadło mi w ręce trochę plecionki 6-cio splotowej Sufix Performance Braid . Dane z opakowania to 0,14 mm grubości i 6 lb wytrzymałości w kolorze ostry pomarańcz. Linka dość gruba tak na poziomie 1,5 PE, i mocno szorstka , myślę ,że podobnie jak Power Strike. Przy próbie szorowania trochę się odbarwiła , ale nie postrzępiła, wydaje się być pokryta jakąś otuliną , tak więc kolor powinna trzymać super , okrągła to nie jest , ale dość blisko jej do tego. No i to co bardzo rzadko się zdarza , wytrzymałość faktyczna zdecydowanie większa niż w teorii. Trzy próby zerwania na łączniku bezwęzłowym zmieściły się w między 4.4 a 5.1 kg , urwana krótko przy łączniku .

Tomek

• Like 3

0,14 i tylko 6 lb? Toć moja Techron 0,06 wytrzymuje ok. 12 lb. Jakaś ujowa ta Sufix. :D  A tak na serio, to znów się przekonuję, że wytrzymałość "na opakowaniu", a rzeczywistość, to dwie różne bajki. Kto lubi, niech nadal dywaguje nad "średnicą".

Edytowane przez Młody wędkarz

Cześć, dostałem od znajomego 2 metry plecionki Shimano Kairiki 0,07 mm , 4,5 kg zielona . No cóż pierwsze to badanie palcami , naprawdę śliska i cienka , trochę tasiemka czyli podobna do chwalonej przeze mnie Pee Wee . W trzech próbach zerwania na łączniku bezwęzłowym wytrzymała od 2,7 do 3,1kg urwana krótko , natomiast próbę szorowania przeszła słabo, szybko się postrzępiła

Tomek

Kontynuując porównanie do Pee Wee WX8 jest około 1/3 cieńsza niż pierwowzór w rozmiarze 0,8 PE który wytrzymał 4 kg , ale jest od niej bardziej płaska i mniej śliska

Odkąd znalazłem miejsce, gdzie ryb jest zasadniczo więcej (może nie więcej, a mniej trenowanych?) niż w wodach PZW, to stwierdzam, że średnica (grubość, czy jak by to nazwać) jest jakoś mało dla mnie znacząca.

Czy to znaczy, że plećka 0,50 jest u Ciebie na porządku dziennym ;)

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 2

0,14 i tylko 6 lb? Toć moja Techron 0,06 wytrzymuje ok. 12 lb. Jakaś ujowa ta Sufix. :D A tak na serio, to znów się przekonuję, że wytrzymałość "na opakowaniu", a rzeczywistość, to dwie różne bajki. Kto lubi, niech nadal dywaguje nad "średnicą".

Techron zielony w grubości 0,1 mm teoretycznie 7,5 kg wytrzymał w teście 3,3 kg jest znacznie cieńszy niż ten Sufix, ale mocno podobny grubością do Pee Wee WX8 0,8 PE czy Sunline 8PE w tej samej grubości

Odkąd znalazłem miejsce, gdzie ryb jest zasadniczo więcej (może nie więcej, a mniej trenowanych?) niż w wodach PZW, to stwierdzam, że średnica (grubość, czy jak by to nazwać) jest jakoś mało dla mnie znacząca.

Opinia słuszna na stawie hodowlanym, ale czy także na leśnym ciurku?

Czy to znaczy, że plećka 0,50 jest u Ciebie na porządku dziennym ;)

Nie wiem jak wygląda 0.50, ale łowiłem okonie <20 cm na plecionkę 10 lb (no dobra 4,5 kg) mierzoną po amerykańsku. Nawet gdzieś na jerku powinno być zdjęcie z 2017.

Edit, znalazłem: http://jerkbait.pl/topic/85988-okonie-2017/page-17

wpis nr 330 :)

Nową miejscówkę znalazłem dzięki temu, że 25 g płoć Janusza Widła podgryzały mniejsze od niej okonki. Najczęściej nie używam (w tamtym roku ani razu) fluoro, żyłki jako przyponu i jakieś okonie udaje mi się złowić. Przyjedź do mnie, to Ci kilka zdjęć pokażę :) .

Techron zielony w grubości 0,1 mm teoretycznie 7,5 kg wytrzymał w teście 3,3 kg jest znacznie cieńszy niż ten Sufix, ale mocno podobny grubością do Pee Wee WX8 0,8 PE czy Sunline 8PE w tej samej grubości

I jak tu się opisami sugerować?

Edytowane przez Młody wędkarz

0,14 i tylko 6 lb? Toć moja Techron 0,06 wytrzymuje ok. 12 lb. Jakaś ujowa ta Sufix. :D  A tak na serio, to znów się przekonuję, że wytrzymałość "na opakowaniu", a rzeczywistość, to dwie różne bajki. Kto lubi, niech nadal dywaguje nad "średnicą".

Odkąd trafiłem na Forum i nieprzebrane zasoby wiedzy wszelakiej na nim zamieszczone , zaprzestałem zupełnie posługiwać się "średnicami" przy wyborze plecionek , rozmowach o nich i planach zakupowych jakie poczyniam . Po prostu przeszedłem na klasyfikację PE i dobrze mi z tym  :) . Inna sprawa , że praktycznie używam tylko linek tak opisywanych i nawijam je na kołowrotki tak opisywane na szpulach również . I nie zawsze mogę się dogadać z kumplami , kiedy poruszamy się w rozmowie w zupełnie dwóch różnych klasyfikacjach opisu linek  ;) . Ale wydaje mi się , że ta o której mówię , jest zdecydowanie bardziej miarodajna i zunifikowana niż "plecionka zero przecinek coś tam"  :D ...

• Like 5

Tylko że "grubość" plecionek jest tak zakorzeniona w świadomości, że nawet Sprzedający piszą: Jestes swiadomy ze te linki beda dosc juz mocno grube. Zwlaszcza 14lb ta bedzie miala gdzies 0.17mm na ueropejska skale...

Przecież ja chcę linkę 14 lb, a nie 0,17!

Odkąd trafiłem na Forum i nieprzebrane zasoby wiedzy wszelakiej na nim zamieszczone , zaprzestałem zupełnie posługiwać się "średnicami" przy wyborze plecionek , rozmowach o nich i planach zakupowych jakie poczyniam . Po prostu przeszedłem na klasyfikację PE i dobrze mi z tym :) . Inna sprawa , że praktycznie używam tylko linek tak opisywanych i nawijam je na kołowrotki tak opisywane na szpulach również . I nie zawsze mogę się dogadać z kumplami , kiedy poruszamy się w rozmowie w zupełnie dwóch różnych klasyfikacjach opisu linek ;) . Ale wydaje mi się , że ta o której mówię , jest zdecydowanie bardziej miarodajna i zunifikowana niż "plecionka zero przecinek coś tam" :D ...

Nie sprawdzałem na kołowrotku znaczy na szpuli , ale w palcach i na oko czasem mam wrażenie że jedno #1.5 PE nie jest równe drugiemu #1.5 PE. Być może jest to spowodowane sztywnością i zwięzłością ? Kupując plecionki opisane tylko w ten sposób nie dajesz sobie szansy posiadania np takiej Shimano Kairiki czy innych też być może wartych poznania

Tomek

• Like 1

To prawda Tomku , ale na razie dobrze mi z tym . Ba , nawet od dłuższego czasu zamknąłem się w obrębie jednego modelu i jednej marki . Trzy wersje mocy na trzech zestawach , brak większych niespodzianek więc czegóż chcieć więcej  :) ? Ale parę marek przerobiłem ( choć niezbyt dużo , więc ta droga nie była zbyt bolesna na szczęście  ;) ) . Na moje wody i mój sposób łowienia mam złoty środek i dopóki nic się nie zmieni w tym względzie , a jakość linki będzie się utrzymywać na odpowiednim , dotychczasowym poziomie , nie szukam niczego nowego . W lince najbardziej cenię sobie to , że wiem , czego się po niej spodziewać zarówno w sytuacjach granicznych , jak i na co dzień ( jak się starzeje i zużywa , traci kolor i parametry , itp.) . Choć tak do końca nic nie jest pewne przy ośmiosplotówkach , co dobitnie ( po raz kolejny zresztą ) pokazał u mnie zeszły sezon  :rolleyes: .

A co do różnic między plecionkami w obrębie tej samej klasy PE masz absolutną rację - palpacyjnie i wzrokowo wydają się często różne i rzeczywiście wydaje się , że sztywność i gęstość splotu może wpływać na to wrażenie . Tak zresztą jak kolor ...

• Like 1

Sławek, przyjedź zanim zima nie odpuści, bo będziemy zmuszeni ryby łowić  :blink: , a tak to  :ph34r:

Czekam na seaking-a coby porównać było z czymś konkretnym zarówno jeśli chodzi o multiplikatory jak i wędziska.

No i piniądz uzbierać próbuję :D

Edytowane przez SlawekNikt
  • Like 2

Interesuje mnie zakup plecionki MOMOI JIGLINE 0,26 lub 0,28 i tu pytanie do Was Koledzy i koleżanki. Czy jej grubość jest taka sama jak deklarowana czy będzie mocno odbiegać od tego co napisali. Chce nawinąć jak najwięcej plecionki pod sam rant a zaraz mieć jak najbardziej wytrzymałą.

Jak by ktoś z kolegów miał coś podobnego i miał możliwość zmierzenie średnicy byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Marcin

Interesuje mnie zakup plecionki MOMOI JIGLINE 0,26 lub 0,28 i tu pytanie do Was Koledzy i koleżanki. Czy jej grubość jest taka sama jak deklarowana czy będzie mocno odbiegać od tego co napisali. Chce nawinąć jak najwięcej plecionki pod sam rant a zaraz mieć jak najbardziej wytrzymałą.

Jak by ktoś z kolegów miał coś podobnego i miał możliwość zmierzenie średnicy byłbym wdzięczny.

Pozdrawiam

Marcin

Pięć lat wstecz podobno całkiem do rzeczy była (post #213)

Momoi widziałem, łowiłem, 17lb była cieńsza i lepiej wyglądała po sezonie jak moja 10lb Power Pro.