Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Wpiszę bo później zapominam a może się przydać w temacie . Najnowsze osobiste testy - 1 m odcinek plecionki dowiązany do główki jigowej za pomocą węzła Palomar poddany testowi z pionowo podnoszonym obciążeniem .

Max wyniki/ ciężar uniesiony :

Power Pro 15lb / 0,19 - 7,5 kg

Spiderwire Durasilk 10 lb / 0,15 - 6 kg

Momoi JigLine MX8 25 lb / 0,18 - 6 kg

Zarówno PP jak i Spiderwire uzyskały wyniki znacznie przekraczające opis producenta . W przypadku Momoi rozumiem , że jest podana fabryczna wytrzymałość liniowa także nie oceniam wskazań fabrycznych.

Dlatego wszystkie (z jednym małym wyjątkiem) moje plecionki są zza oceanu.Kolejna w drodze. Tylko linki thermo/micro fuse omijam już szerokim łukiem. Trzeba było "zatoczyć koło" i wyleczyć się ze strachu przed grubością, aby wreszcie skończyły się odstrzały, niekontrolowane pęknięcia linki, dziwne zakleszczania, etc. 

• Like 1

Ta podana wytrzymałość momoi to raczej taka marketingowa ;) (...)

Momoi tak ma, przykładowo Oshikage 0,105mm/3,60kg i tyle wytrzymuje, a już Jigline 0,10mm/6kg, a  Ryujigin 0,10mm/9kg i życzę szczęścia... :angry:

hej, którą z plecionek byście polecili na okonia:

-Jigline Mx8

-jigging braid 0,06

-nano core x4

-dragon fishmaker

chodzi mi o utratę koloru, jak najmniej sztywna musi być bo będę łowił okonki delikatnie 2,5gr+1,5"ES, gładka w miarę choć wiadomo, że bardziej gładka będzie 8 splotowa niż 4 splotowa. Także pod względem grubości, wiadomo, że są one pewnie przegrubione ale jak realnie by miały 0,1 to by było ok :)

Do połowu okoni używam głównie żyłek. Jak dotychczas najlepiej sprawdziła mi się KAMATSU Techron Soft Nylon w grubościach 0,10 do 0,14.

Jeśli chcesz przyzwoitą i w miarę tanią plecionkę, proponuję również KAMATSU Techron Olive Green w grubościach 0,03-0,06.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 2

hej, którą z plecionek byście polecili na okonia:

-Jigline Mx8

-jigging braid 0,06

-nano core x4

-dragon fishmaker

chodzi mi o utratę koloru, jak najmniej sztywna musi być bo będę łowił okonki delikatnie 2,5gr+1,5"ES, gładka w miarę choć wiadomo, że bardziej gładka będzie 8 splotowa niż 4 splotowa. Także pod względem grubości, wiadomo, że są one pewnie przegrubione ale jak realnie by miały 0,1 to by było ok :)

Momoi Oshikage PE 0.3. Polecam!

• Like 1

Sunline Super PE 8 Orange grubość pod okonka 0.6lb lub 0.8lb dla mnie nie ma lepszej obecnie na rynku a przerobiłem ich sporo od 3 lat nie kombinuje i nie szukam nic innego trzyma kolor nie hałasuje...

Jak wygląda w porównaniu z egi metal w tych samych średnicach ?

To prawda Tomku . Rzeczywiście Sunline zrezygnował przy tej lince z klasyfikacji PE na rzecz wytrzymałości podanej na szpulkach i to dosyć ostrożnie deklarowanej w stosunku do konkurencji ( realnej  :) ?) . Zauważ jednak , że te moce podane w funtach pokrywają się dokładnie z klasyfikacją PE w całym przedziale oferty więc myślę , że spokojnie można przyjąć tę metodę opisu jako ekwiwalent . 

• Like 1

Cześć, po pierwsze Sławku raczej grubościach a nie średnicach, pm drugie chyba koledze Zander+ chodziło o 6 i 8 lb bo 0.6 to z tego co ja wiem to nie ma

Tomek[/quote

Oczywiście chodziło o 6 i 8lb...

Wrzuć foto tej 8 lb na tle kartki w kratkę najlepiej w konfrontacji z egi metal #0,5 która to ma deklarowane 10 lb o ile masz taką możliwość.

Edytowane przez SlawekNikt

Ja to ciągle zdjęć nie umiem wstawiać ( wogóle niewiele umiem) ale jak mi się syna uda namówić to damy radę

Tomek to prosta sprawa. Na dole masz takie okienko więcej opcji i w nie klikasz, wtedy pojawia się opcja dodawania zdjęć.

• Like 1

Dzięki teraz to jak piardnięcie w mąkę

No to walimy dalej ... skoro pierdnięcie to za mało.

Następnie po lewej stronie pod oknem z postem jest opcja dodaj pliki, klikasz na nią, wybierasz plik z kompa, który chcesz przesłać, a chwilę później jak już się załaduje klikasz na opcję załącz. Po załadowaniu pliku pojawi się po lewej stronie, a po prawej opcja dodaj do wpisu/usuń. Wybierasz miejsce we wpisie gdzie konkretnie ma być plik i klikasz dodaj. Koniec pierdzenia.

• Like 2

Cześć, porównanie Pee Wee WX8 0,8 PE oraz Egi Metal 0,5 PEpost-50108-0-87266500-1523808384_thumb.jpg

Przypomnę , że Pee Wee wytrzymała 4,5 kg i mocno się zmechaciła przy próbie szorowania. Natomiast Egi wytrzymała od 2,2 do 2,6 kg w trzech próbach. Urwana krótko. Jest naprawdę cienka i bardzo gładka jak na 4-sploty. Podobno trochę ją na przelotkach słychać. Jest to pierwsza plecionka która przetarła się przy szorowaniu, co mimo cienkości dziwi przy 4-splotach. Na żywo wydaje się ,że Egi trochę cieńsza niż na zdjęciu

Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 3

Sądząc po ilości poleceń Techrona to Alexspin jest chyba na procencie u Kamatsu  :ph34r:

:D

Niestety nie, ale żałuję że jeszcze tego nie zauważyli, bo mogliby podesłać choćby jakiś "gratisik". ;)

Polecam to co mi się sprawdza.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Cześć, porównanie Pee Wee WX8 0,8 PE oraz Egi Metal 0,5 PEattachicon.gif DSC_0294-1.jpg

Przypomnę , że Pee Wee wytrzymała 4,5 kg i mocno się zmechaciła przy próbie szorowania. Natomiast Egi wytrzymała od 2,2 do 2,6 kg w trzech próbach. Urwana krótko. Jest naprawdę cienka i bardzo gładka jak na 4-sploty. Podobno trochę ją na przelotkach słychać. Jest to pierwsza plecionka która przetarła się przy szorowaniu, co mimo cienkości dziwi przy 4-splotach. Na żywo wydaje się ,że Egi trochę cieńsza niż na zdjęciu

Tomek

Czy mam rozumieć, że piszemy o egi #0,5 i peewee #0,8 ? I, że porównujesz 8 splotów z 4 ? Ja widzę na zdjęciu, że jest cieńsza, a porównanie jakieś tam mam ... Do tego jeszcze zakupię polecanego przez wielu techrona o tej samej wytrzymałości, aby się upewnić czy warto przepłacać ? Bo przy większych średnicach już wiem, że nie.

Edytowane przez SlawekNikt

Wrzuć foto tej 8 lb na tle kartki w kratkę najlepiej w konfrontacji z egi metal #0,5 która to ma deklarowane 10 lb o ile masz taką możliwość.

Cześć, toż to na Twoją prośbę porównuje te plecionki. Nie mam w tej chwili Sunline 8lb gdyż właśnie razem z kolowrotkiem poszła do serwisu, więc wziąłem najcieńszą jaką posiadam , ponieważ Shimano Kairiki 0,07 mm gdzieś się zapodziała . Zapomniałem tylko napisać że ten kawałek Egi Metal 0,5PE który od Ciebie dostałem był w odzysku po splątaniu , aczkolwiek nie było tego po niej widać. Dodać też należy , że jak na tak cienką to mięciutka nie jest

Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 1