marcin186 Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2018 Ta podana wytrzymałość momoi to raczej taka marketingowa co do reszty jak widać rzetelnie opisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Wpiszę bo później zapominam a może się przydać w temacie . Najnowsze osobiste testy - 1 m odcinek plecionki dowiązany do główki jigowej za pomocą węzła Palomar poddany testowi z pionowo podnoszonym obciążeniem . Max wyniki/ ciężar uniesiony :Power Pro 15lb / 0,19 - 7,5 kgSpiderwire Durasilk 10 lb / 0,15 - 6 kgMomoi JigLine MX8 25 lb / 0,18 - 6 kg Zarówno PP jak i Spiderwire uzyskały wyniki znacznie przekraczające opis producenta . W przypadku Momoi rozumiem , że jest podana fabryczna wytrzymałość liniowa także nie oceniam wskazań fabrycznych.Dlatego wszystkie (z jednym małym wyjątkiem) moje plecionki są zza oceanu.Kolejna w drodze. Tylko linki thermo/micro fuse omijam już szerokim łukiem. Trzeba było "zatoczyć koło" i wyleczyć się ze strachu przed grubością, aby wreszcie skończyły się odstrzały, niekontrolowane pęknięcia linki, dziwne zakleszczania, etc. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Ta podana wytrzymałość momoi to raczej taka marketingowa (...)Momoi tak ma, przykładowo Oshikage 0,105mm/3,60kg i tyle wytrzymuje, a już Jigline 0,10mm/6kg, a Ryujigin 0,10mm/9kg i życzę szczęścia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bywalec84 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 hej, którą z plecionek byście polecili na okonia:-Jigline Mx8-jigging braid 0,06-nano core x4-dragon fishmakerchodzi mi o utratę koloru, jak najmniej sztywna musi być bo będę łowił okonki delikatnie 2,5gr+1,5"ES, gładka w miarę choć wiadomo, że bardziej gładka będzie 8 splotowa niż 4 splotowa. Także pod względem grubości, wiadomo, że są one pewnie przegrubione ale jak realnie by miały 0,1 to by było ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 (edytowane) Do połowu okoni używam głównie żyłek. Jak dotychczas najlepiej sprawdziła mi się KAMATSU Techron Soft Nylon w grubościach 0,10 do 0,14.Jeśli chcesz przyzwoitą i w miarę tanią plecionkę, proponuję również KAMATSU Techron Olive Green w grubościach 0,03-0,06. Edytowane 12 Kwietnia 2018 przez Alexspin 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zandermafija Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 hej, którą z plecionek byście polecili na okonia:-Jigline Mx8-jigging braid 0,06-nano core x4-dragon fishmakerchodzi mi o utratę koloru, jak najmniej sztywna musi być bo będę łowił okonki delikatnie 2,5gr+1,5"ES, gładka w miarę choć wiadomo, że bardziej gładka będzie 8 splotowa niż 4 splotowa. Także pod względem grubości, wiadomo, że są one pewnie przegrubione ale jak realnie by miały 0,1 to by było ok Momoi Oshikage PE 0.3. Polecam! 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander+ Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Sunline Super PE 8 Orange grubość pod okonka 0.6lb lub 0.8lb dla mnie nie ma lepszej obecnie na rynku a przerobiłem ich sporo od 3 lat nie kombinuje i nie szukam nic innego trzyma kolor nie hałasuje...???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Sunline Super PE 8 Orange grubość pod okonka 0.6lb lub 0.8lb dla mnie nie ma lepszej obecnie na rynku a przerobiłem ich sporo od 3 lat nie kombinuje i nie szukam nic innego trzyma kolor nie hałasuje... Jak wygląda w porównaniu z egi metal w tych samych średnicach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2018 Cześć, po pierwsze Sławku raczej grubościach a nie średnicach, pm drugie chyba koledze Zander+ chodziło o 6 i 8 lb bo 0.6 to z tego co ja wiem to nie maTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 To prawda Tomku . Rzeczywiście Sunline zrezygnował przy tej lince z klasyfikacji PE na rzecz wytrzymałości podanej na szpulkach i to dosyć ostrożnie deklarowanej w stosunku do konkurencji ( realnej ?) . Zauważ jednak , że te moce podane w funtach pokrywają się dokładnie z klasyfikacją PE w całym przedziale oferty więc myślę , że spokojnie można przyjąć tę metodę opisu jako ekwiwalent . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Masz rację Tomek. Na swoje usprawiedliwienie nie mam nic ???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
homax Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Sądząc po ilości poleceń Techrona to Alexspin jest chyba na procencie u Kamatsu 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zander+ Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Cześć, po pierwsze Sławku raczej grubościach a nie średnicach, pm drugie chyba koledze Zander+ chodziło o 6 i 8 lb bo 0.6 to z tego co ja wiem to nie maTomek[/quote Oczywiście chodziło o 6 i 8lb...???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć, po pierwsze Sławku raczej grubościach a nie średnicach, pm drugie chyba koledze Zander+ chodziło o 6 i 8 lb bo 0.6 to z tego co ja wiem to nie maTomek[/quote Oczywiście chodziło o 6 i 8lb... Wrzuć foto tej 8 lb na tle kartki w kratkę najlepiej w konfrontacji z egi metal #0,5 która to ma deklarowane 10 lb o ile masz taką możliwość. Edytowane 13 Kwietnia 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Sądząc po ilości poleceń Techrona to Alexspin jest chyba na procencie u Kamatsu W tamtym sezonie robił dla Mikado ???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ja to ciągle zdjęć nie umiem wstawiać ( wogóle niewiele umiem) ale jak mi się syna uda namówić to damy radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Ja to ciągle zdjęć nie umiem wstawiać ( wogóle niewiele umiem) ale jak mi się syna uda namówić to damy radęTomek to prosta sprawa. Na dole masz takie okienko więcej opcji i w nie klikasz, wtedy pojawia się opcja dodawania zdjęć. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2018 Dzięki teraz to jak piardnięcie w mąkę 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Dzięki teraz to jak piardnięcie w mąkę No to walimy dalej ... skoro pierdnięcie to za mało. Następnie po lewej stronie pod oknem z postem jest opcja dodaj pliki, klikasz na nią, wybierasz plik z kompa, który chcesz przesłać, a chwilę później jak już się załaduje klikasz na opcję załącz. Po załadowaniu pliku pojawi się po lewej stronie, a po prawej opcja dodaj do wpisu/usuń. Wybierasz miejsce we wpisie gdzie konkretnie ma być plik i klikasz dodaj. Koniec pierdzenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 I przeważnie musisz jeszcze użyć "zmniejszacza" albo coś innego???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2018 Teraz to wstyd nie umieć , ale i tak syna poproszę. Zrobimy naukę w praktyce i z dumą będę patrzył w lustro. Dzięki Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 15 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć, porównanie Pee Wee WX8 0,8 PE oraz Egi Metal 0,5 PEPrzypomnę , że Pee Wee wytrzymała 4,5 kg i mocno się zmechaciła przy próbie szorowania. Natomiast Egi wytrzymała od 2,2 do 2,6 kg w trzech próbach. Urwana krótko. Jest naprawdę cienka i bardzo gładka jak na 4-sploty. Podobno trochę ją na przelotkach słychać. Jest to pierwsza plecionka która przetarła się przy szorowaniu, co mimo cienkości dziwi przy 4-splotach. Na żywo wydaje się ,że Egi trochę cieńsza niż na zdjęciu Tomek Edytowane 15 Kwietnia 2018 przez kostom63 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Sądząc po ilości poleceń Techrona to Alexspin jest chyba na procencie u Kamatsu Niestety nie, ale żałuję że jeszcze tego nie zauważyli, bo mogliby podesłać choćby jakiś "gratisik". Polecam to co mi się sprawdza. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Cześć, porównanie Pee Wee WX8 0,8 PE oraz Egi Metal 0,5 PE DSC_0294-1.jpgPrzypomnę , że Pee Wee wytrzymała 4,5 kg i mocno się zmechaciła przy próbie szorowania. Natomiast Egi wytrzymała od 2,2 do 2,6 kg w trzech próbach. Urwana krótko. Jest naprawdę cienka i bardzo gładka jak na 4-sploty. Podobno trochę ją na przelotkach słychać. Jest to pierwsza plecionka która przetarła się przy szorowaniu, co mimo cienkości dziwi przy 4-splotach. Na żywo wydaje się ,że Egi trochę cieńsza niż na zdjęciuTomek Czy mam rozumieć, że piszemy o egi #0,5 i peewee #0,8 ? I, że porównujesz 8 splotów z 4 ? Ja widzę na zdjęciu, że jest cieńsza, a porównanie jakieś tam mam ... Do tego jeszcze zakupię polecanego przez wielu techrona o tej samej wytrzymałości, aby się upewnić czy warto przepłacać ? Bo przy większych średnicach już wiem, że nie. Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez SlawekNikt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 16 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2018 (edytowane) Wrzuć foto tej 8 lb na tle kartki w kratkę najlepiej w konfrontacji z egi metal #0,5 która to ma deklarowane 10 lb o ile masz taką możliwość.Cześć, toż to na Twoją prośbę porównuje te plecionki. Nie mam w tej chwili Sunline 8lb gdyż właśnie razem z kolowrotkiem poszła do serwisu, więc wziąłem najcieńszą jaką posiadam , ponieważ Shimano Kairiki 0,07 mm gdzieś się zapodziała . Zapomniałem tylko napisać że ten kawałek Egi Metal 0,5PE który od Ciebie dostałem był w odzysku po splątaniu , aczkolwiek nie było tego po niej widać. Dodać też należy , że jak na tak cienką to mięciutka nie jestTomek Edytowane 16 Kwietnia 2018 przez kostom63 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi