Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co mnie uczono, plecionka nie ma grubości,

No grubość to ona ma. Średnicy za to nie ma. Ja natomiast na wspomnianą Sunline akurat w grubości #1,2 PE wycholowałem suma ok 14 kg, ale to ma się nijak do tego czy jest mniej czy bardziej prawidłowo opisana.

Jeśli to nie problem wyślij mi ok 2 metry najlepiej nowej sprawdzę ją po swojemu i wszyscy będziemy wiedzieć więcej o tym produkcie.

Tomek

nic nie ujmujac kastom63 ale akurat wyholowanie ryby jest zbyt malo precyzyjna miara w wytrzymalosci. Kolega wyholowal sumka 110cm lowiac klenio-jazie na zylke 0.12, nie wem ile wazyl ale on wypuszcza i tylko mierzy. Tu nalezy wziasc pod uwage ustawienie haulca prace blanku i oczywiscie umiejetnosci wedkarza a raczej precyzujac zachowanie zimnej krwi :)

no gratulacje 14 kg to juz niezla rybka  :good:  

• Like 1

z doswiadczenia wiem ze plecionki 4 splotowe sa trwalsze i wytrzymalsze od 8, ale grubosc 0,10 i nizej to tasiemki niestety.Wszystko ma swoje wady i zalety

Teraz bede testowal pletke SpiderWire ogolnie bardzo chwalona zarowno na forach jak i przez osoby ktore na nia lowily no ale  to dopiero stwierdze po testach

(…) Jeśli to nie problem wyślij mi ok 2 metry najlepiej nowej sprawdzę ją po swojemu i wszyscy będziemy wiedzieć więcej o tym produkcie.

Tomek

OK, wyślę Ci 0,03(3x), 0,04(4x), 0,08(8x), 0,15(8x) i 0,21(8x), ale dopiero w pierwszych dniach marca, bo jestem daleko od domu. Prześlij mi na PW adres do wysyłki.

Pozdrawiam.

Nie robiłem żadnych testów, dotychczas używałem nad wodą 0,03, 0,04 i 0,08 wyłącznie żółtych. 0,03 to porażka, 0,04 i 0,08 schodzą idealnie z multiplikatora bez splątań 0,04 używana z przynętami 3-6g, 0,08 z przynętami 4-11g.

Ps

Zielonej nie miałem w ręku.

Edytowane przez Alexspin

Używam Major Craft Dangan Braid Eging Special #0.6 w różowym kolorze. Trzyma kolor, bardzo cicha i mocna. Jestem bardzo zadowolony i polecam. Równolegle na drugim kołowrotku EGI Metal #0.4, ale łowię nią za krótko żeby coś więcej powiedzieć (4-splot, więc trochę głośniejsza, tylko tyle).

Witam. Używam ykg egi metal 8lb. I szukam coś podobnego ale delikatnie lżejszego. Od razu pomyślałem , że biorę egi metal 6lb ... A tu zonk , nie ma takiej. Co możecie polecić 6lb w podobnej cenie . Musi być faktycznie trochę cieńsza i tylko trochę słabsza niż egi . Potrzebna do UL pod bialoryb + okonie na 3-4 g max . ( Za propozycje żyłek z góry dziękuję ,).

Pozdrawiam

Znalazłem np

Major Craft Braid 4X #0.3 PINK

YGK G-Soul PE X3 #0.4 (6lb

ALL-RANGE PE X4 0.4/6lb 4-splo

Favorite Smart PE (g) 3x 150m 6lb/2.9kg

Edytowane przez intoxication

Ostatnio byłem w plecionie i macałem ich plecionkę Hype Tackle - kurde, naprawdę ciekawa. Wydaje mi się że jest cieńsza niż opis (serio), podobno mocna i dobrze trzyma kolor. Z zakupem czekam na trochę opinii w necie.

Edytowane przez luk_gda

W zamierzchłych (lata 90-te) czasach SIGLON produkował żyłki dla DRAGONA, używałem ich z powodzeniem. Robert, czy możesz coś więcej napisać o ich plecionkach? Cały czas jestem na etapie poszukiwania odpowiednich do castingu.

Ostatnio byłem w plecionie i macałem ich plecionkę Hype Tackle - kurde, naprawdę ciekawa. Wydaje mi się że jest cieńsza niż opis (serio), podobno mocna i dobrze trzyma kolor. Z zakupem czekam na trochę opinii w necie.

Też miałem okazję dotknąć jej na żywo i faktycznie okoniowe grubości zrobiły na mnie wrażenie. Niestety (albo stety) przed sezonem kupiłem różowego Lucky Johna i prawdopodobnie to z nim rozpocznę sezon.

Faktycznie, opis bardzo interesujący. Zwłaszcza zainteresowały mnie 4X, do multiplikatora. Poczekam na testy JMC, które będzie robił @kostom63, bo na ten sezon właśnie je kupiłem, ale jeśli ktoś przetestuje Hype Tacle okażą się lepsze, to pewnie przeniosę swoje zainteresowania... ;)

• Like 1

W tamtym roku jedyna rzecz, która mnie zainteresowała na Rybomanii to była ta właśnie plecionka. Porównywałem, u Rafała Bednarczyka na stoisku, z Egi Metal w tym samym rozmiarze. Miększa, śliska, drobniejszy splot. Żałuje, że nie wziąłem, cena bardzo przyzwoita była.

• Like 3

W tamtym roku jedyna rzecz, która mnie zainteresowała na Rybomanii to była ta właśnie plecionka. Porównywałem, u Rafała Bednarczyka na stoisku, z Egi Metal w tym samym rozmiarze. Miększa, śliska, drobniejszy splot. Żałuje, że nie wziąłem, cena bardzo przyzwoita była.

Hmm nigdy nie widziałem egi metal 4x w rozmiarze 0,3 pe - myślałem że najciensza to 0,4

Wysłane z mojego MI MAX 2 przy użyciu Tapatalka

• Like 2

Porównywałem obie w tym samym rozmiarze: 0.4 (kurczę, mogło to być nawet 0,6 nie prowadzę pamiętnika a na swoje usprawiedliwienie mogę dodać, że Egi bardzo cienka w tych rozmiarach) :)

Sorrki za niejasną wypowiedź.

Nie ma problemu ;) jak potestujesz to daj znać jak się sprawdziła - ja zakochany jestem w egi, ale technika idzie do przodu więc kto wie...

Witam panowie wybaczcie że się w trące w dyskusje znalazłem wątek nt plecionek, pewnie temat był poruszany wielokrotnie ale czy mógł mi ktoś doradzić zakup plecionki pod okonia? Łowiłem dotychczas na żyłkę więc nie mam obeznania z pletkami,dodam że mój budżet to 100zł. Łowie lekko główkami max do 5 g kijaszka mam 2-10g CW. Z góry dziękuję

• Like 1

Witam panowie wybaczcie że się w trące w dyskusje znalazłem wątek nt plecionek, pewnie temat był poruszany wielokrotnie ale czy mógł mi ktoś doradzić zakup plecionki pod okonia? Łowiłem dotychczas na żyłkę więc nie mam obeznania z pletkami,dodam że mój budżet to 100zł. Łowie lekko główkami max do 5 g kijaszka mam 2-10g CW. Z góry dziękuję

Ja ze swojej strony polecę Ygk egi metal 0,4 pe - znajdziesz w granicach 80 PLN na alledrogo. Łowię od dwóch sezonów i dla mnie na chwilę obecną rewelacyjna cena do jakości. Przede wszystkim jest cienka i wytrzymała.

• Like 1