Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam panowie wybaczcie że się w trące w dyskusje znalazłem wątek nt plecionek, pewnie temat był poruszany wielokrotnie ale czy mógł mi ktoś doradzić zakup plecionki pod okonia? Łowiłem dotychczas na żyłkę więc nie mam obeznania z pletkami,dodam że mój budżet to 100zł. Łowie lekko główkami max do 5 g kijaszka mam 2-10g CW. Z góry dziękuję

https://allegro.pl/oferta/kamatsu-plecionka-techron-olive-green-0-03mm-10m-7652026853?reco_id=c35356be-38b7-11e9-a092-ecf4bbc7fef8&sid=0e7a5475e04eefd78184d559df6fb9f87c889ad5ac94196dac75ac99722370c3&bi_c=Product&bi_s=archiwum_allegro&bi_m=reco&

https://allegro.pl/oferta/jmc-adventure-plecionka-wedkarska-4x-0-04-mm-150m-6810074924

Macalem majora 0.3 6lb ( oznaczony jako 0.06). Na 1 rzut palca niteczka ... Wydaje się sporo cieńszy niż egi metal 0.4 8lb :o . Jak moja 4 letnia córka zobaczyła różowy kolor to od razu chciała dotknąć :) - może jest to sporo aby zachęcić córki do łowienia :)

Macalem majora 0.3 6lb ( oznaczony jako 0.06). Na 1 rzut palca niteczka ... Wydaje się sporo cieńszy niż egi metal 0.4 8lb :o . Jak moja 4 letnia córka zobaczyła różowy kolor to od razu chciała dotknąć :) - może jest to sporo aby zachęcić córki do łowienia :)

Kupilem jakiś czas temu wszystko fajnie ale na kazdym niemal zaczepie strzelała 1/3 , 1/2 odleglści od zaczepu , nie polecam.

A do takiego majora 6lb jaka grubość fc powinin m zastosować ? Czy szukać np jakiś 5lb po prostu ?

Do ykg 8lb stosowałem fc 0.21 ( dużo małych szczupaków ) i zawsze strzelała na węźle fc -pletka . Co do obcinek to jedna na kilkanaście ryb się zdarzała .

Ja dobieram metodą prób jadąc od najcieńszej żyłki przyponowej  do takiej która już zrywa plecionkę. Trzeba to zrobić "w łapach"  bo na wodzie to różnie bywa i jak za mocny przypon to cały odcinek plecionki od przynęty do kołowrotka trzeba wywalić bo traci wytrzymałość po takim siłowym zerwaniu i pęka gdzie popadnie. Oczywiście mam na myśli te tycityci plecionki.

FC przy takich wytrzymałościach nie chroni przed szczupakiem a jest grubaśny w porównaniu do żyłki i okonki czasem kapryszą, że za gruby ;)

• Like 4

Witam szanownych kolegow. Potrzebuje kupic plecionke do avida 17 lb pod kontem bolen , sandacz , szczupak. Lowienie 50/50 guma w opadzie 10-25 gram , woblery boleniowe , sandaczowe etc... raczej 4 sploty w cenie do 100 złotych za 150 mb . Co byście polecali? Byle nie jakis gruby sznurek.

Bo z testowanych mi kolorow uwazam ze biala jest najpewniejsza i bez chemi. Nie zauwazylem zeby pila wode i jest jedyna z niewielu ktora potrafie miec na mlynku po 2 , 3 sezony a nie jestem nad woda raz w tygodniu. Nigdy nie zawiodla nigdy nie strzelila w miejscu innym niz wezel. Dlatego z czystym sumieniem polecam. Uzywam do boleni szxzupakow i sandaczy. Lowilem bia rowniez dorsze czarniaki lisosie palie pstragi lipienie i inne kropki. Jestem z nia od 8lat niezmiennie. Tylko do ul uzywam innych linek.

• Like 4