Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie jakieś opinie co do plecionki Hype Tackle od pleciony ?

Też bym z chęcią usłyszał słowa użytkowników plecionki Hype Tackle

Musi być super, bo ma prawdziwą średnicę https://youtu.be/U457r0wbyXY?t=261

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Musi być super, bo ma prawdziwą średnicę https://youtu.be/U457r0wbyXY?t=261

Noooo... i wytrzymałość ma prawdziwą:)

0.05 - 3 kg 

Kiedyś czytałem - tamtej strony już nie ma, a szkoda...

Max co można osiągnąć z polietylenu to 400 kg z przekroju 1 mm2(milimetr kwadratowy)

To tutaj mamy( w bardzo dużym uproszczeniu) 20x20x3=1200.

Bez komentarza...

• Like 2

Witam.

Czy ktoś używał może plecionki z chin:

https://pl.aliexpress.com/item/32699836285.html?spm=a2g0o.cart.0.0.17613c00RtdU3B&mp=1

i mógłby skomentować czy dla nowicjusza się nadaje?

Na YT są o nich recenzje, jednak po rosyjsku a z tym językiem rozstałem się dawno dawno temu.

Witam.

Czy ktoś używał może plecionki z chin:

https://pl.aliexpress.com/item/32699836285.html?spm=a2g0o.cart.0.0.17613c00RtdU3B&mp=1

i mógłby skomentować czy dla nowicjusza się nadaje?

Na YT są o nich recenzje, jednak po rosyjsku a z tym językiem rozstałem się dawno dawno temu.

https://pl.aliexpress.com/item/32780787504.html?spm=a2g0o.detail.1000014.43.28613cb9e7DTTr&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.128125.0&scm_id=1007.13338.128125.0&scm-url=1007.13338.128125.0&pvid=97222753-573f-41c0-8a4c-48b40d36f998

Używam takiej - i w tej cenie jestem zadowolony. Lekko przegrubiona (jak każda plecionka) ale moc jest. Używam tych najcieńszych - 6, 8, 10 lb i w każdym przypadku mocniejsza niż deklarowana wytrzymałość. Zielona nieźle trzyma barwę, w przeciwieństwie do czerwonej.

Kupiłem opakowanie 300 m plecionki Spiderwire Smooth 8, o "średnicy" 0,14 w kolorze zielonym i po dosłownie 5 wypadach na warszawskie bolenie, kolor zmienił się na popielaty, siwy. Prawdopodobnie za miesiąc będzie to już kolor jasno szary wręcz biały. Kołowrotek Daiwa Fuego 3000, wędka SavageGear Prabellum CCS 279 cm.

Pewnie tak będzie i nic w tym dziwnego. Plecionki barwione są powierzchniowo, żyłki w masie. Więc od jakości barwnika zależy trwałość koloru.

Kup sobie CX80 i potraktuj tym plecionkę. troszkę przywraca(ożywia) kolor i zapobiega szybkiej jego utracie...

Zakupiłem Siglon Sunline PEx8 16lb. Pierwszy zaczep i zrywka na węźle bez użycia dużej siły. Owinąłem o rękawy, próba zerwania i.. pstryk. Dziś zakleszczyła mi się na kołowrotku i guma została odstrzelona... Wkurzyłem się i spróbowałem zerwać na gołe ręce trzymając za przypon z jednej strony a z drugiej za plecionkę. Bez problemu udało mi się urwać ją na węźle.. Czy to typowa przypadłość 8 splotów? Rzuty bez porównania dalsze od x4, do tego jest duużo cichsza, ale aż boję się tym rzucać..

Zakupiłem Siglon Sunline PEx8 16lb. Pierwszy zaczep i zrywka na węźle bez użycia dużej siły. Owinąłem o rękawy, próba zerwania i.. pstryk. Dziś zakleszczyła mi się na kołowrotku i guma została odstrzelona... Wkurzyłem się i spróbowałem zerwać na gołe ręce trzymając za przypon z jednej strony a z drugiej za plecionkę. Bez problemu udało mi się urwać ją na węźle.. Czy to typowa przypadłość 8 splotów? Rzuty bez porównania dalsze od x4, do tego jest duużo cichsza, ale aż boję się tym rzucać..

Robert, dla Siglona Sunline podaje wytrzymałość liniową, na węźle jest około połowa, 3,6kg na węźle to nie jest jakoś dużo.  Odstrzał przy zablokowaniu może się zdarzyć. Możesz powalczyć z węzłem albo używać klixów. Klix da ci około 75% wytrzymałości deklarowanej. Węzeł  - może być na trzy końce albo six turn san diego, tylko zawiń z dziesięć razy, żeby się nie odwiązywał.

• Like 1

Sprawdź łączniki bezwęzłowe. Albo dobry, starannie zawiązany węzeł (polecam double san diego jam).

• Like 1

Mam diametralnie odmienne odczucia. Użyta w multiplikatorze plątała się nieprawdopodobnie. Nieco lepiej sprawdziła się 0,15mm, ale po jednodniowych zawodach w Gdańsku (Motława) wyblakła i zaczęła się strzępić. Zrezygnowałem.

aż ciezko uwieżyć moze kiepska partia. , kupiłem po szpulce z kolega jestesmy bardzo zadowoleni, a linek przerobiłem już naprawde sporooooo

Bardzo dużo jest negatywnych opinii na temat tej linki :) zarówno w sieci jak i wśród wędkarzy. Według mnie straszna porażka nawet w tej cenie :) Chyba, że faktycznie obecna plecionka jest inaczej produkowana.

• Like 1