Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Hej . Jeśli łowisko bezzaczepowe ,to na spokojnie 16lb ,mam i jak na razie szczupak około 75cm wyjęty bez problemów.

Szczupaki 75 to na żyłkę 0,22 wyjeżdżały bez prykniecia kołowrotka jako przyłów , przy odpowiedniej wędce.

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1

A więc szukamy złotego środka. Ma sobie poradzić z zaczepem. Ma sobie poradzić z holem dużej ryby. Ma być trwała, nie strzępić się. Ma trzymać parametry. Musi pozwalać na oddawanie długich rzutów. No i wybór koloru musi być. Aha, zapomniałem o jednym. Nie powinna być droga. No i musi być 4 albo 8 splotowa. Coś takiego istnieje?

• Like 2

Mój kij jest do 8 lb więc nie chcę mocniejszej pletki a pstrągi to tak 4 razy w roku i pewnie małe o ile w ogóle. Na Myczkowcach używają cienkich żyłek, nie trzeba ryby zatrzymywać w miejscu. Chyba że #0.4 jest naprawdę słabe to wezmę to minimum #0.6.

Kolego - tak bez żadnego kijka łowisz?

Plecionka z ręki?

Jest wędzisko i hamulec kołowrotka...

Jak popatrzymy na krzywe wygięcia kijków to przy 1 kg większość w pałąk ...

A to raptem 2 z kawałkiem lb

Jedyna wada cienkich linek to ich podatność na uszkodzenia, a co za tym idzie wrażenie, że są "słabe".

Jak w grubszej będzie przetarte 100 mikrowłókien* a w całej lince jest ich 10000 - to jej wytrzymałość spadnie o 1 %, jak te same 100 będzie w lince 1000 włóknowej to mamy 10 % spadek wytrzymałości.

Kto - kto tak realnie po każdym rzucie sprawdza linkę????

Jesienią na zawodach wyjąłem na staruteńkiego nanofila 0,04 okonia 39 cm.(na łączniku bezwęzłowym miał niecały kilogram wytrzymałości)

I uwierz trwało to chwilę dosłownie. Ale kijaszek to taki "krowi ogon"....

*nie wiem ile mikrowłókien jest w konkretnych plecionkach - podane wartości miały na celu zobrazowanie problemu.

Edytowane przez eRKa
  • Like 2

Widzisz... dużo zależy od tego jakie warunki stawia nam łowisko. Powodzenia przy próbie zatrzymania pstrąga 50+ na lince #0.4 w zakrzaczonej rzece w mnóstwem powalonych drzew :lol:

Drugi aspekt tematu to ilość zaczepów w łowisku. Przy grubszej lince mamy szanse ograniczyć nieco straty w przynętach często za grube, ciężko zarobione pieniądze B)

Trzecia sprawa to bezpieczny hol ryby, czyli taki który umożliwia wypuszczenie naszego okazu bez obawy o to czy przeżyje.

Nikogo do niczego nie namawiam. Każdy zrobi tak jak uważa za słuszne :)

Edytowane przez lukasz_c
  • Like 2

Czy mozecie okreslic jakiego PE (8 splotow) uzywacie do CW kija w gramach (woda stojaca, bez zaczepow)? Np. wedki do 7, 12, 30, 60, 90g?

Nie da się tego jednoznacznie określić...

Np. japończycy zazwyczaj bardzo rzetelnie opisują kije i wędka o cw <15g faktycznie tyle obsługuje. Z drugiej strony amerykańskie blanki są często niedoszacowane i np. wędka z opisem 1/2 oz czyli cw ok. 14g zazwyczaj bez problemu ogarnia główki po 20g + guma. Oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły ;)

• Like 1

Dragon-y też mają zapas mocy i jakie larum z tego powodu bywa, że źle opisane itp., itd., ... Alle jak hamerykański sentkroj jest źle opisany to nazywa się to niedoszacowaniem ... A tak po prawdzie to i jednii drudzy na pochwałę nie zasługują.

Co do plecionek. To jakiej używasz zależy głównie od ryb na jakie się nastawiasz i warunków gdzie te rybki przebywają czyli też w miarę adekwatne do mocy kijaszka ... Tak w dużym skrócie to ile jest napisane na kiju to co najmniej tyle można z niego wyciągnąć. Jak nie ma napisane to sugeruj się c.w. i po temacie. Z czasem i tak wyrobisz sobie własną opinie bo linki też są źle opisane i bywają niedoszacowane choć tutaj jest troszkę inna hierarchia ????

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 5

Tak w dużym skrócie to ile jest napisane na kiju to co najmniej tyle można z niego wyciągnąć. Jak nie ma napisane to sugeruj się c.w. i po temacie. 

Właśnie interesuje mnie jak przełożyć ten cw na PE (mniej więcej). Najbardziej zależy mi na określeniu PE do wędek cw do 30g i do 60g, woda 4m, gumy, szczupak .

Na każdym opakowaniu jest info o wytrzymałości linki. Dopasuj sobie do c.w. wędziska pamiętając o niedoszacowaniu kija, a czasami i plecionki ????i do ataku ????

Jak wrócę z roboty to wrzucę Ci tutaj coś ala przelicznik choć bez problemu sam też go znajdziesz.

• Like 2

Nie da się tego jednoznacznie określić...

Np. japończycy zazwyczaj bardzo rzetelnie opisują kije i wędka o cw <15g faktycznie tyle obsługuje. Z drugiej strony amerykańskie blanki są często niedoszacowane i np. wędka z opisem 1/2 oz czyli cw ok. 14g zazwyczaj bez problemu ogarnia główki po 20g + guma. Oczywiście zdarzają się wyjątki od tej reguły ;)

Dragon-y też mają zapas mocy i jakie larum z tego powodu bywa, że źle opisane itp., itd., ... Alle jak hamerykański sentkroj jest źle opisany to nazywa się to niedoszacowaniem ... A tak po prawdzie to i jednii drudzy na pochwałę nie zasługują.

Inaczej to wygląda jeżeli się spojrzy na opis jako zakres, w którym wędzisko najlepiej się sprawuje w zakresie rzutowym. W przypadku używania cięższych wabików niż zalecane, może pojawić się problem odpowiedniej ich animacji. I warto porównać zachowanie się zestawu z plecionką i fluorocarbonem. Można się mocno zdziwić jak może się zmienić charakterystyka przeciążonego zestawu z fluorocarbonem. Na minus oczywiście.

• Like 2

Hubert opatentowuj ten zwrot, że c.w. to zakres w jakim wędzisko najlepiej się sprawuje bo zaraz to podchwycą w hameryce ???? I nawet gdyby rzeczywiście było tak jak piszesz to zakres dolnego c.w. mija się z rzeczywistością dość często, a w zasadzie to są wyjątki ???? zatem to też nie do końca prawda ????

Edytowane przez Sławek Nikt
  • Like 2