Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Hubert opatentowuj ten zwrot, że c.w. to zakres w jakim wędzisko najlepiej się sprawuje bo zaraz to podchwycą w hameryce I nawet gdyby rzeczywiście było tak jak piszesz to zakres dolnego c.w. mija się z rzeczywistością dość częstoa w zasadzie są wyjątki zatem to też nie do końca prawda

https://youtu.be/emCG9JQaTbc?list=PLWifZT59JWzIpngzWyNq5et1k6hZCA2R3&t=485

I jeszcze raz się powtórzę, proponuję nawinąć fluoro i samemu wyciągnąć wnioski :)

Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Słuchajcie, moim zdaniem ( piszę tutaj o opisach raczej na kijach zza oceanu, bo w rodzimych dostępnych na rynku raczej ten parametr nie występuje) Trzeba postąpić tak ( z mojego życia wzięte): Patrzymy na patyka, a raczej na napisy na blanku i te w przypadku St.Croix  widoczne są jak dajmy na to : 

TRC66MHF. Dodatkowy napis taki: Medium Heavy Fast. Następny podaje materiał, z jakiego jest zrobiony blank (SC II, SC III, SC IV itp). Później, moim zdaniem są najważniejsze parametry: Zakres ciężaru używanych przynęt od ..do.. podany w uncjach, bądź jej części i najważniejsze: moc linki, jakiej możemy użyć podana w lb, czyli w funtach. Kilkanaście lat temu kupiłem sobie casta TRC66MHF. Moją uwagę zwrócił napis weight lure czyli masa przynęty, opisana jako 5/8 -1 oz. Z przeliczenia na gramy wynikało że patyk ma c.w 10.5 do 28 g. Uczyłem się na S7 (masa 17 i 21 g  zależności od wersji S lub F) To były moje pierwsze kroki w caście. Jakież było moje zdziwienie, kiedy okazało się, iż nie jestem w stanie załadować nimi kija. Wkurwiłem się nieco ( parę slajdków odleciało w siną dal) i zmieniłem kijek na Jaxona Perseusza. Ten był rzetelnie opisany. Dowcip polegał na tym, iż miałem wtedy nedzne umiejętności i najważniejsze: nie zwróciłem uwagi na taki niewinny napisik jak Line 20 lb. Moc linki w funtach. Dzisiaj już wiem, iż to parametr, który ma nad sobą wszystkie. Jeżeli zobaczymy napis na blanku o wartości mocy 20 lb, z góry możemy założyć iż patyk poradzi sobie z przynętami o masie jakieś 40g w górę. Nauka kosztuje. Dlatego mój kolejny kij na blanku Batsona był już świadomym wyborem. 

• Like 2

Gdybym miotnął tak solidnie 40-toma gramami swoim 20 funtowym Graphiteleaderm opisanym do 1 oz, to zbierałbym kawałki blanku z ziemi. Osobiście to  połamałem część szczytową w rękach, sprawdzając ustawienia hamulca. Z St. Croixem myślę, że bym nie dał rady ;)

Unikam jak ognia sformułowań "przegrubiona" i "niedoszacowane".

Zapaliłem ostrzegawczą lampkę. Jak ktoś lubi eksperymenty, to jego wola. 

Proponuję wrócić do tematu plecionek.

• Like 2

Gdybym miotnął tak solidnie 40-toma gramami swoim 20 funtowym Graphiteleaderm opisanym do 1 oz, to zbierałbym kawałki blanku z ziemi. Osobiście to połamałem część szczytową w rękach, sprawdzając ustawienia hamulca. Z St. Croixem myślę, że bym nie dał rady ;) .

Unikam jak ognia sformułowań "przegrubiona" i "niedoszacowane".

Zapaliłem ostrzegawczą lampkę. Jak ktoś lubi eksperymenty, to jego wola.

Proponuję wrócić do tematu plecionek.

Powiem tak, graphit veloce rv 5-14gr 10-20lb. 25gr + guma 10cm razem ok 35gr. Tydzień latało i nic się nie stało. Nie oszczędzałem kija..., M1 17lb do 21gr. Pig shad junior na główce 10gr, jak wyżej itd.itp. Moc kij jest najważniejsza i tyle. A plecionka ? Zawsze masz hamulec i wyobraźnie. Sam złamałem kij szarpiąc woblera z zaczepu linką PP 30lb ale to było 15 lat temu pierwszy i ostatni raz, po tym incydencie zacząłem zwracać bardziej uwagę na hamulec [emoji3], dlatego plecionka mocna a hamulec wyregulowany [emoji6] przynajmniej ja tak robię.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Hubert, mój post to nie żaden kanon. Łowię bardziej amerykańcami. Japończyki są dla mnie zbyt subtelne, a ja facet gburowaty jestem.

.I nie uważam, ze nie na temat. Moc i właściwości plecionki są ściśle powiązane z charakterystyką kija. W końcu z ręki nie będziemy jej rzucać.

Edytowane przez Novis
  • Like 5

Powiem tak, graphit veloce rv 5-14gr 10-20lb. 25gr + guma 10cm razem ok 35gr. Tydzień latało i nic się nie stało. Nie oszczędzałem kija..., M1 17lb do 21gr. Pig shad junior na główce 10gr, jak wyżej itd.itp. Moc kij jest najważniejsza i tyle. A plecionka ? Zawsze masz hamulec i wyobraźnie. Sam złamałem kij szarpiąc woblera z zaczepu linką PP 30lb ale to było 15 lat temu pierwszy i ostatni raz, po tym incydencie zacząłem zwracać bardziej uwagę na hamulec [emoji3], dlatego plecionka mocna a hamulec wyregulowany [emoji6] przynajmniej ja tak robię.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Blank nie uszkodzić Ci się od razu. Ale z czasem przez przeciążenie wyjdzie to na światło dzienne.

Co do podejścia plecionki to też lubię mirc zapas mocy A hamulec swoje już robi

Wychodzi PE 0.8 do 30g i PE 1,5 do 60g. Czy trzeba kierować się tylko rzeczywistą mocą na węźle?

Kup sobie 5 m Sunine'a 0.6/0.8 o grubości 0.13/0.15mm (myślę, że Paweł @Psulek da się namówić) i 5 m TCB-4/8 0.13mm/0.15 po 40-50 gr. za metr. Następnie zwiąż je razem (Sunline-TCB) i spróbuj zerwać. Spostrzeżeniami koniecznie się podziel.

Następnie kup sobie np. Sunline'a 10 lb i porzucaj 28 g (1oz) przynętą. Proponuję jeszcze przyłowić jakiś zaczep i zbadać jej wytrzymałość na zerwanie. I fajnie jakbyś eksperyment zrobił z użyciem zestawu baitcastingowego.

• Like 4

Kup sobie 5 m Sunine'a 0.6/0.8 o grubości 0.13/0.15mm (myślę, że Paweł @Psulek da się namówić) i 5 m TCB-4/8 0.13mm/0.15 po 40-50 gr. za metr. Następnie zwiąż je razem (Sunline-TCB) i spróbuj zerwać. Spostrzeżeniami koniecznie się podziel.

Następnie kup sobie np. Sunline'a 10 lb i porzucaj 28 g (1oz) przynętą. Proponuję jeszcze przyłowić jakiś zaczep i zbadać jej wytrzymałość na zerwanie. I fajnie jakbyś eksperyment zrobił z użyciem zestawu baitcastingowego.

Przecież on tego nie ogarnie.

• Like 1

Wychodzi PE 0.8 do 30g i PE 1,5 do 60g. Czy trzeba kierować się tylko rzeczywistą mocą na węźle?

Kupiłem duela multicolor PE 1.5 X8 I NIESTETY do 1 odstrzału przynety minęło 10 godzin łapania. Linka poprostu się przetarła te 1.5 PE jest strasznie cienka jak coś to radzę 2.0.

Dla dociekliwych ramki przelotek całe.

Napisz jakie konkretnie masz masz kije ?

SG Custom Coastal 10-30 i Greys GR100 Lure 30-60. Wezme 1.5 i 2.0. Darek i Artek, sorry ale ja nie spedzam na forum tyle czasu co wy, luzujcie  :). Do tej pory byłem zielony jezeli chodzi o plecionki, dlatego chciałem dowiedziec sie dokładnie. Dzieki wszystkim za pomoc.

Edytowane przez noisiAAAA
  • Like 1

Z mojej praktyki amerykańskie lb to prawdziwe lb na węźle .Japońskie lb podzielić na pół .

Masz Tomek rację, ale  jakby tak położyć obok siebie pp i egi metal o teoretycznie takiej samej mocy to też różnica jest ;)

SG Custom Coastal 10-30 i Greys GR100 Lure 30-60. Wezme 1.5 i 2.0. Darek i Artek, sorry ale ja nie spedzam na forum tyle czasu jco wy, luzujcie  :). Do tej pory byłem zielony jezeli chodzi o plecionki, dlatego chciałem dowiedziec sie dokładnie. Dzieki wszystkim za pomoc.

Na szybko. Pierwszy c.w. 10 - 30. Jeśli będzie pracować we wszystkich zakresach i więcej na dole to wystarczy 1.0 jak więcej górą to 1.5. W drugim analogicznie czyli albo 1.5 albo 2.0. Po sezonie już będziesz widział co bardziej Ci pasuje.

Edytowane przez Sławek Nikt

Wedki do 60g bede uzywal do min. cannibal 15 , shadteez 16 i 19, herring 19 i innych, glowki od 10 do 20g. Zdecydowanie w gornym zakresie. Dzieki za info.

Weź 2 japończyka , 1,5 troszkę cienko pod taki kaliber .

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

• Like 1