Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Łowię cienko, praktycznie najgrubsza plecionka jakiej używam, to 0,14. W porywach (spinning z brzegu morza) 0,18. Łowię również Sweeperami Salmo i żadnego nie udało mi się odstrzelić (10cm, na 0,14mm; 12cm na 0,18mm).

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

Alex ja daje takie linki do przynęt 200-300g. 0.18 tez można rzucać czemu nie:)

Zwracam honor. Do takich klocków 0,18 to faktycznie mało. :)

Ja lubię łowić lekko, najcięższe przynęty jakich używam nie przekraczają 30g i to sporadycznie, a praktycznie mieszczę się w zakresie do 20g. Tak mi się podoba. :P

Też lowie lekko okonir na 25g głowce:D

Ale mam i finezje, klenia na 0.04. Okoniowe 0.08

Także to włosy sunline.

Ale głównie przedział łowienia w kierunku szczupaka to jerki 50-90g A gumy od 100g-300 wiec przeciążenia same z siebie są bardzo duże. Cieńsze była by szansa trochę dalej rzucić ale przy multiku i wadze przynęty ~200g nie robi to różnicy. A dając cieniej idzie stracić kilka stowek

• Like 1

Jeżeli jest jak Alex pisze w innym wątku, że PE 0,3 jest cieńsza o 1/3 od techrona 0,03 to i raczej mocniejsza od niego nie będzie. Cudów nie ma - 1/3 ciensze , oznacza o polówę mniejsze pole poprzecznego przekroju. Tak pi x oko.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 3

Wczoraj popróbowałem wytrzymałości rękami, wiem, że to test bardzo łudzący, ale jak na moje odczucia wytrzymałości Siglona PE 0,3 i Techrona 0,03 są porównywalne. Obydwie dość trudno zerwać gołymi dłońmi, udało mi się dopiero w żeglarskich rękawiczkach. Nie mam wagi żeby to sprawdzić bardziej adekwatnie. Jak napisał Psulek, Siglon mocniejsza od Techrona nie będzie, ale na pewno porównywalna.

• Like 1

Dziś z dwutygodniowym opóźnieniem dotarł wreszcie duel pro 0,6 PE

post-64797-0-86519900-1587760203_thumb.jpg

Jednocześnie zakupiłem egi w tym samym rozmiarze ,żeby było porównanie .

Tu macie zdjęcie je porównujące

post-64797-0-25924900-1587760633_thumb.jpg

Jak dla mnie grubością są identyczne . Organoleptycznie egi sztywniejsza i pod palcami i  jak tarka w porównaniu do duela .

Testy będą za tydzień :)

Edytowane przez sero1975
  • Like 1

Sergiusz, a ten nowy Hardcore od Duel'a chociaż okrągły czy znowu tasiemka...?

Hm.....

Miałeś jakieś nieprzyjemne doświadczenia ? Mam jeszcze duela 1.0PE po jednym sezonie i jest okrągły  Przerobiłem kilka plecionek ,które zrobiły się naleśnikami ale duel a to nie dotknęło . I to właśnie on zachęcił mnie aby poszukać cienkiej alternatywy da egi .

Miałem Hardocore X8 PE # 0.6 Milky Blue - tasiemka, pękała w przypadkowych miejscach, rozwarstwiała się.

Duel X-wire X8 PE # 0.8 Yellow - tasiemka, skręcała się potwornie, jeszcze bardziej niż Hardcore.

Może ten nowy Hardcore jest lepszy...? :)