Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

(…) Klix (…) może zastąpić agrafkę, bo przewiązanie go jest bardzo krótkie. (…)

Z tym trudno mi się zgodzić. Jeśli zmieniam przynętę co 5-10 rzutów, to jednak agrafka jest niezastąpiona. Nie ujmując nic klixowi, uważam, że jednak trzeba użyć agrafki, co w sumie wraz z klixem powiększa ilość żelastwa na końcu linki.

Wiążąc agrafkę (krętlik) węzłem Trilene mam jak dotychczas tylko dobre doświadczenia.

Edytowane przez Alexspin

Z tym trudno mi się zgodzić. Jeśli zmieniam przynętę co 5-10 rzutów, to jednak agrafka jest niezastąpiona. Nie ujmując nic klixowi, uważam, że jednak trzeba użyć agrafki, co w sumie wraz z klixem powiększa ilość żelastwa na końcu linki.

Wiążąc agrafkę (krętlik) węzłem Trilene mam jak dotychczas tylko dobre doświadczenia.

Jeżeli co chwila zmieniasz, to rzeczywiście nie jest to najlepsze rozwiązanie. Np. na szybkie łowienie typu kilka razy różnymi przynętami i zmiana miejscówki. Ale jeżeli przewiązuje się niezbyt często, to nie jest to aż tak upierdliwe. No i jeszcze pytanie jak kto łowi - przy UL masa może mieć znaczenie, ale przy cięższym łowieniu to raczej pomijalne. Mój UL na Wiśle zaczyna się od 3g + guma 2" i to jest najlżejsze łowienie :)

Edytowane przez psulek
  • Like 1

Historia z plecionkami u mnie zatoczyła koło zaczynałem od PP w mocniejszych zestawach i Daiwy tournament na lżejszych. Przeszedłem przez Ownery, Dragony, Power strike, Barkley, Momoi... a ostatnio Shimano i Sunline. Nauczony doświadczeniem już (na razie:) nie eksperymentuje.

Sunline siglon X4 czy Varivas Avani Jigging X4 do Castingu?

Wyprułem z kieszeni solidną kwotę na https://allegro.pl/oferta/plecionka-varivas-light-game-100m-0-03mm-japan-8918545692?reco_id=d008ba4c-a942-11ea-a904-000af7f5e410&sid=f8bddad5d737919e6c726c989b66bdbe96499e13bc806f55bd0c404f69ac7020 i wyrzuciłem w trakcie pierwszego jej użycia (pisałem o tym w maju ub. r.). W tym roku kupiłem https://allegro.pl/oferta/plecionka-sunline-siglon-pe-x4-pe0-3-150m-japan-9215206966 (u @psulka jest jeszcze taniej) i jestem bardzo zadowolony.

@mepps To właściwie te same pieniądze co na miejscu, tylko poczekasz sporo dłużej. A przy zamówieniu w odpowiedniej ilości, na miejscu jest jeszcze taniej. Jak przyjdzie ci zapłacić jakieś daniny to wogóle bez sensu. 300m PE 2.5 kosztuj 105 PLN z wysyłką.

Edytowane przez psulek
  • Like 2

@mepps To właściwie te same pieniądze co na miejscu, tylko poczekasz sporo dłużej. A przy zamówieniu w odpowiedniej ilości, na miejscu jest jeszcze taniej. Jak przyjdzie ci zapłacić jakieś daniny to wogóle bez sensu. 300m PE 2.5 kosztuj 105 PLN z wysyłką.

Żadnych danin nie płaciłem,płacę PayPal,ostatnio spore zamówienie szło tydzień . Zamówienie z Fisching Martu za to półtorej tygodnia,oczywiście wszystkiemu winien wirus, jakby inaczej klientowi odpisać.Nawet licząc po obecnym mega wysokim kursie to ta plecionka wychodzi 13-15zł taniej. Przeważnie domawiam sobie parę innych rzeczy,przynęty itp które też są dziwnym trafem tańsze. Co kto woli

Edytowane przez meps

Cena 21,4 EUR, kurs EUR paypal to 4,63 = na chwilę obecną koszt 99 PLN. Koszt w PL 105 z wysyłką. Jeżeli zrobisz zakupy mieszane i weźmiesz więcej, tak jak piszesz, to może być w PL 94,5 PLN. Więc nie wiem gdzie te oszczędności. Jak już dojdzie to standard international shipping o niekreślonym czasie dostawy, to napisz ile to finalnie trwało i czy zapłaciłeś cło. Moim zdaniem masz 50% szans na doliczenie daniny. A ten "dziwny traf" nazywa vat 23%, którego kupując za granicą czasami uda ci się uniknąć.

Edytowane przez psulek
  • Like 4

Zależy czy mówisz o zakupach z Chin czy w Europie. Ok dzisiejszy kurs nie sprzyja ale patrząc na poprzednie lata i pewnie przyszłe to zawsze było taniej.Nie wiem jak Tobie to liczy ale sprawdziłem teraz mojego PayPala i wyszło mi 89,90zł. I widzę że przez dwa dni się nic nie zmieniło. Co do cła to nie wiem bo nigdy nie płaciłem. Czy to kupując st. Croix z USA czy kołowrotek z Japonii a tym bardziej z Chin rzeczy typu plecionka która zapakowana jest w małej kopercie. Każdy ma prawo wyboru, wystarczy porównać ceny na Niemieckim ebay i Polskim allegro. Rozumiem że jako sprzedawca w Polsce masz inne zdanie. Sam brałem od Ciebie p-line plecionki i żyłki.

Edytowane przez meps

Mepps - akurat w EU to cena w PL jest chyba najniższa na ten produkt. Co do cła + VAT to jest różnie - od czasu do czasu coś tam sobie kupię, bo nie ma lokalnie i brak wyjścia i ostatnio mam chyba pecha, bo doliczają mi często. I to nawet czepili się o jakieś drobnostki , typu części do kołowrotka z jp (kabląk, korbka). Więc nie ma reguły. Z moich obserwacji wynika, że w ostatnich latach różnica w większości przypadków sprawdziła się do podatkowych. Pomijam tu mega drobnicę z Chin, gdzie przebitki importerów są z często rzeczywiście duże. Kurs paypal sprawdzałem dzisiaj, przed wysłaniem posta. Jak zarabiasz w EUR, to cię to pewnie nie dotyczy. Albo przeliczyłeś po cenie kupna a nie sprzedaży.

Edytowane przez psulek

Witam!
Panowie którą pletke lepiej wybrać: (linki przypadkowe)

Power Pro Super 8 Slick 275m 0,15mm Timber Brown
https://allegro.pl/oferta/power-pro-super-8-slick-275m-0-15mm-timber-brown-9166185777

czy:

P-Line TCB8 ośmiosplotowa 0,15mm, wytrzymałość 10,5 kg, odcinek 250m
https://allegro.pl/oferta/plecionka-p-line-x-tcb8-0-15-10-5kg-250m-9050365045

Aktualnie posiadam:

PLECIONKA DAIWA TOURNAMENT EVO 0,14/300m
https://allegro.pl/oferta/plecionka-daiwa-tournament-evo-0-14-300m-8352808798

Niby wszystko z nią na pierwszy rzut oka w porządku, ale mam dziwne wrażenie że jest strasznie nie równa odcinkami, tzn.  czasem na zaczepie nie mogę jej zerwać, aż muszę owinąć jakiś kij i ciągnąć, a innym razem jak np dzisiaj piękne branie na wobler, chwila holu i na końcu zestawu pusto (chyba że to szczupak, albo strasznie szybko na kamieniach wymięka).

Dowiązujesz fluorocarbon...? Warto, ja zacząłem...a byłem przeciwnikiem.

Są trefne plecionki, pękające w przypadkowych miejscach - i to od każdego producenta mogą się zdarzyć.

Ale z reguły w okolicach 1 metra od przynęty plecionki niszczą się mechanicznie i tam pękają.

Dowiązujesz fluorocarbon...? Warto, ja zacząłem...a byłem przeciwnikiem.

Są trefne plecionki, pękające w przypadkowych miejscach - i to od każdego producenta mogą się zdarzyć.

Ale z reguły w okolicach 1 metra od przynęty plecionki niszczą się mechanicznie i tam pękają.

Nie dowiązuje właśnie, jakiej grubości fluo mógłbyś polecić i z jakiej firmy?  Czy nie wpływa on na zmianę pracy woblera? (stosuje w rozmiarach 5-12cm)