Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Jaka grubość fluorocarbonu do plecionki 0,15mm?

Nie mogłem już edytować poprzedniego posta.  

Kolega Łukasz W już zaproponował niezłe fluoro :)

Jam sam używam Sufix'a 0.23mm i 0.28mm

Czy zaburza to pracę woblera ? Nie wiem, nie łowię na woblery więc się nie wypowiem.

Mnie przy łowieniu na gumy nie przeszkadza...i mniej rwę używają tego cuda :)

Witam. Mikado Kamisori Zander 2,2 do 28g, kołowrotek Dam Quick 7 3000, zaporówka 2-5m, łowienie z łódki z opadu, zdażają się zaczepy. Jaką plecionkę polecacie na sandacza w rozsądnej cenie ?

Jak ma być dobrze i w rozsądnej cenie na początek to zerknij na dział sprzedam . Są tam fajne niedrogie plecionki od użytkownika @psulek

Większość userów chwali sobie PE 0.4-0.6. Ekstremiści sięgają po 0.2-0.3, ale tu w tle jest zazwyczaj białoryb i microjigi. Z twojego opisy wynika, że PE 0.5-0.6 będzie w porządku. Ostatnio zauważyłem prawidłowość, że PE/10 daje dobre przybliżenie grubości w mm, jakich szukają polscy użytkownicy.

Ktoś może mi wytłumaczyć jak to jest że sunline pe 2,5 40 lb jest cieńsza w przekroju od Power Pro 0,19 mm i 15 lb? Aż taka różnica? Nie wiem jak to się ma do wytrzymałości ale tego się nie spodziewałem. Zamówiłem sunline 4x 40lb pod przynęty 60-140gr i zrobiłem wielkie oczy porównując do PP 15lb której używam na sandacze, ewidentnie widać i nie potrzebuję mikroskopu żeby gołym okiem zauważyć że PP jest grubsza. Teraz myślę że trzeba było mi zamówić Sunline pe 3,0 50 lb gdybym wiedział że to taka nitka będzie

Edytowane przez meps

Jak brałeś u mnie i nie przewijałeś, to można wymienić. Co do różnic - dla Siglona 40lb jest liniowo, realnie jest około połowy na węźle, jak węzeł dobry albo klix to może być 60-70% . Jeżeli do takich przynęt, to i PE3 może być mało. Siglon 8x jest do PE10, w twoim przypadku pewnie PE4 lub PE5 było by optymalnie. Kwestia grubości jest opisana tutaj:

http://jerkbait.pl/topic/142926-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-promocje-ul-przyponowe-siglon-wire-i-siglon-fc-promocje-p-line-sunline-saltimate-egi-sta-darmowa-wysy%C5%82ka/page-1

PE 0.6 cieńsza niż 0,10 Power Pro

PE 0.8 jest jak Power Pro 0.10 (wydaje się trochę cieńsza, ale jest okrągła)

PE 1 jest pomiędzy PP 0.10 a 0.13

PE 1.2 jest minimalnie grubsza niż 0.13 Power Pro/P-Line

PE 1.5 jes jak 0.15Power Pro

PE 1.7 jest minimalnie grubsza niż 0.15 Power Pro

PE 2 jest minimalnie cieńsza niż 0.19 Power Pro

PE 2.5 jest jak Power Pro 0.19

PE 3 jest jak Power Pro 0.23

PE 4 jest jak Power Pro 0.28

PE 5 jak 0.32

PE 6 jak 0.36

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez psulek
  • Like 5

Powiedziałbym że pe 2,5 40 lb jest cieńsza niż power pro 0,19mm. Mam obie przed sobą nowe nie używane, pp jest na 100% oryginalna bo przyszła z USA z kijem st. Croix. Wiem przynajmniej na przyszłość jak kupować. Zostawię tą pe 2,5 do jerków do 100gr. Na cięższe łowienie zamówiłem już pe 3,0 50 lb. Mam nadzieję że będzie mocniejsza od PP 0,23mm

• 1 miesiąc temu...

Ja mam taką ciekawa obserwację dotyczącą plątania się plecionek. Mianowicie - gdy nawijałem zgodnie z zaleceniami - tj. 1 mm poniżej krawędzi szpulki dość często bywało splątanie. A to spadł zwój a to jakieś "ptasie gniazdo" nie wiedzieć dlaczego... I nie miała znaczenia klasa plecionki. Tak samo było przy badziewnym chińczyku jak i J-brajd. Problem znikł, gdy plecionki na szpuli ubyło do 3, może i więcej poniżej krawędzi szpuli. Teraz wszystko jest ok. Żadnych splątań nie ma, a przecież łowię tak samo, tymi samymi przynętami w taki sam sposób zwijam, podobnie co 2- 3 wędkowania silikon na plecionkę aplikuję.

• Like 5

Specjalnie zmierzyłem suwmiarką odległość od krawędzi nawiniętej plecionki do rantu szpuli na trzech różnych kołowrotkach 2000 daiwa i 2x 2500 Shimano (pletki: 0.4 0.6 i 0.1 PE) Na wszystkich trzech wyniosła ona 1,4mm. Nie łowię obrotówkami ani wahadłówkami. Nie pamiętam żeby kiedyś jakieś samoistne splątanie powstało. Proponuję wymienić plecionki na lepsze i powinno pomóc. Pozdrawiam

Dam wam prostsze rozwiązanie - nawińcie ze stożkiem od strony pokrętła, można nawinąć wtedy prawie pod samą krawędź. Stożek duży być nie musi, wystarczy minimalna różnica, zresztą im większa, tym mniejsza pojemność szpuli. Nawinięcie więcej od drugiej strony to tragedia, nawinięcie z równomiernym rozłożeniem na szpuli to zazwyczaj konieczność zostawienia większej odległości od rantu. 

Edytowane przez psulek
  • Like 2

Połowiłem już trochę ygk veragass 0.6PE oraz 0.8. Praktycznie niczym nie różnią się od ygk egi metal tyle że kolorki trochę inne. Tracą kolor równie jak egi metal wiadomo, kolory są ale jakby wyblakłe. Cenowo trochę mniej niż ygk egi metal. Ta 0.6PE super się sprawdza pod kropki i oksy. Lata mi z tego naprawdę daleko. 0.8PE jest trochę mocniejsza tak po za tym wszystko jak egi metal 0.8 PE cena niższa. Także gdyby ktoś się wahał śmiało może wypróbować. Kupiłem jeszcze ygk super jigman x8 1.0PE 20lb. Powiem że w porównaniu do 1.0 egi metal to jakby była kilka razy mocniejsza. Sam nie wiem czy na szczupaki i sandacze nie stykła by 0.8 PE. Widać ma moc, jest śliska, dobrze z tego lata czuć moc w tej plecionce. Myślę że sumiki w granicach rozsądku bez problemu by wyjechały, wiadomo określone warunki też by musiały sprzyjać. Zaskoczyła mnie ta plecionka,zobaczymy co będzie później z tym jigmanem. Pozdrawiam

• Like 7