Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz proszę coś więcej o tej x-plasma.

Jaka grubość używasz i jak się spisuje ogólnie.

Najważniejsze parametry dla mnie to moc i ciasny mocno 'zbity' splot żeby pod palcami się nie rozwarstwial zbyt łatwo i nie robił płaski.

Trochę więcej to pisałem o niej wcześniej. Jak dasz namiary na priv to po prostu wyślę Ci z metr używki i sam sobie popatrzysz

Tomek

Wg mnie to najgorsza relacja cena do jakości. Ten varivas strzępi się, traci kolor i pęcznieje. Daj znać po kilku wypadach czy podzielasz te spostrzeżenia.

Pierwsze spostrzeżenie tani nie był.

Następne po wypadzie na Rugię gdzie ma być podstawowym zestawem, czyli za jakieś 2 tygodnie

Tomek

• Like 1

Poszukuje wytrzymałej i cichej plecionki. Łowie w zbiornikach bez drzew oraz ostrych kamieni. Przymierzałem się do kupna Egi Metal ale czytałem, że jest głośna na przelotkach. Rozważam również zakup Mamoi Oshikage 0.091mm jednak wyczytałem, że szybko traci wytrzymałość. Budżet 100 zł. Pozdrawiam zaglądających.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

W tym wątku jest bardzo duży chaos. Przeczytałem jego część i więcej w nim komentarzy nie na temat niż konkretnej wiedzy, ale dziękuje za podesłanie.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Rybak98

No właśnie, taka tu występuje sprzeczność, niby mniejsza gęstość a jednak tonie. Przerobiłem kilka plecionek - wszystkie tonęły. 

Łowię specyficznie bo wypuszczam przynętę na znaczne odległości, a potem mam problem "z wyrwaniem" plecionki z wody. Nie mówiąc o tym, że przynęta idzie głębiej niż bym chciał.

Obecnie używam nowej PowerPro Maxcuarto i na pewno nie jest to linka pływająca... 

No właśnie, taka tu występuje sprzeczność, niby mniejsza gęstość a jednak tonie. Przerobiłem kilka plecionek - wszystkie tonęły. 

Łowię specyficznie bo wypuszczam przynętę na znaczne odległości, a potem mam problem "z wyrwaniem" plecionki z wody. Nie mówiąc o tym, że przynęta idzie głębiej niż bym chciał.

Obecnie używam nowej PowerPro Maxcuarto i na pewno nie jest to linka pływająca... 

To u Ciebie jest chyba woda rzadsza:) 

Kiedyś nieopatrznie zabrałem kołowrotek z plecionką do odległościówki. Zwyczajnie nie dało się łowić - nie można było w rozsądny sposób, czyli ruchami wędziska ją zatopić.

Być może, przyczyna leży w silikonie którym co jakiś czas pryskam plecionkę. CX 80.

Edytowane przez eRKa

To u Ciebie jest chyba woda rzadsza:) 

Kiedyś nieopatrznie zabrałem kołowrotek z plecionką do odległościówki. Zwyczajnie nie dało się łowić - nie można było w rozsądny sposób, czyli ruchami wędziska ją zatopić.

Być może, przyczyna leży w silikonie którym co jakiś czas pryskam plecionkę. CX 80.

Rzadsza nie rzadsza, konia z rzędem temu co zaprezentuje pływającą plecionkę :) taką przynajmniej po dniu użytkowania (bo nowa ze szpulki faktycznie unosi się na powierzchni przez jakiś czas). Ten sposób z CX80 na pewno poprawia pływalność, ja stosowałem środek do much suchych, ale szybko spływa z linki.  

• Like 1

Też tak łowiłem i rzeczywiście ten problem może występować,  ale musisz raczej daleko wypuszczać jeżeli masz problem z wyrwaniem i napięciem linki. Nie wiem czy znajdziesz produkt który nie będzie tego robił. Moim zdaniem przytapia głównie nurt - zawsze robi się większy lub mniejszy balon a prąd napierając na linkę lekko ją zatapia.

• Like 2

Dokładnie problem z tego wynika. Wypuszczam na 80-100m i nawet gdy nie ma agresywnego prądu plecionka zachowuje się jak linka muchowa inter (mimo, że nadrzucam). Spróbuję z silikonem, ale to pitolenie straszne a i uwalić się można przy tym zdrowo. Nie wiem też jak to wpływa na wodę i ryby, w końcu to chemia. Człowiek posmaruje a potem się dziwi, że brań nie ma :)  

Łowienie ze 100m na wypuszczanego to nierealna bzdura. Myślę, że połowa tego dystansu to już wyczyn. Wiele lat trenowałem technikę na wypuszczanego i zwykle 40m wystarczyło żeby ryby nie miały szans wyczuć, że jestem na brzegu. Ostatecznie porzuciłem tą zabawę bo można to obejść inaczej, niemniej 100m to żart.

• Like 1

Staraj się zza zakrętu może......

Kurcze, nie pomyślałem, podpowiedziałeś mi fajne rozwiązanie. Może jak będzie ostry i zewnętrzny to plecionki nie będzie przytapiało.

@guciolucky

Nie wiem Kolego co i jak trenowałeś, może trzeba było zmienić trenera ;) Byłbym ostrożny z tak zdecydowanymi wypowiedziami, to że Ty nie potrafisz lub nie widzisz w tym sensu nie oznacza, że tak faktycznie jest. Wzmianka, że ryby mnie widzą i słyszą to był żart, myślałem że niewiele trzeba wysilać rozum aby to dostrzec. Wiele ładnych ryb wyjąłem i spod nóg i ze 100m. Jak się dba o ostrość haków, linka jest wyprostowana a kij dość sztywny to nie ma z zacięciem najmniejszego problemu. Jedyny ból, to ból nadgarstka po długim holu większej sztuki.

• Like 1

W sumie jakby jeszcze podwoić ten dystans to krzywizna ziemi powodowałaby bycie niewidocznym dla ryby....  :ph34r:

Nie da rady. Żeby skorzystać z tego triku trzeba by wypuszczać na długie kilometry a nie na setki metrów. Musiałbym kupić kołowrotek z duuuużą szpulą ;).  Nie wiem jak tam u Ciebie się zakrzywia na 200m ale u mnie niewiele :).

Edytowane przez rybacz
  • Like 2