Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Chcesz drogą i dobrą to proponuję Varivas Avani Seabass si-x PE 1.2. Będziesz zadowolony.

Używałem w tym roku. Rzutowo kapitalna, ale jeśli chodzi o wytrzymałość, to tutaj już mam zastrzeżenia. Czterosplotowy Sunline wg mnie jest dużo lepiej opisany, tzn parametry podane przez producenta mają dużo więcej wspólnego z rzeczywistością. Jeśli chodzi o Varivasa, to wg mnie przy łowieniu na rafach, na dużej rzece typu Wisła, gdzie może zdarzyć się przyłów suma, nie schodziłbym poniżej PE1.5 - zwłaszcza, że ta konkretna linka jest naprawdę cienka, nawet jak na varivasa. Druga sprawa, to mimo przyponu fluorocarbonowego, należy częściej przewiązywać linkę i kontrolować stan ostatniego odcinka. Jeśli chodzi o zasięg rzutu, nie miałem do tej pory lepszej linki - porównując do power pro, stren sonic, sunline czy varivas sea bass max power.

• Like 1

Chcesz drogą i dobrą to proponuję Varivas Avani Seabass si-x PE 1.2. Będziesz zadowolony.

Dzięki, pytanie gdzie ją kupię?? Bo nigdzie nie ma w Polsce ani na aliexpress.

Czy jakieś inne linki polecisz? Zastanawiam się między tą co poleciłeś, a też między Momoi Ryujin i YGK G-SOUL X8 UPGRADE PE.

Kurcze przejrzałem ponad 100 stron i ciężko coś wybrać. Dużo dyskusji jest o cienkich linkach na okonia, a potrzebuję na szczupaka do 30-35 gram przynęty.

Dzięki, pytanie gdzie ją kupię?? Bo nigdzie nie ma w Polsce ani na aliexpress.

Czy jakieś inne linki polecisz? Zastanawiam się między tą co poleciłeś, a też między Momoi Ryujin i YGK G-SOUL X8 UPGRADE PE.

Kurcze przejrzałem ponad 100 stron i ciężko coś wybrać. Dużo dyskusji jest o cienkich linkach na okonia, a potrzebuję na szczupaka do 30-35 gram przynęty.

Kupowałem ją w sklepie krokodyl.sklep.pl

Jednak teraz niedostępna.

Mnie internet pokazuje dostępność YGK PE #1,5 zarówno na Allegro jak i w Fishing-Mart. Chociaż pod 60 gr pewnie lepsza byłaby PE #2,0

Tomek

Pod 60g brałbym #2....ale POWER PRO . To chyba ok. 0,23 po naszemu. To tak skromnie. Raczej 0,28.

Szkoda odstrzelonych wabików.

Edytowane przez popper

Witam, 

Równocześnie z kołowrotkiem szukam do niego plecionki. 

Daiwa Ninja Jigger 7-28g, prawdopodobnie : Kołowrotek Daiwa Ninja 4000.

Do tej pory używałem żyłki bo łowiem na ten kijek tylko szczupaki, ale chce spróbować łowić sandacze.

Jaka polecacie? Budżet najlepiej do 100zł bo to moja pierwsza plecionka i nie wiem czy się w ogóle przestawię.

Dzięki za info

• Like 1

Witam, 

Równocześnie z kołowrotkiem szukam do niego plecionki. 

Daiwa Ninja Jigger 7-28g, prawdopodobnie : Kołowrotek Daiwa Ninja 4000.

Do tej pory używałem żyłki bo łowiem na ten kijek tylko szczupaki, ale chce spróbować łowić sandacze.

Jaka polecacie? Budżet najlepiej do 100zł bo to moja pierwsza plecionka i nie wiem czy się w ogóle przestawię.

Dzięki za info

http://jerkbait.pl/topic/148671-s-japońska-plecionki-duel-rewelacyjna-jakość-świetna-cena/?p=2830632

w rozm. 1.2#

• Like 2

Nawet 1.5 , naprawdę godna polecenia. W tych kosztach rewelacja. Przy sunline którego też tak używam to jest dużoooo lepsza.

Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Cześć,

temat: plecionka do spinningu za sumem - jaka?

pzdr,

Tomek

Tomek, zajrzyj tu na TCB8, grubsza jest w dobrej cenie i powinieneś być z niej zadowolony:

http://jerkbait.pl/topic/149347-s-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-promocje-na-przewijane-x-plasma-siglon-fc-siglon-wire-promocja-p-line-wysy%C5%82ka-za-0-od-50-pln-ekstra-10-od-150-pln/

Cześć, myślałem o niej, ale chciałem popyt02ać o inne opcje. Chyba wezmę TCB8 PE 3. Tylko 150 czy 300m? Edytowane przez domeldoom

Ile to już nie pomogę - zależy od kołowrotka i preferencji i gdzie łowisz. W wątku jest w ofercie albo 135 albo 270. Z łódki 135 spokojnie wystarczy. 270 to już sprawa dyskusyjna - jak z brzegu w rzece, to niekoniecznie zmieni sytuację. Jak na zbiorniku, to może się przydać≥

Wojtek, daj spokój, przecież przy łowieniu sumów kolor linki ma diametralne znaczenie, szczególnie nocą, biorąc pod uwagę, że TCB8 ma ciemnozielony kolor to im szybciej wyblaknie tym będzie lepiej widoczna i sum nie strzeli ;)

3319682.gif

B)

Edytowane przez Voiteh
  • Like 3

Wojtek, daj spokój, przecież przy łowieniu sumów kolor linki ma diametralne znaczenie, szczególnie nocą, biorąc pod uwagę, że TCB8 ma ciemnozielony kolor to im szybciej wyblaknie tym będzie lepiej widoczna i sum nie strzeli ;)

Kolego, to było pytanie dotyczące właściwości samej plecionki, nie tego czy to ma znaczenie przy nocnym spinningowaniu za sumem czy też nie.

p.s. Twoje uwagi absolutnie nic nie wnoszą, więc daruj sobie, proszę.

p.p. jeśli w jakiś sposób są "jajcarskie" to żal mi gości, mających poczucie humoru, pozwalające im się z tego śmiać...

Edytowane przez domeldoom

A co wspólnego ma, tempo utraty barwnika z linki, do "właściwości samej plecionki"?

Pomijając fakt, że nie można tego określić w żaden sposób, gdyż proces jest wypadkową zawartości koloidów w wodzie, temperaturą, napięciem linki i czasem oddziaływania.

Edytowane przez guciolucky

Cześć,

A co wspólnego ma, tempo utraty barwnika z linki, do "właściwości samej plecionki"?

Tego nie wiem, nie jestem specem od włókien i ich technologii, stąd wątpliwości.

Rozważam takie opcje:

1. Może być tak, że same włókna nie zmieniają właściwości fizykomechanicznych, ale z powodu słabej kompatybilności pomiędzy polimerem włókna, a barwnikiem lub pigmentem tracą kolor.
  2. Utrata koloru może nic nie znaczyć dla samych właściwości użytkowych, ale gdy jest inny powód utraty koloru to może tak być.
  3. Może też teoretycznie zaistnieć sytuacja, że linka traci szybko kolor, co jest bezpośrednio związane z utratą parametrów, na których faktycznie nam zależy.

Pomijając powyższe, może być tak sytuacja, że kupuję pletkę żółtą bo chcę żółtą i utrata koloru mnie smuci.

Pomijając fakt, że nie można tego określić w żaden sposób, gdyż proces jest wypadkową zawartości koloidów w wodzie, temperaturą, napięciem linki i czasem oddziaływania.

Zgadzam się, jest to jednak powiązane z  powyższymi uwagami.

pozdrawiam,

Tomek