Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

@Gapn To nie jest tak, że japończycy podają zawyżoną wartość. Po prostu rynek US ma swoją specyfikę i podaje się tam inne wartości - wytrzymałość na węźle, podczas gdy na resztę świata maksymalną wytrzymałość liniową (bez węzła). Power Pro jest tak samo w wersji na USA i resztę świata. Przykładowo rozmiar 0.15 sprzedawany w Stanach ma podaną wytrzymałość 10lb na węźle (~4.6kg), a ta sama plecionka sprzedawana na EU ma podane już 9kg. Tak samo robią też inni producenci.

Wracając do twojego pytania odnośnie grubości, w przypadku Sunline bardzo dobrze sprawdza mi się przelicznik pod tytułem PE/10 to mniej więcej odpowiednik grubościowy tego, co w sklepach, patrząc w rozmiarach rzeczywistych, a nie z etykietki. Przykładowo PE 1.2 odpowiada większości plecionek 0.12-0.13mm.  W twoim przypadku optymalne by było coś w okolicach PE 0.8 , może nawet PE 1 . Mam gdzieś próbkę EGI 0.6 i grubość jest praktycznie taka sama jak Siglona 0.6, może egi minimalnie grubsza, ale naprawdę są to różnice które równie dobrze mogą wynikać z dokładności procesów produkcyjnych, więc powyższe powinno się sprawdzić i dla EGI.  Podsumowując - potrzebujesz zapewne czegoś w rozmiarze PE 0.8-1 .  Moim zdaniem rozmiar PE 0.4 będzie za delikatne do takiego kija i możesz się niemiło rozczarować. 0.4 bardziej w stronę okoni na UL. Siglon 4x wypada bardzo fajnie w stosunku jakość/cena i kolory, ale markę wybierzesz sobie jak ci już pasuje czy inni doradzą.

• Like 3

[...] plecionka wymaga FC [...]

Zbyt duże uproszczenie, plecionka nie wymaga FC, jeśli już, to tylko specyfika łowiska czasami wymusza użycie fluorocarbonu. Ale osobiście łowię na plecionki (zresztą niemal wyłącznie) sporo ponad 20 lat  i w zasadzie FC nie stosowałem (nawet na rafach), no może dwa razy spróbowałem. Natomiast plecionki czterosplotowe są mniej podatne na splątania, bowiem z reguły są nieco sztywniejsze, co w znacznym stopniu obniża tendencje splątaniowe. Inna jeszcze poruszona kwestia to "pomaganie w rzutach" poprzez zastosowanie cieńszej plecionki niż żyłka. Temat trudny, bo jest wiele zmiennych (i rodzajów plecionek i żyłek), niemniej jest to jak najbardziej realne. Mam wrażenie, które towarzyszy mi od dawna, że dalej rzucam właśnie plecionką (sic!), oczywiście mogę się mylić, ale wolałbym mieć rację ;). Jeśli jednak zależy mi na odległości (co na Wiśle jest często priorytetem), to w pierwszej kolejności zwracam uwagę na lotność przynęty, jak również skorelowanie ciężaru przynęty z możliwościami rzutowymi wędziska, by zoptymalizować ładowanie blanku. Tak czy inaczej, sama plecionka wszystkiego nie rozwiąże.

• Like 2

Panowie, zastanawiam się nad wyborem plecionki na ten sezon. Szukam czegoś do łowienia kleni i jazi z Wisły. Plecionka ma współpracować z kijem Savage Gear Parabellum 3-16, raczej do lekkich przynęt. Do tej pory używałem Kamatsu Techron 0,08 olive green i zasadniczo byłem zadowolony, ale liczę na to, że uda się znaleźć coś jeszcze lepszego. Zastanawiam się nad Egi-metal i tu pojawia się pytanie - w jaki rozmiar celować, żeby zachować parametry porównywalne pod względem wytrzymałości do mojej starej plecionki? Lektura wątku, zamiast przynosić odpowiedzi, generuje nowe pytania :) Nie jestem w stanie odcedzić tego marketingowego bełkotu od rzeczywistych parametrów, a celowe mieszanie przez producentów wytrzymałości liniowej z wytrzymałością na węźle i zawyżanie obu dodatkowo wprowadza mętlik w głowie. Czy w tym wypadku Japończycy zawyżają dwukrotnie w stosunku do producentów amerykańskich, jak pisał ktoś wcześniej? Zapewne nie pozostaje mi nic innego, niż sprawdzić samemu. A ponieważ nie chcę kupować od razu 3 różnych rozmiarów, to wracam do pytania z początku posta - jaki rozmiar? Celować w 0.4? A może coś zupełnie innego niż Egi?

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

sprawa bardzo prosta......kilka dni temu doszła do mnie od Kolegi #psulek dobra plecionka, Sunline Siglon x4 PE 0.5.......seledyn......ignorując powodziową wodę, pojechałem na testy.....znam tę linkę z mocniejszych rozmiarów, ale i ta będzie dość wytrzymała, mimo tego, że jest cieniutka.....a rzuty.....oj, robaczkiem na główce wolframowej poniżej grama przerzucałem Narew (dobrze ponad 20 metrów)......co prawda z wiatrem, ale robi wrażenie, kijek nie aż taki ultralajt......skorzystaj z dobrej rady i kup Siglona w dowolnym kolorze, koniecznie x4 (tzn. nie tyle koniecznie, co rozsądnie), PE 0.8 będzie dość dobrym kompromisem, super na duże klenie i ewentualne przyłowy.....na pewno nie PE 0.4.....PE 0.6 za to zapewne dałaby już radę, właśnie ten rozmiar stosowałem przy kleniach, ale Duel czy Varivas w palcach wydawał mi się nieco grubszy od tego Siglona......może to tylko wrażenie, ale skoro #psulek sugeruje nawet PE 1.0, to coś musi być na rzeczy ;)

tak czy siak warto tę plecionkę sprawdzić samemu, jest niedroga i nie ma co opierać się na zdaniu innych.....mnie polecono ją kiedyś, teraz ja polecam ją innym......być może nie jest najlepsza na świecie, ale może stanowić dobry punkt odniesienia :)

Edytowane przez cristovo
  • Like 7

Nie wiem, na jakim odcinku Wisły będzie łowione, ale klenie sugerują kamienie, a kamienie sugerują, ze nie warto się pchać z linką poniżej PE1.0. Jeśli w dodatku przy okazji kleniowania zdarza się rzucić za boleniem, czy brzaną, to śmiem nawet stwierdzić, ze PE1.2 byłoby lepsze. Wszelkie PE0.4 czy 0.6 zostawiłbym na małe rzeczki, a nie Wisłe.

• Like 5

Hmm, może i dobrym tylko czym sie kierować?

Wytrzymałością plecionki na węźle, na łaczniku czy podawaną na opakowaniu? Na opakowaniu z Polski, Japonii, USA czy Chin?

Jak dobrać tę plecionkę do kijów z USA, z Japonii, z Polski, z Chin z Ukrainy?

Jak do robionych w pracowni w różnych systemach zbrojenia np. Fuji KR czy Delta+Delfin czy nawet do takich, które nie mają opisów mocy czy C.W?

• Like 1

Jestem ciekawy

Jaki rozmiar pasuje to YGK / Siglon dla szczupak i sandacz, A okoń ?

Na szczupaka i sandacza taka sama, jak rozmiar buta. Na okonia trzeba podzielić przez pierwiastek z dwóch.

Wybacz Kolego, ale w watku, który ma kilometr, zadajesz pytanie z czapy, zatem i odpowiedz jest adekwatna.

• Like 3

Hmm, może i dobrym tylko czym sie kierować?

Wytrzymałością plecionki na węźle, na łaczniku czy podawaną na opakowaniu? Na opakowaniu z Polski, Japonii, USA czy Chin?

Jak dobrać tę plecionkę do kijów z USA, z Japonii, z Polski, z Chin z Ukrainy?

Jak do robionych w pracowni w różnych systemach zbrojenia np. Fuji KR czy Delta+Delfin czy nawet do takich, które nie mają opisów mocy czy C.W?

ee tam, nie ma co komplikować prostych rzeczy.....ale jak już ktoś chciałby szukać jakiejś zasady, to może być i np. taka - moc kija w funtach wskazuje maksymalną grubość plecionki w nomenklaturze PE - brzmi może bez sensu, ale teraz sobie uświadomiłem, że w moim przypadku taka zasada działa od dawna, zupełnie podświadomie, na zasadzie zwykłego zdrowego rozsądku czy jakiegoś skromnego doświadczenia, po prostu na czuja.....czyli kij 12 lb, to plecionka max PE 1.2.....kij 10 lb, plecionka max PE 1.0.....8 lb, max PE 0.8.....przy japońskich linkach i przyzwoitych blankach sprawdza się.....a minimalne wartości to powiedzmy dwa oczka niżej.....i mamy zakres.....kij 12 lb obsługuje linki od PE 0.8 do 1.2......kij 10 lb od PE 0.6 do 1.0.....itd.....a zasada rezerwowa jest taka, że można dać oczko wyżej i niżej, hahahahaha.....Elitka 12 lb zniesie także plecionkę PE 1.5, jeżeli będzie taka potrzeba, głównie przy mocno zaczepowym łowisku i stosunkowo ciężkich przynętach (ale taka Elitka i tak ma raczej bliżej 15 lb moim zdaniem).....z drugiej strony nie będzie rwała linki PE 0.6, o ile.....

.....no właśnie, o ile ktoś z głową używa hamulca kołowrotka i stosuje odpowiednie przypony z żyłki czy fluorocarbonu.....tak więc nie da się połamać kija przez zbyt mocną linkę główną, jeżeli do tego dojdzie, to zawsze będzie to jakiś błąd wędkarza :P  :rolleyes:  :D 

a tak na poważnie, zamiast czytać do znudzenia forum, zamiast analizować opisy mocy na opakowaniach, trzeba kupić kilka szpulek, trzeba je nawinąć na kołowrotki, do łapki kilka kijków o różnej mocy i zastosowaniu, różne przynęty o różnych gramaturach i nad wodę! nic nie zastąpi własnego doświadczenia, a do jego zdobycia naprawdę nie potrzeba ani wyjątkowo dużo czasu, ani nawet ajkju powyżej 190 ;) 

• Like 5

@duszekpl Do łowienia w rzece używam Sunline X-Plasma PE1, również Siglona 1.2 - w opcji średni spin 7-28g. Do okoni PE 0.4-0.6. Rozmiary PE0.2-PE0.3 to już typowy XUL do mikroprzynęt. Są niesamowicie cienkie, jak włos, ale coś za coś. Realnie na węźle wytrzymują 0.8 i 1.3kg, na łącznikach bezwęzłowych PE 0,3 wytrzymała około 1,8kg. Informacyjnie - uczciwe żyłki 0,12-0,13 wytrzymują 0,9kg na węźle. Gdzieś na forum przeczytałem, że pe 0,3 to kiepski produkt, bo ktoś ją rwał przy odstrzeliwaniu. Nie wiem czego się spodziewał przy takiej cieniźnie, szarpania kołków z dna? [emoji848].

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

• Like 8

Odebrałem dzisiaj paczkę od kolegi psukek z plecionką Sunline Siglon Pe 0,2 z myślą o łowieniu białorybu. I powiem Wam, że petarda. Takiego włoska to się nie spodziewałem. Sama agrafka to będzie lecieć i lecieć, nawet z kija od szczotki ;D

Edytowane przez Kamyk88
  • Like 3

Stosuje ktoś plecionkę Berkley FireLine Ultra 8 Smoke? Jeśli tak, to jakie są wasze opinie?

Pewnie bede w mniejszosci ale bardzo ja lubie. Mam ja na wiekszosci spinningowych kolowrotkow w smoke albo crystal kolorze (6-12 lb). Na poczatku bedzie bardzo sztywna (prawie jak drut) ale jak troche pokrecisz to robi sie, wedlug mnie, idealna. Oczywiscie co czlowiek to opinia i wielu jej nie lubi dlatego najlepiej jak sam sprubujesz. 

Pewnie bede w mniejszosci ale bardzo ja lubie. Mam ja na wiekszosci spinningowych kolowrotkow w smoke albo crystal kolorze (6-12 lb). Na poczatku bedzie bardzo sztywna (prawie jak drut) ale jak troche pokrecisz to robi sie, wedlug mnie, idealna. Oczywiscie co czlowiek to opinia i wielu jej nie lubi dlatego najlepiej jak sam sprubujesz. 

Dzisiaj kupiłem 0,10mm, będzie specjalnie nawijana na nowego Stradica. Plecionka zrobiła na mnie duże wrażenie, jeżeli chodzi o gładkość. Przetestowałem na niej kilka węzłów, z pomocą ciężarków. Tu radziła sobie trochę gorzej od mojej starej linki. Przy kilku próbach ledwo wytrzymywała 3,75kg, przy 3kg skuteczność węzła uni knot wahała się w 50%. Martwi mnie że tak strzela... Też tak masz?

Niestety skończyły mi się zapasy mojej ulubionej plecionki Stren Sonic Braid. Czy jest ktoś w stanie polecić coś podobnego do średniego spiningu?

Swego czasu miałem podobny problem. Przerzuciłem sporo plecionek, podobne właściwości ma czterosplotowa Team Dragon Braid (chyba konfekcjonują plecionki Momoi). Słyszałem też, że porównywalna jest P-Line (też 4), ale tej akurat nie testowałem.  

Dzisiaj kupiłem 0,10mm, będzie specjalnie nawijana na nowego Stradica. Plecionka zrobiła na mnie duże wrażenie, jeżeli chodzi o gładkość. Przetestowałem na niej kilka węzłów, z pomocą ciężarków. Tu radziła sobie trochę gorzej od mojej starej linki. Przy kilku próbach ledwo wytrzymywała 3,75kg, przy 3kg skuteczność węzła uni knot wahała się w 50%. Martwi mnie że tak strzela... Też tak masz?

Wiem ze z jakis magicznych powodow czasami producenci urzywaja inne specifikacje w roznych krajach. 

Wedlug strony berkley (https://www.berkley-fishing.com/products/fireline-ultra-8-1447326) 0.12mm jest szacowana do 1.8 kg, a 0.10mm nie ma nawet na rynku u nas. Wedlug tego przekroczyles juz jej limit.

Nie testowalem jej w garazu ale nigdy nie mialem problemu z urwaniami. Plecionki wiaze zawsze palomer.

Edytowane przez Rando

Cześć, po wstępnych oględzinach kupiłem Sunline Siglon PE ADV. Wersja multicolor o grubości PE 1,5 i nominalnej wytrzymałości na zerwanie 18lb max 25lb( chyba nikt nie wie co to znaczy, mnie najbardziej interesowałaby minimalna siła potrzebna do zerwania). Grubość bardzo podobna do YGK Upgrade PE 1,5 i wizualnie i pod względem zajmowanego miejsca na szpuli. Tak jak pierwszy Sunline 8PE wręcz prawie okrągła, ale od niej zdecydowanie bardziej śliska ( jak inne najlepsze ) i ścisła, no i trochę sztywniejsza. Faktycznie jakby czymś wypełniona oraz otulona. Test na zerwanie 8,4; 9,5; 7,8 kg. Dwie skrajne próby zerwane zaraz przy łączniku bezwęzłowym, środkowa ok 20 cm od łącznika. Szorowanie prawie 2 razy lepiej niż tak chwalona niedawno YGK JIGMAN. 40 razy. Niestety próba na dość ostrym nożu ciągle wykazuje dużą przewagę żyłki. Zapomniałem dopisać, że kolory są lepiej rozłożone i zdecydowanie bardziej intensywne niż w innych znanych mi plecionkach.

Tomek

Edytowane przez kostom63
  • Like 6