Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem co może pokonać drzewo? Może to? https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/sznury-pasy-i-lancuchy/linki-stalowe.html

1.5 pe to 25 lb, a ty się pytasz o 15? Przychodzi mi jeszcze na myśl mithril - ten może się nada.

Edytowane przez HaDe

Słuszna uwaga, dzięki ????

B@bolen30, dobry pomysł, wziąłem mu SeaKnighta z aliexpress, powinno działać.

Edytowane przez wojciiech

Kup takiego samego sunline tylko 2.0 PE. Grubość będzie taka jak w power pro 15lb, jak konkretny zaczep to i 50lb nie da rady. Może trzeba zainwestować w odczepiacz do przynęt. Ja mam u siebie na multikach nawinięta sunline x4 pe 1.7 30lb,

2.5 40lb i 3.0 50lb oraz na kołowrotku x8 0.8 12lb. Dla mnie to dobre plecionki warte polecenia i albo mocniejsza plecionka i coś tam mniej będzie rwania albo jak kolega polecał castorama.

Edytowane przez mepps
  • Like 1

Jak zaczyna albo ma problem z tego typu sytuacjami, to czajnik jest najrozsądniejszym wyborem lub  grubsza linka.  Tylko czajniki są często mocno przegrubiono - co jakiś czas kupuję dla żartu i wszystkie linki nie trzymają mocno rozmiaru. Raz dostałem 0,04mm grubości tak na oko PE 1.2 . Więc przed zakupem lepiej rozpoznać sytuację na forum.

BTW - za 42 PLN jest 135m P-Line TCB 4x , pewnie rozmiar 0,20-0,26mm byłby odpowiedni.

• Like 1

Koledzy, kupiłem mojemu Tacie Sunline Siglon 4x 1.5.

Niestety, Tata nie obchodzi się zbyt subtelnie ze sprzętem i co chwile rwie coś na drzewie.

Czy moglibyście polecić sensowną linkę o mocy ok. 15 lb, która nie będzie tak podatna na rwanie? Nie chodzi tu w ogóle o kwestie typu branie wody, czy płaska itp. Tata w ogóle o ttakie kwestie nie dba

Kup Power Pro x4 15lb to na nasze chyba jest 0,19mm lub Kastking Superpower Braid o podobnej wytrzymałości linki mało subtelne  ale pancerniki.

• Like 1

• 3 tygodnie później...

Panowie jaką wytrzymałość plecionki na okonia wybrać. Na pewno sunline siglon bo takiej używam na sandacze i szczupaki i jestem zadowolony, tylko zastanawiam się między :

6 lb / 2,7kg / PE #0.4 / 0,10mm

8 lb / 3,6kg / PE #0.4 / 0.12mm

10 lb / 4,5kg / PE #0.6 / 0,13mm

Nie łowię na codzień takimi nitkami, jak już łowiłem okonie czy klenie to żyłką. Plecionka będzie używana na zmianę kijami Avid AVS 70MLF2 i 96LM2. Pierwszy z opadu gumki 5-7cm na główkach 5-15gr, drugi woblery 2,5cm-4,5cm, obrotówki 1-2, cykady itd.

Z góry dziękuję za pomoc.

Panowie jaką wytrzymałość plecionki na okonia wybrać. Na pewno sunline siglon bo takiej używam na sandacze i szczupaki i jestem zadowolony, tylko zastanawiam się między :

Nie łowię na codzień takimi nitkami, jak już łowiłem okonie czy klenie to żyłką. Plecionka będzie używana na zmianę kijami Avid AVS 70MLF2 i 96LM2. Pierwszy z opadu gumki 5-7cm na główkach 5-15gr, drugi woblery 2,5cm-4,5cm, obrotówki 1-2, cykady itd.

mimo wszystko, patrząc na skrajne dane, korzystałbym z dwóch linek.....guma 7 cm i 15 gramów ołowiu to już jednak kaliber większy niż lekki, tu bez problemu można używać plecionki PE 1.0 czy nawet 1.2.....Avidy poradzą sobie z mocniejszą plecionką, a ryzyko urwania przy rzucie zdecydowanie mniejsze, podobnie zaczepy.....im ciężej, tym więcej zaczepów, tak jakoś wychodzi.....rozważ może dwie szpule, na jednej PE 0.6, na drugiej PE 1.0.....albo PE 0.5 i 0.8......Sunline Siglon x4 jak najbardziej się sprawdzi

Jaka plecionkę polecacie na okonia grubość 0,04.w budżecie do 100pln

jak wyżej, Sunline Siglon x4 w dowolnym umaszczeniu kolorystycznym....co prawda sam używam do takich zastosowań PE 0.5, ale zdaje się nieco cieńsza ma równie dobre opinie

Edytowane przez cristovo
  • Like 2

Jeśli musi to być Sunline to polecam ADV. Moim zdaniem dużo lepszy. Do główek 15 gr plus guma to PE 0,6 minimum.
  • Like 1

Jaka plecionkę polecacie na okonia grubość 0,04.w budżecie do 100pln

Moim zdanie również tym budżecie tylko 4sploty. A tu bym wybrał YGK Upgrade. Ale kolega Psułek miał niedawno promocje i tam była za 110 zł Sunline ADV 8splotową w grubości 0,5 PE którą zdecydowanie polecam

Tomek

Jeśli to pytanie do mnie to tak mam osobiste porównanie tych plecionek. Właśnie niedawno kupiłem ADV w różnych rozmiarach i szykuję się do napisania kilku słów. PE 0,4 przeszła test łowienia cały dzień w mrozie.

Tomek

pytanie oczywiście do Ciebie, tak wynika z chronologii.....będę wdzięczny.....co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie, w przypadku XPlasmy takie sobie.....co mnie bardzo zaskoczyło, ponieważ tańszy Siglon x4 jest świetny.....boje się nieco ADV, ale ciekawi mnie ta linka ;)

Też nie jestem fanem Sunline Siglon x8 szczególnie w cienkich rozmiarach. Pierwszy Sunline PE był super. X-plasma taka sobie. ADV super mi się podoba. Jak piszę sprawozdanie z testu staram się nie mieszać swoich opinii czy odczuć. Ale tutaj sobie pozwoliłem. Również YGK Upgrade x8 to mój faworyt x4 tylko PE 0,2 używam i jestem bardzo zadowolony. Mimo, że pierwsza moja YGK to jakiś G-soul x3 bodajże, porażka totalna

Tomek

• Like 1

(...)co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie(...)

Też nie jestem fanem Sunline Siglon x8 szczególnie w cienkich rozmiarach.(...)

Tomek

Zgadzam się z Waszą opinią co do X8, natomiast polecam X4 - mocna, grubość bardzo zbliżona do deklarowanej w opisie.

Edytowane przez Alexspin
  • Like 1

pytanie oczywiście do Ciebie, tak wynika z chronologii.....będę wdzięczny.....co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie, w przypadku XPlasmy takie sobie.....co mnie bardzo zaskoczyło, ponieważ tańszy Siglon x4 jest świetny.....boje się nieco ADV, ale ciekawi mnie ta linka ;)

Nie ma się co bać :-)

Ok 3.5 miesiąca używam Siglona ADV tyle że 2.5pe.

Do tej pory jedyną linką, która wytrzymywała ostre czochranie po krzaczorach to był 4 splotowy sznurek PowerPro. Nie wiem jak cieńsze ale z tego Siglona Adv 2.5pe jestem mega zadowolony.

Jedyny minus to że musiałem odciąć na początku ok 15 metrów bo było płaskie zgrubienie tak ok 3 cm. Chyba jakaś wada produkcyjna. W PP też tak miałem raz.

• Like 2

Obecnie używam 0.8 PE duel hardcore milky blue. Kupiona od turika pod bolenia a teraz służy do łowienia miejskich sandaczy. Zabezpieczona cx80 ślizga się po torzitach z dowiązanym przyponem fc ok 2m. Ygk upgrade X8 co prawda leży nawinięta/zabezpieczona nieużywana ale mógłbym ją w ciemno polecić.

@Cristovo - tym masz ręce naznaczone tappingiem i hammer-on - zawsze linka będzie ci się lepić do opuszków. Co do tego która plecionka jest lepsza - Plasma czy ADV to zdania są podzielone - trzeba potestować. Spotkałem się z głosami na plus dla jednej jak i drugiej. Ja osobiście wolę Plasmę. Jedno jest pewne - x4 to niekwestionowany lider w stosunku jakość/cena.

Promo gwiazdkowe jeszcze wisi, jakby ktoś chciał skorzystać:

http://jerkbait.pl/topic/163474-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-materia%C5%82-na-stalki-siglon-wire-siglon-fc-promocje-p-line-sunline-saltimate-egi-sta-darmowa-wysy%C5%82ka/

Edytowane przez psulek
  • Like 1

Nie ma się co bać :-)

Ok 3.5 miesiąca używam Siglona ADV tyle że 2.5pe.

Do tej pory jedyną linką, która wytrzymywała ostre czochranie po krzaczorach to był 4 splotowy sznurek PowerPro. Nie wiem jak cieńsze ale z tego Siglona Adv 2.5pe jestem mega zadowolony.

Jedyny minus to że musiałem odciąć na początku ok 15 metrów bo było płaskie zgrubienie tak ok 3 cm. Chyba jakaś wada produkcyjna. W PP też tak miałem raz.

A to nieskromnie powiem "jam Ci to doradził". Cieszę się, że pomoc była przydatna
  • Like 2