hudy76 Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) Nie wiem co może pokonać drzewo? Może to? https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/sznury-pasy-i-lancuchy/linki-stalowe.html1.5 pe to 25 lb, a ty się pytasz o 15? Przychodzi mi jeszcze na myśl mithril - ten może się nada. Edytowane 28 Listopada 2021 przez HaDe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Kup jakąś z Chin i po problemie jakiegoś kastkinga często ktoś coś sprzedaje takiego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojciiech Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) Nie wiem co może pokonać drzewo? Może to? https://www.castorama.pl/produkty/narzedzia-i-artykuly/mocowania-i-laczenie/sznury-pasy-i-lancuchy/linki-stalowe.htmlSłuszna uwaga, dzięki ???? B@bolen30, dobry pomysł, wziąłem mu SeaKnighta z aliexpress, powinno działać. Edytowane 28 Listopada 2021 przez wojciiech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Myślę że szkoda kasy na towar minimum dwa razy droższy,skoro początki są dosyć trudne a linka czesto ulega zniszczeniu,więc poco przepłacać.A te chińskie wcale nie są takie złe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 (edytowane) Kup takiego samego sunline tylko 2.0 PE. Grubość będzie taka jak w power pro 15lb, jak konkretny zaczep to i 50lb nie da rady. Może trzeba zainwestować w odczepiacz do przynęt. Ja mam u siebie na multikach nawinięta sunline x4 pe 1.7 30lb, 2.5 40lb i 3.0 50lb oraz na kołowrotku x8 0.8 12lb. Dla mnie to dobre plecionki warte polecenia i albo mocniejsza plecionka i coś tam mniej będzie rwania albo jak kolega polecał castorama. Edytowane 28 Listopada 2021 przez mepps 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolen30 Opublikowano 28 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2021 Może łatwiej niekupowac linek tylko zabierac piłę spalinowa.Trafiajac w drzewo to nawet jak uda się wyczepic to linka już jest bardzo często mechanicznie uszkodzona,I zbyt długo nieposłuzy,narażajac nas na zerwanie.Wiec wybrał bym coś China. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Jak zaczyna albo ma problem z tego typu sytuacjami, to czajnik jest najrozsądniejszym wyborem lub grubsza linka. Tylko czajniki są często mocno przegrubiono - co jakiś czas kupuję dla żartu i wszystkie linki nie trzymają mocno rozmiaru. Raz dostałem 0,04mm grubości tak na oko PE 1.2 . Więc przed zakupem lepiej rozpoznać sytuację na forum. BTW - za 42 PLN jest 135m P-Line TCB 4x , pewnie rozmiar 0,20-0,26mm byłby odpowiedni. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nalewator Opublikowano 29 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2021 Koledzy, kupiłem mojemu Tacie Sunline Siglon 4x 1.5. Niestety, Tata nie obchodzi się zbyt subtelnie ze sprzętem i co chwile rwie coś na drzewie. Czy moglibyście polecić sensowną linkę o mocy ok. 15 lb, która nie będzie tak podatna na rwanie? Nie chodzi tu w ogóle o kwestie typu branie wody, czy płaska itp. Tata w ogóle o ttakie kwestie nie dba Kup Power Pro x4 15lb to na nasze chyba jest 0,19mm lub Kastking Superpower Braid o podobnej wytrzymałości linki mało subtelne ale pancerniki. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Panowie jaką wytrzymałość plecionki na okonia wybrać. Na pewno sunline siglon bo takiej używam na sandacze i szczupaki i jestem zadowolony, tylko zastanawiam się między :6 lb / 2,7kg / PE #0.4 / 0,10mm8 lb / 3,6kg / PE #0.4 / 0.12mm10 lb / 4,5kg / PE #0.6 / 0,13mmNie łowię na codzień takimi nitkami, jak już łowiłem okonie czy klenie to żyłką. Plecionka będzie używana na zmianę kijami Avid AVS 70MLF2 i 96LM2. Pierwszy z opadu gumki 5-7cm na główkach 5-15gr, drugi woblery 2,5cm-4,5cm, obrotówki 1-2, cykady itd. Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FidoAngel Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Każdy rozmiar będzie dobry ale ta #6 jest wystarczająco cienka a do tego mocna na takie łowienie. Używam tej x4 i chwalę sobie. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk122 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Jaka plecionkę polecacie na okonia grubość 0,04.w budżecie do 100pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 (edytowane) Panowie jaką wytrzymałość plecionki na okonia wybrać. Na pewno sunline siglon bo takiej używam na sandacze i szczupaki i jestem zadowolony, tylko zastanawiam się między :6 lb / 2,7kg / PE #0.4 / 0,10mm8 lb / 3,6kg / PE #0.4 / 0.12mm10 lb / 4,5kg / PE #0.6 / 0,13mmNie łowię na codzień takimi nitkami, jak już łowiłem okonie czy klenie to żyłką. Plecionka będzie używana na zmianę kijami Avid AVS 70MLF2 i 96LM2. Pierwszy z opadu gumki 5-7cm na główkach 5-15gr, drugi woblery 2,5cm-4,5cm, obrotówki 1-2, cykady itd.Z góry dziękuję za pomoc. mimo wszystko, patrząc na skrajne dane, korzystałbym z dwóch linek.....guma 7 cm i 15 gramów ołowiu to już jednak kaliber większy niż lekki, tu bez problemu można używać plecionki PE 1.0 czy nawet 1.2.....Avidy poradzą sobie z mocniejszą plecionką, a ryzyko urwania przy rzucie zdecydowanie mniejsze, podobnie zaczepy.....im ciężej, tym więcej zaczepów, tak jakoś wychodzi.....rozważ może dwie szpule, na jednej PE 0.6, na drugiej PE 1.0.....albo PE 0.5 i 0.8......Sunline Siglon x4 jak najbardziej się sprawdzi Jaka plecionkę polecacie na okonia grubość 0,04.w budżecie do 100pln jak wyżej, Sunline Siglon x4 w dowolnym umaszczeniu kolorystycznym....co prawda sam używam do takich zastosowań PE 0.5, ale zdaje się nieco cieńsza ma równie dobre opinie Edytowane 19 Grudnia 2021 przez cristovo 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Panowie jaką wytrzymałość plecionki na okonia wybrać. Na pewno sunline siglon bo takiej używam na sandacze i szczupaki i jestem zadowolony, tylko zastanawiam się między :6 lb / 2,7kg / PE #0.4 / 0,10mm8 lb / 3,6kg / PE #0.4 / 0.12mm10 lb / 4,5kg / PE #0.6 / 0,13mmNie łowię na codzień takimi nitkami, jak już łowiłem okonie czy klenie to żyłką. Plecionka będzie używana na zmianę kijami Avid AVS 70MLF2 i 96LM2. Pierwszy z opadu gumki 5-7cm na główkach 5-15gr, drugi woblery 2,5cm-4,5cm, obrotówki 1-2, cykady itd. Z góry dziękuję za pomoc.Jeśli musi to być Sunline to polecam ADV. Moim zdaniem dużo lepszy. Do główek 15 gr plus guma to PE 0,6 minimum. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 a masz porównanie ADV do Siglona x8 oraz XPlasmy x8? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Jaka plecionkę polecacie na okonia grubość 0,04.w budżecie do 100plnMoim zdanie również tym budżecie tylko 4sploty. A tu bym wybrał YGK Upgrade. Ale kolega Psułek miał niedawno promocje i tam była za 110 zł Sunline ADV 8splotową w grubości 0,5 PE którą zdecydowanie polecamTomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 a masz porównanie ADV do Siglona x8 oraz XPlasmy x8?Jeśli to pytanie do mnie to tak mam osobiste porównanie tych plecionek. Właśnie niedawno kupiłem ADV w różnych rozmiarach i szykuję się do napisania kilku słów. PE 0,4 przeszła test łowienia cały dzień w mrozie. Tomek 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cristovo Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Jeśli to pytanie do mnie to tak mam osobiste porównanie tych plecionek. Właśnie niedawno kupiłem ADV w różnych rozmiarach i szykuję się do napisania kilku słów. PE 0,4 przeszła test łowienia cały dzień w mrozie.Tomek pytanie oczywiście do Ciebie, tak wynika z chronologii.....będę wdzięczny.....co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie, w przypadku XPlasmy takie sobie.....co mnie bardzo zaskoczyło, ponieważ tańszy Siglon x4 jest świetny.....boje się nieco ADV, ale ciekawi mnie ta linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 19 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2021 Też nie jestem fanem Sunline Siglon x8 szczególnie w cienkich rozmiarach. Pierwszy Sunline PE był super. X-plasma taka sobie. ADV super mi się podoba. Jak piszę sprawozdanie z testu staram się nie mieszać swoich opinii czy odczuć. Ale tutaj sobie pozwoliłem. Również YGK Upgrade x8 to mój faworyt x4 tylko PE 0,2 używam i jestem bardzo zadowolony. Mimo, że pierwsza moja YGK to jakiś G-soul x3 bodajże, porażka totalnaTomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) (...)co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie(...) Też nie jestem fanem Sunline Siglon x8 szczególnie w cienkich rozmiarach.(...)TomekZgadzam się z Waszą opinią co do X8, natomiast polecam X4 - mocna, grubość bardzo zbliżona do deklarowanej w opisie. Edytowane 20 Grudnia 2021 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 pytanie oczywiście do Ciebie, tak wynika z chronologii.....będę wdzięczny.....co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie, w przypadku XPlasmy takie sobie.....co mnie bardzo zaskoczyło, ponieważ tańszy Siglon x4 jest świetny.....boje się nieco ADV, ale ciekawi mnie ta linka Nie ma się co bać :-)Ok 3.5 miesiąca używam Siglona ADV tyle że 2.5pe.Do tej pory jedyną linką, która wytrzymywała ostre czochranie po krzaczorach to był 4 splotowy sznurek PowerPro. Nie wiem jak cieńsze ale z tego Siglona Adv 2.5pe jestem mega zadowolony. Jedyny minus to że musiałem odciąć na początku ok 15 metrów bo było płaskie zgrubienie tak ok 3 cm. Chyba jakaś wada produkcyjna. W PP też tak miałem raz. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Obecnie używam 0.8 PE duel hardcore milky blue. Kupiona od turika pod bolenia a teraz służy do łowienia miejskich sandaczy. Zabezpieczona cx80 ślizga się po torzitach z dowiązanym przyponem fc ok 2m. Ygk upgrade X8 co prawda leży nawinięta/zabezpieczona nieużywana ale mógłbym ją w ciemno polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GroPerch Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 uważam jak kolega wyżej, mam zarówno 0.4 i 0.6 siglona i obie są wystarczająco cienkie na okonia. Jeśli nie bawisz się jigami poniżej 1,5g i spodziewasz się przyłowów to możesz śmiało wziąć tę 0.6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 (edytowane) @Cristovo - tym masz ręce naznaczone tappingiem i hammer-on - zawsze linka będzie ci się lepić do opuszków. Co do tego która plecionka jest lepsza - Plasma czy ADV to zdania są podzielone - trzeba potestować. Spotkałem się z głosami na plus dla jednej jak i drugiej. Ja osobiście wolę Plasmę. Jedno jest pewne - x4 to niekwestionowany lider w stosunku jakość/cena. Promo gwiazdkowe jeszcze wisi, jakby ktoś chciał skorzystać: http://jerkbait.pl/topic/163474-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-materia%C5%82-na-stalki-siglon-wire-siglon-fc-promocje-p-line-sunline-saltimate-egi-sta-darmowa-wysy%C5%82ka/ Edytowane 20 Grudnia 2021 przez psulek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 20 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2021 Nie ma się co bać :-)Ok 3.5 miesiąca używam Siglona ADV tyle że 2.5pe.Do tej pory jedyną linką, która wytrzymywała ostre czochranie po krzaczorach to był 4 splotowy sznurek PowerPro. Nie wiem jak cieńsze ale z tego Siglona Adv 2.5pe jestem mega zadowolony. Jedyny minus to że musiałem odciąć na początku ok 15 metrów bo było płaskie zgrubienie tak ok 3 cm. Chyba jakaś wada produkcyjna. W PP też tak miałem raz.A to nieskromnie powiem "jam Ci to doradził". Cieszę się, że pomoc była przydatna 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 21 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2021 A to nieskromnie powiem "jam Ci to doradził". Cieszę się, że pomoc była przydatnaDokładnie tak :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi