Skocz do zawartości

Plecionka, ale która...?

Wojtas78

Rekomendowane odpowiedzi

@Cristovo - tym masz ręce naznaczone tappingiem i hammer-on - zawsze linka będzie ci się lepić do opuszków. Co do tego która plecionka jest lepsza - Plasma czy ADV to zdania są podzielone - trzeba potestować. Spotkałem się z głosami na plus dla jednej jak i drugiej. Ja osobiście wolę Plasmę. Jedno jest pewne - x4 to niekwestionowany lider w stosunku jakość/cena.

Promo gwiazdkowe jeszcze wisi, jakby ktoś chciał skorzystać:

http://jerkbait.pl/topic/163474-sunline-siglon-pe-4x-i-8x-materia%C5%82-na-stalki-siglon-wire-siglon-fc-promocje-p-line-sunline-saltimate-egi-sta-darmowa-wysy%C5%82ka/

Link nie bangla

pytanie oczywiście do Ciebie, tak wynika z chronologii.....będę wdzięczny.....co do Sunline Siglon x8 mam złe doświadczenie, w przypadku XPlasmy takie sobie.....co mnie bardzo zaskoczyło, ponieważ tańszy Siglon x4 jest świetny.....boje się nieco ADV, ale ciekawi mnie ta linka ;)

Ten sunline to najgorsze gówno jakie używałem. Mikado ninotho jest o niebo lepsze, nie polecam. Dwie szpule w różnych rozmiarach strzępiły się jak sznurek. Sprzedający śmiał twierdzić,że źle eksploatowana ( dwa wypady na bolenie) lub wina sprzętu ( ślizgała się po torzite i rolce Stelli 18). Dwie szpule poszły do śmieci...

Ten sunline to najgorsze gówno jakie używałem. Mikado ninotho jest o niebo lepsze, nie polecam. Dwie szpule w różnych rozmiarach strzępiły się jak sznurek. Sprzedający śmiał twierdzić,że źle eksploatowana ( dwa wypady na bolenie) lub wina sprzętu ( ślizgała się po torzite i rolce Stelli 18). Dwie szpule poszły do śmieci...

Piszesz o Siglonie ADV?

Mnie zainteresowała ta XPlasma w rozmiarze 0.2 w tej chwili od półtora roku używam PP 8 slik  0,19 i złego słowa nie mogę powiedzieć nic się nie strzępi, plącze nawet kolor trzyma a lekko nie ma  bo łowię w stolicy gdzie cuda w wodzie można spotkać.  

Edytowane przez Menek

• 2 tygodnie później...

Nie wiem w sumie jak to skomentować ale używam Sunline Siglon x8 od dwóch sezonów (łowie codziennie w Wiśle) i złego słowa na tą plecionkę nie mogę powiedzieć, mocna, śliska, cienka i po sezonie użytkowania wygląda dalej bdb 

• Like 1

Ja też używałem Sunline Siglona x8, X-Plasme X8 i Sunline Siglona ADV i też jestem zadowolony, złego słowa nie mogę powiedzieć, Sunline Siglon i Sunline Siglon ADV mięciutka, X-Plasma w porównaniu do tych dwóch sztywniejsza

Edytowane przez Voiteh
  • Like 2

Patryk, dla pewności, przyjrzyj się z porządnie i z bliska przelotkom, zwłaszcza szczytowej, czy przypadkiem nie masz gdzieś pęknięcia i nie zadziera Ci linki. Jeśli z ringami jest ok, to masz jakąś podróbkę, bo u mnie tez latają Siglony X4 i 8 i Plasma i są to naprawdę solidne produkty. 

• Like 2

U mnie nie wyglądała tak źle jak u Patu, ale mechaciła się strasznie, kolor znikł po trzech wypadach na względnie czyste jezioro i mocno się rozwarstwiała. Mowa o zwykłym Siglonie 8x. Natomiast z X Plasmy jestem bardzo zadowolony

Edytowane przez maykel

To widocznie trafiłem fejka ????. Tak nie powinna wyglądać plecionka po kilkunastu godzinach eksploatacji

attachicon.gif PSX_20220101_225945.jpg

attachicon.gif PSX_20220101_225920.jpg

Patryk, jaki to rozmiar i kolor? Jakiś dziwny ten splot. Tu jest PE 1.2 4x i 8x. Złego słowa nie powiem. 

post-55546-0-06600700-1641132764_thumb.jpg

U mnie Sunline Singlone x8 PE 1,2 pomarańczowy , kupiony jakieś 3-4 lata wstecz co najmniej u Mefiego,  założony na Vańka 4000 przypiętego do 14 lb TX-a i używany do średnio ciężkiego jigowania na wodzie stojącej , działa nadal bez zarzutu . Wstępna utrata koloru szybka , później już stabilnie i przewidywalnie . Obrócony na szpuli po dwóch chyba mało intensywnych sezonach na dużej zaporówce . Do dzisiaj działa,  bo w zeszłym już roku byłem tam z dziesięć razy raptem . Goooglając teraz nazwę zauważyłem dużo ofert z alli... , może to jest problem ? Trafiamy na towar podobny , chyba że są to te same fabryki .

Bartku, brałem u "sprawdzonego i ogólnie znanego sprzedawcy". Nie będę cytował, ale tekst typu źle użytkowanie,zły kołowrotek czy przelotki był już poniżej pasa- żenada. Podejrzewam, że gorsza partia lub jakiś leżak. Tak czy siak,ja omijam szerokim łukiem ( mowa o zielonej 1.2PE )

U mnie Sunline Singlone x8 PE 1,2 pomarańczowy , kupiony jakieś 3-4 lata wstecz co najmniej u Mefiego,  założony na Vańka 4000 przypiętego do 14 lb TX-a i używany do średnio ciężkiego jigowania na wodzie stojącej , działa nadal bez zarzutu . Wstępna utrata koloru szybka , później już stabilnie i przewidywalnie . Obrócony na szpuli po dwóch chyba mało intensywnych sezonach na dużej zaporówce . Do dzisiaj działa,  bo w zeszłym już roku byłem tam z dziesięć razy raptem . Goooglając teraz nazwę zauważyłem dużo ofert z alli... , może to jest problem ? Trafiamy na towar podobny , chyba że są to te same fabryki .

Aż nie chce mi się wierzyć w taką trwałość plecionek, o jakich piszesz.... po dwóch latach obrócona na szpuli :huh: ?!

Ja plecionkę po 2/3 sezonu obracam na szpuli, a po sezonie wyrzucam. I to bez względu na markę. Co prawda nie używam Sunline, ani wielu innych polecanych tutaj, a po prostu te które leżą pod ręką w sklepie-Daiwa J-Braidx8, Shimano Kairiki, Power Pro.

Faktem jest, że najczęściej łowię jigami 20-40g, czasem nawet 50g, czyli linka nie ma lekko, jak i reszta sprzętu. Cienkie linki na brzany 0,08-0,10 mm też pracują przy kamienistym dnie, czasem z sumem się zmagają, ciężki żywot, długo nie wytrzymują.