Artek Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 1. sprawdź stan przelotek.2. jak przelotki ok to wywal plecionkę....jak plecionka ok wywal kołowrotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wiwaldi1970 Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Od czasu gdy straciłem podczas holu grubego srebniaka powyższego węzła do plecionki nie stosuję. Węzeł się rozsunął niestety. Po tym przypadku popróbowałem go na sucho, efekt plecionka się ślizgała w splocie. Ale człowiek mądry po szkodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 1 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2022 Trilene jest bardzo podobny, a moim zdaniem najlepszy w stosunku moc/prostota. W kilku przypadkach wytrzymał 20% więcej niż lb test podane na węźle. Najlepiej potestować sobie z wagą, bo to też różnie bywa. Kiedyś byłem fanem palomaru - łatwy, prosty, mocny. Ale już go nie używam. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Jak tak wiążesz to nie zaciskaj węzła po pierwszym wyjściu przez pętle tylko wróć przez dużą i wtedy zaciśnij. Tak zawiązany nie puści na pewno.Stosuję go od wielu lat. Niezawodny, choć ma pewną wadę, w awaryjnej sytuacji linka nie pęka na węźle, ale powyżej niego w niekontrolowanym miejscu. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morales Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Tak , to chyba jeden z najlepszych węzłów jaki przedstawił kolega wyżej. Stosuję go , tylko plecionkę składam podwójnie. Bardzo dobrze się sprawdza przy plecionkach 12x. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Plecionki do 0,08 też składam podwójnie, powyżej tej grubości wystarcza pojedynczo. Używam tego węzła zarówno do 8-mio, jak i 4-ro splotowych. Jest łatwy w wiązaniu nawet gdy jest zimno.Dawno temu, stosowałem go również do wiązania żyłki, też był niezawodny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psulek Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 tylko plecionkę składam podwójnieA to jest inny myk. Czasami pozwala wyciągnąć troszkę więcej z węzła. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 albo chociaż dwa razy owinąć przez uszko 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meps Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 albo chociaż dwa razy owinąć przez uszkoDokładnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 Tak , to chyba jeden z najlepszych węzłów jaki przedstawił kolega wyżej. Stosuję go , tylko plecionkę składam podwójnie. Bardzo dobrze się sprawdza przy plecionkach 12x.Też stosuję, do wszystkich plecionek, nazywa się wezeł na dwa końce, w cienkich pletkach trzeba więcej owijek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 3 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2022 (edytowane) Moim zdaniem najlepszy(prostota wykonania versus wytrzymałość), to ten, który Marek Szymański opisuje w swojej książce, czyli "na trzy końce". Bardzo prosty, trzyma przy każdych plecionkach. Przy bardzo cienkich trzeba tylko kilka razy więcej zakręcić. Nie ma opcji, żeby się rozwiązał. Edytowane 3 Lutego 2022 przez drakmen 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Ten zaprezentowany przeze mnie węzeł to właśnie "trzy końce z modyfikacją". Według doświadczeń osiąga wytrzymałość niemal 100% liniowej. Dla tego linka częściej pęka powyżej tego węzła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 (edytowane) albo chociaż dwa razy owinąć przez uszkoStosuję zawsze, niezależnie od tego czy wiążę na pojedynczej, czy podwójnej plecionce. Uszko jest newralgicznym punktem, początkowo zdarzało mi się zerwanie na tym węźle, to właśnie na uszku i od tej pory przewlekam podwójnie. Jednak chyba powrócę do pojedynczego, bo szkoda kilku metrów plecionki, która się rwie w nieprzewidywalnym miejscu. Edytowane 4 Lutego 2022 przez Alexspin 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartek1989 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Ja co raz wywalam ze dwa, trzy metry plecionki, przeczochrana przez karcze i kamienie to wiadomo że osłabiona 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 1. sprawdź stan przelotek.2. jak przelotki ok to wywal plecionkę.Przelotki ok , bo ten sam efekt na innych wędkach .Ale wizualnie i pod palcami tez sprawdziłem. Petki wyrzucone -tylko ile można pletek wyrzucać ? Stąd moje pytanie -post co kupić by się tak nie zachowywała? Bardzo proszę tylko bez linek stalowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Cześć, jakby tak kolega tylko trochę wątek poczytał to by wiedział, że Sunline ADV ma dobre opinie. Nietylko moje. Pozdrawiam Tomek 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 A różnice w sunline plasma a adv faktycznie tak widoczne? Bo przy tej samej grubosci są znaczne różnice w wytrzymałości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
POLONIAb Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Np. Przy grubosci 1.7 PE to 18lb lub 30 lb. Oczywiście wg producenta 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robas Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 a Przelotki ok , bo ten sam efekt na innych wędkach .Ale wizualnie i pod palcami tez sprawdziłem. Petki wyrzucone -tylko ile można pletek wyrzucać ? Stąd moje pytanie -post co kupić by się tak nie zachowywała? Bardzo proszę tylko bez linek stalowych a spróbuj łącznika bezwęzłowego , jak jest problem z węzłem , możesz dać podwójne oczko przed owinięciem 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FRS1985 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Stosuję go od wielu lat. Niezawodny, choć ma pewną wadę, w awaryjnej sytuacji linka nie pęka na węźle, ale powyżej niego w niekontrolowanym miejscu. Stosuje ten węzeł od kad sięgam pamięcią , lecz ostatni oplot robię X2 i nie znam na dzień dzisiejszy mocniejszego zwłaszcza przy linkach bardzo cienkich 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drakmen Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Ten zaprezentowany przeze mnie węzeł to właśnie "trzy końce z modyfikacją". Według doświadczeń osiąga wytrzymałość niemal 100% liniowej. Dla tego linka częściej pęka powyżej tego węzła.Węzeł na "trzy końce", pozostawia trzy zbędne końce, z tego co widzę, u Ciebie jest jeden.Pisałem o tym węźle: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostom63 Opublikowano 4 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2022 Cześć, znowu kupiłem Sunline ADV. Tym razem cztery grubości, ale dla mnie tylko niebieska 0,4 PE. Koledzy właściciele całej reszty pozwolili odciąć trochę na testy dla szerszej społeczności. Próby zerwania jak zwykle na łączniku bezwęzłowym, trzy razy ten sam kawałek. 0,4 PE na pudełku 5 lb, próby zerwania między 2,7 a 3,2 kg0,5 PE pudełko 6 lb, próby między 2,8 a 3,6 kg1,0 PE pudełko 12 lb, próby między 6,0 a 6,4 kg1,2 PE pudełko 16 lb, próby między 6,7 a 7,2 kgŻeby dopatrzeć się różnicy między 0,4 a 0,5 PE trzeba się wysilić, ale jest. Lepiej to widać między 1,0 a 1,2 PE. Bez względu na grubość i kolor linka jest śliska, trochę sztywna i ścisła, oraz jest tasiemką. 2 próby zerwania nie były idealnie przy łączniku, ale reszta tak. Ja moją używałem cały dzień łowiąc w mrozie. Oczywiście czasem przymarzła bo wodę ciągnie ze sobą jak każda inna żyłka czy plecionka, pewnie w tym miejscu uległa osłabieniu, bo 2 przynęty straciłem zbyt łatwo. Ale praktycznie nie widać zmiany koloru, zmechacenia czy innych oznak szorowania po oblodzonych przelotkach. We czwartek znowu łowiła i świetnie sobie radziła mimo, że pod koniec znowu był mały mróz i słychać było tarcie o przelotki. Widać lekkie odbarwienie, ale bez zmechacenia. Pozdrawiam TomekJak widać nie trzeba się dużo cofnąć, żeby coś znaleźć 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiek1 Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 a a spróbuj łącznika bezwęzłowego , jak jest problem z węzłem , możesz dać podwójne oczko przed owinięciem Problem jest nie tylko w węźle bo pęka jak chce i gdzie chce a szczególnie nie na węźle tylko w pewnej odległości od niego. Wina jest albo w produkcji albo w tym ,ze plecionki są zleżałe w nieodpowiednich warunkach (rozmawiałem z pewnym gościem i stwierdził ,że nawet jak plecionka ma kilka lat ale nie była używana to nie traci swoich właściwości jak nie jest narażona na zbytnie światło, wilgoć itd. ). Typu masz zawad i nie strzela na węźle tylko powiedzmy 10 metrów od niego , albo odstrzeliwuje przynęty w locie. Kupowałem już kilka i jest to samo -pierwsza myśl przelotki , więc je sprawdziłem , zmieniłem wędkę nic , kołowrotek też . Kupiłem nową to samo . Sił już nie mam.. Jeszcze jakby to było 0,08 ale ja nie schodzę poniże 0,14-0,16 zwykle standard na jednej to 0,18-0,20 a na drugiej 0,22-0,24 -czasem 0,26 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
STREMER Opublikowano 5 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2022 Czy ktoś używa tych pleciek w odcinkach 300 m? 1. DAIWA J-BRAID GRAND X80.13 mm za 131 zł. 2. DAIWA TOURNAMENT X8 BRAID EVO+0.12 lub 0.14 mmza 315 zł. 3. SUFIX X8 BRAID0.128 lub 0.148 mmza 125.00 zł 4. SUFIX 131 G-CORE BRAID0.128 lub 0.148 mm za 280.00 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andżej Opublikowano 6 Lutego 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2022 (edytowane) Zastanawia mnie, czy Sunline serio taką mocną linkę zrobił, czy jednak troszeczkę ją przegrubił?Mam Adv 0.6 PE, czekam aż przyjdzie młynek, na którego płytką szpulę ludziom wchodzi dokładnie 150m 0.6 i nie chciałbym, by się okazało, że 30-40m nie wejdzie Cześć, znowu kupiłem Sunline ADV. Tym razem cztery grubości, ale dla mnie tylko niebieska 0,4 PE. Koledzy właściciele całej reszty pozwolili odciąć trochę na testy dla szerszej społeczności. Próby zerwania jak zwykle na łączniku bezwęzłowym, trzy razy ten sam kawałek. 0,4 PE na pudełku 5 lb, próby zerwania między 2,7 a 3,2 kg0,5 PE pudełko 6 lb, próby między 2,8 a 3,6 kg1,0 PE pudełko 12 lb, próby między 6,0 a 6,4 kg1,2 PE pudełko 16 lb, próby między 6,7 a 7,2 kgŻeby dopatrzeć się różnicy między 0,4 a 0,5 PE trzeba się wysilić, ale jest. Lepiej to widać między 1,0 a 1,2 PE. Bez względu na grubość i kolor linka jest śliska, trochę sztywna i ścisła, oraz jest tasiemką. 2 próby zerwania nie były idealnie przy łączniku, ale reszta tak. Ja moją używałem cały dzień łowiąc w mrozie. Oczywiście czasem przymarzła bo wodę ciągnie ze sobą jak każda inna żyłka czy plecionka, pewnie w tym miejscu uległa osłabieniu, bo 2 przynęty straciłem zbyt łatwo. Ale praktycznie nie widać zmiany koloru, zmechacenia czy innych oznak szorowania po oblodzonych przelotkach. We czwartek znowu łowiła i świetnie sobie radziła mimo, że pod koniec znowu był mały mróz i słychać było tarcie o przelotki. Widać lekkie odbarwienie, ale bez zmechacenia. Pozdrawiam TomekZastanawia mnie, czy Sunline serio taką mocną linkę zrobił, czy jednak troszeczkę ją przegrubił?Mam Adv 0.6 PE, czekam aż przyjdzie młynek, na którego płytką szpulę ludziom wchodzi dokładnie 150m 0.6 i nie chciałbym, by się okazało, że 30-40m trzeba będzie ciąć Edytowane 6 Lutego 2022 przez Andżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi